--- ---

Bovenstaande titel kun je op twee manieren interpreteren. Misschien las je de kop en was je op zoek naar redenen om die hebberige buurman, die zulke goede rendementen maakt dankzij beleggen en een hefboom, de mond te snoeren. Helaas, stop met lezen, ik bedoel het positief.

“Waarom niet?” vraag ik me af in deze blog. En aangezien ik daar géén antwoord op heb behalve het, “Tuurlijk, moet je doen” ga ik dat laatste wat dieper toelichten.

Lessen uit het verleden

Hefboombeleggen of beleggen met geleend geld heeft in ons oerconservatieve landje een spoor van vernieling achtergelaten. Ook wel bekend als de aandelenlease-affaire. Dit kwam door een combinatie van slecht gespreide beleggingen, hoge rentetarieven op het geleende deel én de botte pech dat de beurs daarna zeer zwak presteerde. Die beurs was toen slecht voorspelbaar op korte termijn en is dat nog steeds. Daar ga ik vandaag dus geen tijd aan verspillen. De rest is op te lossen.

Het enige wat ik vandaag dan ook wil laten zien dat dit prachtige tijden zijn om met een stukje hefboom en een goede belegging je vermogen de komende jaren flink op te krikken.....

Hoe werkt dat nu, die hefboom?

Stel dat je EUR 1.000 te beleggen hebt en vertrouwen hebt in je portefeuille. Die, wat ons betreft, bestaat uit conservatieve (low volatility) aandelen maar dat terzijde...Dan kan je die EUR 1.000 beleggen en bij een rendement van 10,5% per jaar gemiddeld is je vermogen na 7 jaar verdubbeld. Niet slecht, al sparend red je dat tegenwoordig in nog geen 100 jaar.

Maar had je dat rendement niet liever 1,5 keer genoten? 15,75% per jaar dus gedurende 7 jaar, dan is je rendement geen 100% maar 180%! Bijna tweemaal zo veel verdiend met een beetje meer risico en géén extra werk.

Rente heb ik buiten beschouwing gelaten, via opties is de rente nu zelfs licht negatief en bij een goede broker leen je in EUR voor nauwelijks meer dan 1% per jaar. Daarnaast wil ik het voorbeeld ook simpel houden.

Risico’s goed in de gaten houden

De tussentijdse risico’s van het lenen van 50% extra, om aan een hefboom van 1,5 te komen, zijn beperkt. Tenminste, als je in conservatieve (low volatility) aandelen belegt. Die dalen altijd minder in slechte beurstijden. Daarnaast is de hefboom met 1,5 beperkt te noemen.

Een gewaarschuwd belegger telt voor twee

Een belegger in derivaten zou kunnen zeggen “wat laf, ik beleg met een hefboom van vier in turbo’s of CFD’s of opties”. Dat vind ik op zich prima natuurlijk, als je weet wat je doet. Na een kleine dertig jaar in het vak kan ik melden dat meer dan de helft niet goed weet wat ie doet en dat zie je dan wel weer bij de volgende correctie, zoals begin 2016... Een bull-market, zoals deze, baart altijd nieuwe beleggingskinderen. Die denken het allemaal beter te weten en flink te verdienen op weg naar boven. Leuk, maar juist de discipline om tijdig wat geld van tafel halen of je risico zeer goed te managen in tijden van daling, is een kunst op zich.

De hamvraag: beleg jij al met een hefboom?

90% tot 95% kans van niet. En jij bent, als lezer van deze blog en mogelijk volger van onze VOCBeleggen filosofie, nog niet eens de voorzichtigste van nature! Juist voor jullie, een grote groep beleggers die (nog) niet beleggen met een hefboom, schrijf ik deze blog. We leven in unieke tijden waarin de rente, mede dankzij de ECB, ongeveer 0% is en waarin grote beursgenoteerde bedrijven gemakkelijk geld verdienen. Net als vroeger trouwens. Toen was er maar één beursgenoteerd aandeel met beperkte spreiding. Het aandeel VOC bedoel ik natuurlijk, eerste notering in 1602. In die tijd durfden we als Nederlanders nog eens een risicootje te lopen en waren we na een tijdje met z’n allen vermogender dan welk land ook ter wereld.

Kort samengevat

Beheerst hefboombeleggen in tijden van verwaarloosbare rentelasten, daar profiteert iedere belegger van. Jij profiteert misschien wel anderhalf keer zoveel na het lezen van deze blog!

Rob Stuiver

Rob Stuiver (1968) beheert het VOC Fonds en is eindverantwoordelijk voor het resultaat. Rob is vanaf de jaren ’90 actief in de beleggingswereld. Vanaf 1993 als als beleggingsadviseur bij ABN AMRO. In de laatste 5 jaar hiervan werkte hij als adviseur van de meest vermogende families van Nederland binnen de afdeling Private Wealth Management. Eind 2013 begon Rob voor zichzelf om zijn, geheel door hemzelf uitgewerkte, manier van beleggen door te ontwikkelen tot de VOC strategie. Hierover schreef hij in 2015 het boek “Van Stuiver tot Miljardair” en heeft hij het kennisportaal www.vocbeleggen.nl opgericht. In 2017 is Rob gestart met het VOC Fonds. Zijn visie omtrent beleggen in combinatie met een hefboom is in de loop der jaren steeds verder verfijnd. Reageren op dit artikel? info@vocbeleggen.nl.

Geef een reactie