Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - dinsdag, 27 oktober 2020 12:41

SAP geeft wijze les voor ETF belegger

Gisteren daalde het aandeel SAP met bijna 22%. De Duitse software specialist gaf een omzet- en winstwaarschuwing. De verwachtingen voor het gehele jaar werden neerwaarts bijgesteld. De enorme daling van de koers had meer consequenties dan enkel op de Duitse beursindices. De Europese techbelegger kwam gisteren ook van een koude kermis thuis.

Geschrokken door het bericht van SAP daalde de iShares STOXX600 Technology ETF, een mandje met Europese tech-aandelen, met 7,3%. In één klap daalde de koers tot onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, de rode lijn. Deze psychologische barrière vormt vaak het verschil tussen een stijgende en dalende trend. Zorgt de daling van SAP in één keer voor een ommekeer in het sentiment voor technologie-aandelen in de volle breedte?

Dat hoeft gelukkig niet persé. De daling van de technologie ETF wordt bijna volledig verklaard door de koersdaling van SAP. Analyse van de samenstelling leert ons namelijk dat maar liefst 26,02% van de index bestaat uit SAP. Een verre van een zgn. "goed gespreid mandje" techbedrijven. Meer dan een kwart van het gewicht van de index wordt bepaald door deze Duitse softwareproducent. Het Nederlandse ASML volgt op gepaste afstand waarbij het ook in Nederland genoteerde Prosus de top 3 completeert. Een top 3 die bijna goed is voor 50% van de indexbeweging. Een belegger in een sector verwacht wellicht een betere afspiegeling dan de bovenstaande top 10 van posities laat zien. Het beleggen in trackers/ETFs leert ons dat ook in de technologie sector de wegingen vaak bijzonder scheef zijn. De afgelopen jaren wordt ons kapitalistische systeem gekenmerkt door "the winner takes it all". Maar wat gaat er gebeuren als de winnaars niet aan hun hooggespannen verwachtingen kunnen voldoen? Imploderen dan de trackers en indices van deze wereld?

De Amerikaanse tegenhanger, de Technology Select Sector SPDR ETF, daalde gisteren ook behoorlijk. Maar lang niet zoveel als de Europese technologie ETF. De koers schommelt nog steeds om en nabij het 50-daags voortschrijdend gemiddelde, de blauwe lijn. De trend is daarmee nog steeds krachtig positief. De koersvorming van de Europese tegenhanger leert dat dit ieder moment kan wijzigen als een zwaargewicht uit de index met teleurstellende omzet- en winstverwachtingen komt. Kan dit in de VS ook gebeuren?

Helaas, dat kan! De situatie in de Amerikaanse technologie ETF is mogelijk nog schever! Bijna 23% van het vermogen is belegd in Apple en 19% in Microsoft. De rest volgt op grote afstand. Aandelen zoals Facebook en Alphabet behoren niet tot de technologie-index. Juist deze week wordt het tevens spannend voor de belegger in Amerikaanse technologie ETFs. Want de top 2 komt deze week met een update over het 3de kwartaal en zal daarnaast ook een verwachting uitspreken over de toekomst. Weten deze Amerikaanse techgiganten de hooggespannen verwachtingen te overtreffen? Het is te hopen van wel, voor veel beleggers. Want de meeste grote techbedrijven bepalen inmiddels niet enkel de koers van sector ETFS, maar ook die van landen, regio en wereldindices. De koersvorming van SAP is een waarschuwing gebleken voor beleggers in Duitsland en/of de Europese technologie tracker. Microsoft en Apple kunnen samen bijna de gehele mondiale aandelenhandel onderuit halen. Zelfs nog vóór de verkiezingen in de VS.

De Aandeelhouder TV

december 3, 2020

AEX 3 dec 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

december 3, 2020

Nederlandse economie krimp met bijna 3 procent in vierde kwartaal

december 3, 2020

Euro zet opmars voort | 3 december 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 2, 2020

AEX 2 dec 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
03 dec 08:57 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Legacy of the lockdowns

03 dec 08:16 Bas Heijink

AEX Test zone 610 – 613 wat nu?

02 dec 07:56 Redactie

Fugro: Dit is de claim waard

01 dec 16:54 Redactie

Nico Inberg bij DeAandeelhouder.nl

01 dec 15:11 Redactie

Webinar: Dé 10 kooptips voor beleggers in 2021

Het laatste beursnieuws