NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Albert Jellema dinsdag, 25 juni 2019 16:38

Risicomanagement

Deze week val ik van de ene in de andere verbazing betreffende de beurs. Dat maakt het aan de ene kant mooi en aan de andere kant nogal onvoorspelbaar. Nu denk ik niet dat het überhaupt mogelijk is de beurs op de korte termijn te voorspellen, maar ik verbaas me wel.

De beursweek begint in mineur met de handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten prominent op de voorgrond. Onderstaande tweet van Trump geeft beleggers hoop dat de spanningen gaan afnemen. Dit is een wederkerend proces de afgelopen periode maar progressie lijkt er beperkt.

Daarbij komt dat Trump steeds vaker zijn pijlen (tweets) richt op Europa en dan specifiek op Duitsland en de ECB. Hier komt de volgende verbazing. De president van de Europese Central Bank Mario Draghi geeft deze week aan dat de ECB klaar staat de economie opnieuw te stimuleren als de inflatie en groei tegenvalt. De vraag is alleen hoe? Het opkopen van obligaties zit aan de limiet, de rente is negatief en het gratis geld voor banken sorteert niet het gewenste effect. Draghi is alleen heel concreet en geeft aan dat hij verdere renteverlagingen en verder opkoopprogramma’s nu overweegt.

De extra speelruimte lijkt mij beperkt en Draghi lijkt al het gras voor de voeten van zijn opvolger te willen wegmaaien. Draghi stopt namelijk eind oktober.

Ook in de Verenigde Staten gaf de centrale bank (indirect) aan dat het bereid staat om de economie te stutten nu de handelsoorlog haar tol begint te eisen. We komen wat mij betreft daarbij wel tot de kern. De economische teruggang gaat pijn doen. Na de fiscale stimulus van vorig jaar en de lange positieve economische cyclus lijkt er (wat) zand in de molen. Macro economische data verzwakken en centrale bankiers springen in.

“Slecht nieuws is wederom goed nieuws voor de beurs”

Bijzonder blijf ik het ook vinden dat de markt niet reageert op de waarschijnlijke benoeming van Boris Johnson tot premier van Groot-Brittannië. Johnson gaat niet akkoord met de deal die er nu ligt en Europa lijkt vastberaden niet te heronderhandelen. Johnson is duidelijk dat hij dan kiest voor een harde Brexit. Ik weet niet hoe dit gaat aflopen, maar beleggers denken ‘komt wel goed’ en anders maken we ons wel zorgen in oktober richting de deadline.

En zo zit het glas half vol …

Handelsspanningen, lagere economische groei en de Brexit wegen nu niet op tegen het (mogelijke) geweld van de centrale banken. Beurzen reageren voor nu positief. Dat levert ook in mijn portefeuille rendement op en daar ben ik natuurlijk content mee. De portefeuille staat dit jaar op een mooie plus van 16% met een gemiddeld belegging van 62% van de liquide middelen. Ik wil alleen voor nu wel het risico van mijn portefeuille verlagen.

 

Wilt u weten hoe de portefeuille van Albert Jellema er nu uitziet? Sluit dan vandaag nog een kennismaking abonnement af bij ProBeleggen

De Aandeelhouder TV

januari 21, 2022

Begin van een echte correctie op de beurs? | De Aandeelhouder Podcast Afl. 54

januari 21, 2022

AEX, DAX en Climax voor ADYEN – 19jan22

januari 21, 2022

AEX, DAX en Dubbele bodem ASML

januari 21, 2022

Week 3 afsluiting AEX en DAX – 21jan22

Columns

Nieuw
21 jan 07:21 Nico Inberg

PostNL voor kwart in handen van Tsjech

20 jan 16:01 Redactie

ETF v/d Week: World MSCI

20 jan 09:42 Redactie

Terugkijken: Chatsessie met Nico

20 jan 07:15 Van Eck

ETF’s om te beleggen in het Metaverse

19 jan 14:45 Clément Inbona

Inflatie dreigt permanent te worden door stijgende lonen

Het laatste beursnieuws