Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Nico Inberg - vrijdag, 4 december 2020 09:16

Rabobank Certificaat: Dit wordt er uitgekeerd

Zojuist heeft Rabobank bekendgemaakt hoe hoog de vergoeding voor dit jaar zal zijn op de Rabobank Certificaten. Nadat in maart de ECB een algeheel dividend'verbod' afkondigde, besloot Rabobank ook de rente (Vergoeding, zoals Rabo zegt) op haar certificaten te staken.

Het aantal Certificaten dat wordt uitgekeerd correspondeert met de normale vergoeding van 6,5%. Echter: er wordt een correctie gemaakt op basis van de koers van de Certificaten en dat betekent dat er geen 6,5% effectief rendement wordt uitgekeerd, maar 5,048%.

De omwisselverhouding wordt 19,81. Om te bekijken hoeveel certificaten u erbij krijgt, kunt u het beste het volgende doen. Kijk eerst hoeveel nominaal u in bezit hebt. Stel dat dat 20.0000 euro is. Deel dat bedrag dan door de nominale waarde van €25: u hebt 800 stuks.

Die 800 deelt u door 19,81: het aantal dat u dan binnenkrijgt is 40,38. Omdat er geen halve certificaten zijn wordt het restant, die 0,38, later uitgekeerd in cash. Je zult dan zien dat op 9 december, als alles in kannen en kruiken is, er een toename is van 40*25 = €1000 aan nominale waarde.

Dat is in lijn met het effectieve rendement van de Certificaten zelf wanneer er nu rente uitbetaald zou worden. Kijk maar: het Certificaat is nominaal €25 waard. Omdat de marktwaarde (na uitkering vandaag) ongeveer 128 is, komt die waarde per certificaat uit op €32 (1.28 * 25). Over die €25 werd normaal gesproken €1,625 uitgekeerd (6.5% van €25). Dat is bij een koers van €32 ongeveer 5% (1.625/32 = 5,07%).

De certificaten zullen op 9 december bijgeschreven zijn en dus vanaf die dag verhandelbaar zijn. De certificaten noteren vandaag 'ex-dividend', dat betekent dat de waarde van de uitgekeerde certificaten in theorie van de koers afgaat.

Weer rente meebetalen: Clean of Dirty

Vanaf vandaag wordt de opgebouwde rente weer mee verdisconteerd in de koers. In obligatieland gebruikt men de termen clean en dirty om aan te geven of opgebouwde rente wel of niet meebetaald moet worden. Bij de Rabobank Certificaten was het altijd zo dat de opgebouwde rente meebetaald moest worden.

Wie op 29 januari aankocht, betaalde één maand rente mee. Bij de rente-uitkering op 29 maart kreeg je dan over de afgelopen drie maanden rente uitgekeerd. Je had de obligatie maar twee maanden in bezit, dus per saldo klopte dat. Het heet dan dat de notering 'clean' is.

Bij aandelen is dat anders. Wie een aandeel in bezit heeft, krijgt de hele dividendsom, ongeacht of je het aandeel wel of niet het hele jaar in bezit had. Deze wijze van noteren heet dirty. De beoogde vergoeding (rente, dividend) wordt geacht in de koers te zitten.

Na de uitkering op 4 december wordt de verhandelingswijze weer veranderd naar 'clean': de beoogde rente moet dan weer apart worden meebetaald. Dat

Houden of Verkopen?

Veel Rabo Certificaathouders gebruiken de driemaandelijkse uitkering als aanvulling op hun inkomen dan wel pensioen. Het verklaart tevens de populariteit van de Certificaten: het is een hoge rente van een bekende naam. De vraag is echter of, zeker na de plotselinge draai in maart van de Rabobank directie, dit certificaat wel zo'n veilige belegging is.

 

Vergelijking met ING en ABN Amro

De Rabo-certificaten hebben het heel goed gedaan dit jaar, ondanks de crisis en ondanks het dividendverbod. Na de sell-off maandag 30 maart is het certificaat heel goed hersteld tot nu 134%. Daar gaat natuurlijk de uitkering nog vanaf.

Als we dat vergelijken met ABN Amro en ING is er een groot verschil te zien. Uiteraard zijn deze obligaties minder risicovol dan aandelen, maar ook bij de Rabobank Certificaten zitten beleggers op de achterste rij en we hebben gezien dat het stoppen van de uitkering in rente geen no-go area meer is voor de Rabo-directie.

De kredietratings voor beide andere banken liggen in lijn met die van de Rabobank.

 

 

 

We zien dat Moody's wat vriendelijker is, maar de outlook is over het algemeen Negative. Banken hebben het moeilijk: zelfs als de crisis straks meevalt, en de gereserveerde stroppenpotbedragen voldoende zijn dan blijft het renteprobleem aanwezig.

Daarnaast blijft de overheid/toezichthouder de banken op kosten jagen door te eisen dat banken de functie van poortwachter van het financiële systeem serieus nemen. Ook zien we allerlei financiele partijen als Adyen de krenten uit de pap vissen. Banken hebben hier duidelijk de boot gemist.

Het allerbelangrijkst bij beleggen is spreiding. Naar aanleiding van het echec met de Rabobank Certificaten werd duidelijk dat veel beleggers erg veel geld in de Rabo Certificaten hebben gestoken. Ook relatief ten opzichte van hun andere beleggingen.
De mooie rente van 6.5% (over de nominale koers) is natuurlijk een enorme lokker, maar we hebben dit jaar ervaren wat er kan gebeuren met banken. En het is nog niet over: het aantal faillissementen zal flink kunnen toenemen straks als de overheid de steunprogramma's gaat afbouwen.

Bij wie de Certificaten meer dan 5%-10% van de totale beleggingsportefeuille uitmaakt doet er verstandig aan deels wat te verkopen om zodoende voor een betere spreiding te zorgen. Er zijn voldoende aandelen met een dividendrendement van 4-5% die in een minder risicovolle sector actief zijn.

De Aandeelhouder TV

april 20, 2021

Flow Traders Crypto Koning 👑 | Nico Inberg over Flow Traders

april 20, 2021

Flow Traders en meer | 20 april 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 19, 2021

Beleg in aandelen gericht op binnenlandse consumptie

april 19, 2021

AEX 19apr21 – Geen doorbraak…

Columns

Nieuw
20 apr 14:46 Nico Inberg

FlowTraders: CryptoKings?

20 apr 12:31 Redactie

Slim beleggen in ASMI

20 apr 07:54 Cees Smit

Cees Smit: Nothing else matters

19 apr 10:57 Nico Bakker

TA: Basic-Fit in mooie trendstand

19 apr 07:59 Redactie

3 goedkope technologie aandelen

Het laatste beursnieuws