Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Saai is goed: beleggen voor 15% ‘dividendrendement’

Saai is goed: beleggen voor 15% ‘dividendrendement’
14 mei 2019 om 14:16

ABN AMRO: €19,00

De bank
Jarenlang Neerland’s trots, maar het was juist de Nederlandse overheid die in 2008 de combi Algemene Bank Nederland en Amsterdamsche Rotterdamsche Bank te hulp moest schieten, nadat ze was overgenomen door het welbekende ‘bankentrio’. Fortis ging failliet en zo gebeurde het dat de door hen overgenomen onderdelen terugkwamen in Nederlandse handen. In staatshanden welteverstaan.

3,5 jaar geleden ging de ABN AMRO bank terug naar de beurs voor €17,75 per aandeel. Heden ten dage is nog steeds is 56%  in handen van de overheid. Sinds de beursgang heeft het bedrijf solide resultaten weten te overleggen en een keurige koersperformance laten zien, maar daar is in 2018 de klad in gekomen. Op basis van de cijfers over 2018 en de toekomstplannen van het management, valt ABN namelijk op geen enkele manier te typeren als een groeionderneming. Daarbovenop heeft ABN Amro voorzieningen moeten treffen voor oninbare leningen, wat resulteerde in zeer zwakke resultaten in het laatste kwartaal van 2018. Dat zorgde voor verdere koersdaling.

Koersontwikkeling ABN AMRO sinds beursgang eind 2015

Maar…
Het bedrijf is zeer defensief ingericht en een groot deel van de winst wordt uitgekeerd aan aandeelhouders. Van koersperformance zal je het als belegger waarschijnlijk niet moeten hebben, bij gebrek aan groei.

Toch kan de bank positieve resultaten overleggen die het aandeel op de huidige koers wel interessant maken. Dankzij een scherpe kostenfocus, daarbovenop een gestaag groeiende omzet met verbeterende marges, en onderwijl stijgt het kernkapitaal waardoor de soliditeit van de bank toeneemt.

ABN Amro in 2018: winst, kosten en buffers

Kenmerken en cijfers:
-80% omzet wordt gerealiseerd in Nederland
-zo’n 40% van de omzet wordt gerealiseerd in het retail segment
-70% van de groepsomzet komt voort uit het rentebedrijf
-de rentemarge staat dit onder druk, maar een stijgende rente leidt tot verbeterende marges
-De kapitaalsbuffer (Tier 1) steeg naar 18,4% waarmee ABN ver boven het vereiste zit
-Over 2019 is de gemiddeld verwachte winst per aandeel van €2,30 (2020 €2,35)
-Koers/winstverhouding = 8
-Dividend 2018 €1,40 = 7,3%
-prijs/boekwaarde = 0,9

Waardering

De bank heeft zoals gezegd een sterke kapitaalsratio van 18,4% (ruime buffer) en is daarmee beter gekapitaliseerd dan bijvoorbeeld ING (14,5%).
ABN zal dit jaar een winst van ~€2,30 per aandeel maken en kan een dividend uitkeren van €1,40-1,50 (gemiddelde verwachting analisten volgens Bloomberg). Tijdens de recente investor day, gaf het management aan naar de toekomst 60% van de winst als dividend uit te keren. Daarnaast wil het management de kosten verder omlaag brengen en streef naar een zogenaamde cost/income ratio beneden 55%. Dat is zeer sterk, als het lukt. ABN ligt echter op schema en in Q3 lag de ratio met 53% voor het eerst sinds de beursgang onder dit niveau.
Nadeel is dat het boek niet verder zal groeien, wat automatisch betekent dat verdere winsttoename vooral uit besparingen moet komen. Dat levert koersdruk. ABN is alles behalve een groeionderneming. En misschien is dat helemaal niet onverstandig gezien de situaties die we 10 jaar terug zagen. Uiteraard impliceert de voorziening voor oninbare leningen dat risico’s toenemen, maar ABN lijkt een sterke financial, met beperktere risico’s in de boeken dan bijvoorbeeld ING.
Bij een koers die 8x de winst noteert (19/2,30) en dik 7% dividendrendement (1,40/20) lijkt het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd.

Mogelijkheid 1: inspelen op dividendaandelen met Turbo’s
Een Turbo Long koop je normaliter als je denkt dat de beurs gaat stijgen. Zoals u hierboven leest, ben ik echter niet van mening dat het aandeel ABN AMRO hard zal oplopen. Toch kan een Turbo juist bij ABN AMRO interessant zijn. Dat zou voor u u ook kunnen gelden als u geïnteresseerd bent in dividend.

Het mooie van Turbo’s is namelijk dat u indirect het dividend ontvangt. Dit werkt als volgt: Stel het aandeel ABN AMRO noteert €20 en keert €1 dividend uit. De dag van uitkering noteert het aandeel €20 op opening (er vloeit immers €1 uit het eigen vermogen van ABN AMRO terug naar de aandeelhouders). Als aandeelhouder hebt u in uw bezit aandelen van €20 plus die €1 aan dividend (minus 15% bronbelasting, welke via de belastingaangifte is terug te vorderen). Stel dat ABN in de maanden erna oploopt naar €21, dan is uw winst €0,85 (het dividend minus belasting).

