Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Rob Stuiver -dinsdag, 28 mei 2019

Riemen vast ivm China/VS of gewoon relaxed met LowVol Aandelen?

Tsja, als ik er deze maand niet over blog, wanneer dan wel... Een rotmaand voor alle beleggers, maar wel een hele duidelijke hint dat in mindere economische tijden de LowVol aandelen het een stuk beter doen.

De rendementen

Naast alle research van Robeco, Invesco, iShares en natuurlijk ook Stuiver Asset Management (“wat stampen we lekker hè”) over het hoe en waarom van beleggen in die rustige aandelen voor de lange termijn.... kan je ook gewoon één grafiek maken. En die zegt alles:

oranje=LowVol US; rood=LowVol EU; geel=aandelen EU; wit=aandelen US; groen=LowVol EM; blauw= aandelen EM; bron Bloomberg

In de VS zien we deze maand het volgende beeld: SPY tracker doet -4,0%, de SPLV doet heel bizar zelfs een klein plusje van 0,3%. In Europa is het al niet veel anders. De SXXPIEX tracker voor heel Europa doet -3,8% en de MVEU ofwel, de veiligere LowVol variant doet -1,0%. In de hard geraakte Emerging Markets biedt LowVol ook bescherming, al staat daar de EEMV met -6,5% dik in de min. Maar dat liever dan de -9,1% van de gewone EEM tracker...

Blijft dit zo?

In technische termen heet bovenstaande dat de “Downside Capture” van Low Volatility aandelen laag is. Ofwel ze doen maar deels mee met de daling. Zoals de SPLV, die zelfs in de plus staat en vanmiddag (24 mei 2019) waarschijnlijk weer een nieuwe “all-time-high” neerzet. Natuurlijk staat daar tegenover dat bij een stijging je ook niet even hard als de bredere index omhoog gaat. Maar de “Downside Capture” geeft een mooie verlaging van het risico en op lange termijn een soortgelijk resultaat... zowaar dus een mooie trade. Meer info over de “Downside Capture” kun je terugvinden op Investopedia.

Duivels dilemma?

Toch is voor velen de keuze voor Low Volatility beleggen een lastige. Leuk dat je minder mee daalt, maar je had nog beter uit kunnen stappen.  En als `t flink herstelt kan je beter gewone aandelen kopen... Mocht jij de richting van de beurs iedere maand correct weten te voorspellen, stuur dan jouw CV inclusief 10-jarig trackrecord naar me op! Ofwel, nee daar geloof ik niet in. Wél in LowVol aandelen die in de maand mei volop hun echte aard en dus waarde tonen!

Rob Stuiver (1968) beheert het VOC Fonds en is eindverantwoordelijk voor het resultaat. Rob is vanaf de jaren ’90 actief in de beleggingswereld. Vanaf 1993 als als beleggingsadviseur bij ABN AMRO. In de laatste 5 jaar hiervan werkte hij als adviseur van de meest vermogende families van Nederland binnen de afdeling Private Wealth Management. Eind 2013 begon Rob voor zichzelf om zijn, geheel door hemzelf uitgewerkte, manier van beleggen door te ontwikkelen tot de VOC strategie. Hierover schreef hij in 2015 het boek “Van Stuiver tot Miljardair” en heeft hij het kennisportaal www.vocbeleggen.nl opgericht. In 2017 is Rob gestart met het VOC Fonds. Zijn visie omtrent beleggen in combinatie met een hefboom is in de loop der jaren steeds verder verfijnd. Reageren op dit artikel? info@vocbeleggen.nl.

De Aandeelhouder TV

augustus 21, 2019

AEX 21 augustus 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 21, 2019

Heeft Trump gelijk: is EU erger dan China? • Z zoekt uit

augustus 21, 2019

BNP 21 8Wachten op de centrale banken | 21 augustus 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 20, 2019

AEX 20 augustus 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
21 aug 16:56 Marco Knulst

HSBC Hongkong and Shanghai Banking Corp gevestigd in het VK

20 aug 13:27 Bas Heijink

AEX op weg naar lagere niveaus Bas Heijink

20 aug 13:50 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: The hard road ahead for oil

20 aug 12:36 Stefaan Casteleyn

Zal de ECB aandelen kopen ?

17 aug 15:43 Nico Bakker

NN Group in de rebound