--- ---

Begin dit jaar was ik op reis door Australië en los van de gebruikelijke dingen die je als toerist bekijkt zoals Sydney, Melbourne, Ayers Rock and the Great Barrier Reef, heb ik ook met een aandachtig oog gekeken naar de economie.

Australische aandelen zijn nog ver weg van de oude top

Mijn interesse voor de Australische aandelenmarkten is al wat ouder. Na een bezoek aan Sydney en Melbourne in 2005, in verband met het huwelijk van een goede vriend, kocht ik daar een paar boeken over de Australische markt. De Australische markt had het de 20 jaar daarvoor bijzonder goed gedaan met rendementen van rond de 15% per jaar. Daarna volgde een periode met uiteraard ook een flinke daling tijdens de crisis in 2008 maar ook weer een herstel. Dit herstel zette echter maar beperkt door. Dit ondanks dat de Australische economie en huizenmarkt prima doorlopen. Minder geraakt door de Amerikaanse hypotheken problematiek en harder groeiend door veel handel met China en de rest van Azië groeit de economie daar nu al een jaar of 25 aaneengesloten. Echter, de beurs, althans de ASX200 index (zeg maar de AEX van Australië), staat rond de 5700. Dat is een flink stuk onder de top van ruim 7000 punten in 2007.

De koerswinst verhouding (K/W) is met 16 niet bijzonder hoog of laag te noemen. Het dividendrendement van 4,5% is zeker aantrekkelijk te noemen. Qua sectorverdeling is het even wennen:

De 37% weging van Financials doet denken aan de AEX van begin deze eeuw…

Hierboven de top 10 van de ETF op de Australische markt. Deze wordt gedomineerd door 4 grote banken die de markten van Australië en Nieuw Zeeland stevig in handen hebben. Veel hypotheken overigens. 17% Materialen is ook echt anders dan we gewend zijn, niet vreemd overigens voor zo'n grondstoffenrijk land. Toch is de index helemaal niet zo beweeglijk als je zou denken op basis van deze sectorindeling. Het is een vrij lokale markt, hoewel nog niet zo rustig als de Nieuw Zeelandse markt. Dat is de minst volatiele westerse aandelenmarkt by far, zie de blog van maart 2016. Ik wilde daar een nieuwe blog over schrijven maar dat bleek onnodig. De beurs is wat verder opgelopen zoals overal dus de blog uit 2016 geeft nog steeds goed weer waarom Nieuw Zeeland interessant is voor beleggers.

Valutarisico wil je niet lopen op de AUD

Maar ja, wat moet je dan met het valutarisico dat bij deze belegging in Australië hoort? Ten opzichte van onze Euro schommelde die de laatste 5 jaar tussen 1,20 en 1,65. Nu is 1 EUR  ongeveer 1,50 AUD waard. De AUD is dus 67 eurocent. Maar mensen met een goed geheugen weten dat dit in de jaren ’80 en ’90 wel anders was. Tussen 2008 en 2012 daalde de EUR/AUD koers zelfs van 2,10 naar 1,20. Geen cijfer omdraaiing maar harde realiteit.

Neem een call optie op Down Under

Gelukkig bestaan er gewoon ASX200 opties, via Lynx prima te verhandelen. Als je daarin belegt heb je bijna geen valutarisico en hoef je niet eens aan de gang met afdekken van valutarisico. Hoe je een eventuele positie invult laat ik aan jezelf over. Maar aangezien opties ook in Australië geprijsd zijn met een beperkte (lage) volatiliteit (implied volatility), zou ik zeker een kijkje nemen bij de call opties. Succes met je eigen overwegingen, in ieder geval heb je nu een stuk meer redenen om Australië op te nemen in de opbouw van een goede wereldwijde portefeuille!

Rob Stuiver

Rob Stuiver (1968) beheert het VOC Fonds en is eindverantwoordelijk voor het resultaat. Rob is vanaf de jaren ’90 actief in de beleggingswereld. Vanaf 1993 als als beleggingsadviseur bij ABN AMRO. In de laatste 5 jaar hiervan werkte hij als adviseur van de meest vermogende families van Nederland binnen de afdeling Private Wealth Management. Eind 2013 begon Rob voor zichzelf om zijn, geheel door hemzelf uitgewerkte, manier van beleggen door te ontwikkelen tot de VOC strategie. Hierover schreef hij in 2015 het boek “Van Stuiver tot Miljardair” en heeft hij het kennisportaal www.vocbeleggen.nl opgericht. In 2017 is Rob gestart met het VOC Fonds. Zijn visie omtrent beleggen in combinatie met een hefboom is in de loop der jaren steeds verder verfijnd. Reageren op dit artikel? info@vocbeleggen.nl.

Geef een reactie