AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

ProBeleggen dinsdag, 9 februari 2021 09:00

PostNL: Dividendtopper van Nederland

Koers op het moment van schrijven: 3,43

Het coronavirus kent winnaars en verliezers. De transitie naar online gaat steeds sneller en steeds meer mensen ondervinden hoe makkelijk het kan. Waar voorheen bij oudere leeftijdsgroepen terughoudendheid heerste, wennen die nu steeds meer aan het online bestellen en de mogelijkheden. Geforceerd of niet door het sluiten van de winkels verandert de manier waarop mensen artikelen kopen. Het aanbod wordt steeds groter met onder meer de introductie van Amazon in Nederland maar ook bij de gevestigde orde van Bol.com. Dit levert natuurlijk problemen voor sommige bedrijven maar andere profiteren juist van deze transitie.

PostNL profiteert

Een bedrijf dat profiteert is PostNL. PostNL ondervindt stevige rugwinden door het online bestellen. In de trading update van vorige week maakte het exceptionele jaarcijfers bekend die het op 1 maart zal presteren. Met een verwachte omzet over 2020 van €3,25 miljard en genormaliseerde EBIT die €65 miljoen hoger uitviel dan verwacht met €240 miljoen.

Zowel de post- als pakkettendivisie droegen bij aan het resultaat. Zelfs bij de stelselmatig krimpende post divisie groeide de omzet met 0,2%. Een breuk in de trend van dalingen van 10%. Wij kunnen hier spreken van een eenmalige verrassing. Door het corona konden veel families niet met kerst bij elkaar komen waardoor er meer kerstkaarten verstuurd werden.

De overname van Sandd en de consolidatie heeft positief bijgedragen aan het resultaat van PostNL. De synergiën worden nu zichtbaar in de resultaten en niet meer verdrongen door de integratiekosten.

Het afgelopen jaar bezorgde PostNL 337 miljoen pakketten, een record voor PostNL. Het volume ten opzichte van 2019 lag 19,2% hoger en in het vierde kwartaal zelfs bijna 30% hoger. De transitie van online kopen en bestellen levert PostNL veel meer klant op. Door de hogere volumes opereert PostNL efficiënter doordat de capaciteit van de sorteercentra optimaler gebruikt worden. Maar hoeveel van deze pakketten zijn eenmalig en als resultaat van corona?

PostNL schat dat het corona €55 miljoen extra heeft opgeleverd. Bij deze schatting denkt PostNL 25 miljoen pakketten eenmalig zijn, en dus gerelateerd aan corona.

Dividendtopper?

Het dividend is terug bij PostNL voor het eerst sinds augustus 2019. Hiervoor gebruikt PostNL de nettowinst wat dit jaar €195 miljoen bedraagt. PostNL gaf aan dat 70-90% van de netto winst uit te keren als dividend. Met het totaal uitstaande aandelen van 493,5 miljoen zal het dividend tussen de €0,27 en €0,35 per aandeel komen te liggen. PostNL gaf aan dat aandeelhouders rekening moeten houden dat het aan de lagere kant zal uitkomen.

Met de huidige koers van €3,43 bedraagt het dividend 7,8%. Hiermee wordt het aandeel een van de dividendtoppers van de Nederlandse beurs. PostNL verwacht dat het de nettowinst na corona kan handhaven. Daardoor zou het dividend ook handhaafbaar moeten zijn.

ING-Rapport: Pakketvervoer bouwt voort op impuls 2020

Afgelopen donderdag bracht ING een rapport uit over pakketvervoer. ING zag forse groei in e-commerce logistiek met in totaal 500 miljoen bezorgde pakketten in Nederland. De economen verwachten dat de sector in 2021 voort bouwt met blijvende grotere volumes. Bedrijven zoals Blokker, Mediamarkt en Ikea nemen steeds meer de logistieke regie in handen en hiervan kunnen andere bedrijven van meeprofiteren.

In 2021 voorziet ING een groei van rond de 8% in internetverkopen. Dit is beduidend minder dan de groei van 40% in 2020 maar geeft een goed vervolg aan een record jaar. De volumes in geleverde pakketten zal hiervan meeprofiteren en hiervoor verwacht ING een stijging ten opzicht van het recordjaar van 2020.

De aanhoudende lockdown die in ieder geval nog 9 februari van kracht blijft zal mensen blijven aanzetten om online te bestellen. Hoe langer dit van kracht blijft des te meer zal PostNL hiervan profiteren.

Outlook en Conclusie

In de outlook voor 2021 (zie hieronder) durft PostNL nu al te zeggen dat de EBIT hoger dan €185 miljoen zal uitkomen. Met de aanhoudende rugwinden vanwege corona maar ook de duurzame groei van volumes kan PostNL een stabiel dividend uitkeren.

Met een dividendrendement van bijna 8% behoort het tot een van de dividendtoppers van Nederland. Waar bij andere bedrijven misschien sprake is van een te hoog dividend of een lage koers door slechte prestaties van de onderneming is dat hier niet het geval. De winstgevendheid en groei keert terug bij PostNL dus kunt u potentieel de komende jaren genieten van dit mooi dividend!

Om in te spelen op een mogelijk verdere koersbeweging van PostNL en haar dividend zijn bij BNP Paribas Markets zowel turbo’s long en turbo’s short beschikbaar. Mocht u dit overwegen en dit past in uw portefeuille en strategie, gebruik dan bij voorkeur lage hefbomen om een eventuele vroegtijdige uitstop te voorkomen.

Matthijs Kok heeft zowel prive als zakelijk geen positie in PostNL

Bronnen:

 

Liever wat actiever handelen met turbo's of certificaten?

Bekijk hier het aanbod van instrumenten voor het aandeel PostNL


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 28, 2023

PROSUS in bodempatroon – 27mrt23

maart 28, 2023

SBM OFFSHORE in de rebound – 28mrt23

maart 28, 2023

Pharming: Koers verder omhoog of niet?

maart 28, 2023

Hoge marge en geen concurrentie voor nieuwe medicijn Pharming

Columns

Nieuw
28 mrt 16:28 Redactie

Aandelenmarkten in gevaar!

27 mrt 15:30 Matthias Baccino

Financiële onafhankelijkheid voor iedereen

27 mrt 11:21 Cees Smit

Column: Reserve Bankencrisis

26 mrt 11:54 Nico Inberg

Waar kan koers Pharming heen?

23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?