Wat gebeurt er met de Turbo Long? Stel dat een Turbo op ABN €10 kost en er wordt dividend uitgekeerd. De uitgever van de Turbo ontvangt het dividend en geeft dat direct terug aan de Turbobelegger door het financieringsniveau met het dividendbedrag te verlagen. Hebben we het scenario van hierboven waarbij €1 dividend wordt uitgekeerd en vervolgens stijgt de koers naar €21 dan is de waarde van de Turbo €11,00. U maakt €1 winst. Ofwel 10%.
Een complex verhaal, maar het komt hier op neer: Als er dividend wordt uitgekeerd, hebt u hier als Turbobelegger geen nadeel van doordat het dividend in de waarde van de Turbo wordt verwerkt. Procentueel is de winst echter substantieel groter. Dit komt doordat u belegt met hefboom.

De Trade: ABN AMRO Turbo Long (hefboom ~2)
Het wordt nu nog wat technischer, maar wie goed leest, heeft straks uitzicht op mogelijk 10% ‘dividendrendement’.
Om het risico op ‘uitstoppen’ te verlagen is het van belang te kiezen voor een lage hefboom zodat het stop loss-niveau ver weg ligt. De laagste koers van ABN AMRO sinds de beursgang is €14. BNP Paribas biedt 2 Turbo’s aan met een stop loss onder deze koers. Een daarvan is de volgende:

ABN AMRO Turbo Long 12,84

ISIN Stop Loss Fin. Niveau Koers
NL0011914825 € 12,84 €11,95 € 7,05

Het financieringsniveau van de Turbo is €11,95. Wanneer ABN AMRO €19,00 noteert is de prijs van de Turbo dus €7,95 (19,00-11,95).

  • Dividend: op jaarbasis keert ABN een dividend uit van €1,40.
  • Rentekosten: Dankzij de lage rentestand is beleggen met Turbo’s nu relatief goedkoop. De financieringskosten zijn momenteel 1,64%. Die betaalt een Turbobelegger over het gefinancierde deel: €11,95 dus op jaarbasis zijn de kosten €0,20
  • Netto ‘dividend’: Met de Turbo is de jaarlijkse netto opbrengst €1,20. (dividend -rente)

Wanneer je deze netto opbrengst relateert aan de huidige prijs van de Turbo Long, dan hebben we het over maar liefst 15% ‘dividendrendement’ (1,20/7,05).
Het mooie is dat je dit rendement maakt wanneer het aandeel ABN Amro niets doet. Hieruit blijkt dat je met Turbo’s niet alleen kunt inspelen op stijgen en dalen, maar dat echt slimme beleggers dit instrument ook op een heel andere, defensievere wijze kunnen toepassen. Uiteraard is deze Turbo niet vrij van risico. De koers van ABN Amro kan dalen en indien het aandeel halveert wordt het stop loss-niveau op €12,84 geraakt en zal de Turbo nagenoeg waardeloos zijn. Indien u overweegt te beleggen

in aandelen ABN, kan de Turbo echter wel een interessant alternatief zijn.

Via deze link vind u alle informatie over de genoemde Turbo Long op ABN AMRO

Mogelijkheid 2: potentieel 16% in 2019 met Rendement Cerificaten
Het afgelopen jaar noteerde de aandelenkoers €26, maar ook €19. We staan nu dus op het laagste niveau. Een Turbobelegger heeft dus ook met ABN AMRO een sterke maag nodig. Is uw maag niet altijd even sterk? Dan is er ook een Rendement Certificaat beschikbaar. Het potentieel rendement ligt lager, maar de uitslagen zijn ook kleiner. Bovendien is de kans op rendement groter. Het onderstaande Rendement Certificaat op ABN AMRO keert namelijk eind dit jaar €24,40 uit onder voorwaarde dat de aandelenkoers in 2019 nooit €16,00 of lager noteert. Bij de huidige aandelenkoers is de marge ruim 15%. Het certificaat kost nu €21,00. U belegt daarmee voor een mogelijk rendement van ruim 16 % in 7 maanden. Die wordt gerealiseerd indien ABN AMRO niet meer dan 15% koerswaarde verliest en boven €16 blijft. De kans op rendement is daarmee groot en u verdient dan €3,40 op de investering van €21,00. Mocht het echter zo zijn dat het aandeel op enig moment €16 noteert, dan ontvangt u na de afloopdatum (20 december) een bedrag gelijk aan de slotkoers van aandelen ABN AMRO op die dag. Staat het aandeel op €10, dan maakt u een fors verlies.

Via deze link vind u alle informatie over het Rendement Certificaat op ABN AMRO

ISIN Ondergrens Einddatum Koers
NL0013148760 € 16,00 20-12-2019 € 21,00

Tot slot
U ziet dat het de moeite kan lonen om verder te kijken dan simpelweg de aandelen te kopen. Met bijvoorbeeld de Turbo kan in dit geval het rendementspotentieel verhoogd worden. Met de Rendement Certificaten verhoogt u de kans op rendement. Uiteraard moet u zelf bepalen wat het beste bij u past, maar de mogelijkheden zijn groot. Risico’s zijn er uiteraard ook altijd, want het blijft beleggen. Succes op de beurs!

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.