Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Positieve signalen Europees vastgoed

Positieve signalen Europees vastgoed
1 apr 2021 om 16:30

Het lijkt erop dat Europese vastgoedbeleggingen binnenkort beginnen aan een inhaalslag. De iShares European Property Yield ETF, onze benchmark voor Europees vastgoed, laat in de grafiek signalen van herstel zien. De koers noteert de laatste beursdagen boven het 50-daags voortschrijdend gemiddelde (blauwe lijn), terwijl er tegelijk sprake is van een golden cross-fase. Het 50-daags voortschrijdend gemiddelde (VG) noteert tenslotte boven het 200-daags VG (rode lijn). Eind februari/begin maart is de rode lijn succesvol getest en sterk genoeg bevonden. Nieuwe koersvorming boven de blauwe lijn wijst op kracht en een serieuze poging om de stijgende trend nieuw leven in te blazen. Het Golden Crosses Beleggingsmodel is daarnaast al geruime tijd positief voor Europees vastgoed. Het model komt tot zijn per saldo positieve waarde door verschillende variabelen met betrekking tot o.a.: rente- en inflatieontwikkeling, economische groeicijfers, dividendrendement, relatieve waardering ten opzichte van andere beleggingscategorieën, de hellingshoek 50-weeks VG, flow in onderliggende ETFs en de consensus van verschillende financiële instituten. Opvallend is dat juist de laatst genoemde al maanden negatief is voor vastgoed, maar veel vastgoedbeleggingen sinds de coronacrash van vorig jaar steeds verder herstellen.

Zo beweegt de iShares Developed Markets Property Yield ETF, de wereldwijde vastgoedbenchmark, in een sterke golden cross-fase. Het lijkt erop dat de koersvorming van de wereldwijde ETF vooruit loopt op de Europese variant. 2021 is tot nu toe een prima vastgoed jaar.

De iShares US en Asia Property Yield ETF bevestigen het beeld van de wereldwijde tracker. Het is dus vooral Europees vastgoed wat nog moet volgen. En dat lijkt nu met de koersvorming van de laatste beursdagen te gaan gebeuren. Gevoelsmatig kunnen wij ons voorstellen dat veel beleggers vraagtekens zullen zetten bij het verdere opwaartse potentieel. Tenslotte lijkt een terugkeer naar de fase voor corona, voor wat betreft de bezettingsgraad van kantoren, klein. Het lijkt erop dat veel kantoorpersoneel ook in de toekomst de nodige uren thuis zullen blijven werken. Winkelcentra hebben het lastig en e-commerce vervult een steeds belangrijkere rol. De woningmarkt is wereldwijd oververhit en lijkt logischerwijs in waardering nauwelijks nog opwaarts potentieel te hebben. Hotels en vakantieparken verlangen naar een post-corona tijdperk, waar veel schade inmiddels is aangericht in die markt. Het zijn vooral de distributiecentra die als paddenstoelen de grond uitschieten. Er lijken dus de nodige onzekerheden aanwezig te zijn. Beleggingsmodellen gebaseerd op het verleden, vóór corona, zijn misschien wel veel te optimistisch. Maar ja, algoritmes denken zelf nauwelijks na en kunnen door het huidige monetaire, fiscale en macro-prudentiële beleid geen betrouwbare prognose geven.

Bovenstaande tabel uit Morningstar, met de slotkoersen per ultimo eerste kwartaal, laten zien dat enkel Europees vastgoed een slecht eerste kwartaal heeft gehad. Het verschil in rendement ten opzichte van de andere beleggingen is groot. Op 5-jaars termijn is het rendement geannualiseerd nog steeds relatief goed, maar ten opzichte van de aandelenbenchmarks is het verschil enorm. Vastgoed heeft de afgelopen 5 jaar matig gepresteerd. Stel dat de financiële instituten hun voorzichtige tot negatieve houding ten opzichte van vastgoed opwaarts gaan draaien, dan is er waarschijnlijk veel opwaartse ruimte. Wellicht dat het met vastgoed ETFs dadelijk dezelfde kant opgaat als met de Nederlandse woningmarkt. “The fear of missing out”. Vastgoed past qua inflatiescenario mogelijk ook als hedge in een breed gespreide beleggingsportefeuille. Harde assets zijn beter in zo’n marktomgeving dan obligaties.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.