Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Nico Inberg - woensdag, 23 december 2020 08:27

Pharming vanmiddag op de Nasdaq

Dat is ook weer typisch Pharming: de ingeschoten datum van 22 december werd niet gehaald, het werd een dag later. De benodigde papieren waren net niet op tijd  in orde, waarna het vandaag dan moet gebeuren.

De aandelen Pharming gaan voor een aangepaste prijs naar de beurs in de VS: het wordt een 1 op 10 reverse split. Kijkend naar de slotkoers van gisteren (€1,377), zou een vergelijkbare prijs op de Nasdaq dus (1,377 * 10) * EUR/USD zijn en dan kom je op $16,78. Het tickersymbool waaronder gehandeld wordt is 'PHAR'.

Omwisseling stukken

Het omwisselen van aandelen naar de Amerikaanse ADS (American Depository Shares) wordt de komende vier weken gratis aangeboden door de begeleidende bank in de VS, JP Morgan. Voorlopig is er niet zoveel reden dat te doen.

De koers wordt nu vooral in Nederland gemaakt. Bij Galapagos, waar grote hoeveelheden Amerikaanse stukken uitstaan, is dat anders: doordat Galapagos telkens emissies deed in de VS is daar een stevige aandeelhoudersbasis en dat betekent eigenlijk dat de koers van Gala vooral op Wall Street wordt gemaakt.

Voor aandeelhouders met grote posities is het wel handig om ook in de VS wat stukken te hebben staan. Mocht de prijs hard oplopen in de VS, dan kan eventueel in de uren nabeurs Amsterdam daar gehandeld worden.

Ook is dan arbitrage mogelijk wanneer prijsverschillen te groot worden, al zal de professionele handel hier normaal gesproken alert op zijn.

De kosten voor het omzetten van aandelen naar ADS-en zijn $5 per 100 ADS-en, dus eigenlijk $5 per 10.000 aandelen Pharming NL. De eerste vier weken wordt dit gratis aangeboden door JP Morgan. U kunt met uw broker contact opnemen om een en ander te regelen.

De zolang gekoesterde wens van Pharming komt vandaag dus in vervulling. De achterban wordt hiermee een stuk breder maar verwacht niet dat de Amerikanen als blinde kippen de aandelen zullen opkopen. Ook daar geldt dat er goed gekeken wordt naar de fundamentele waarden van het bedrijf.

Het feit dat er net in de VS is begonnen met de behandeling van coronapatiënten geeft natuurlijk wel net dat extra speculatieve tintje aan deze nieuwe listing.

PS: Bent u al lid van 'De Aandeelhouder op Zaterdag'? Elke zaterdagochtend om 07.00 uur het laatste beursnieuws, aandelenanalyses, achtergrondverhalen, koop- en verkooptips en nog veel meer.  Het online magazine kost €8,25 per maand en is onderdeel van ons Plus-abonnement. Hier meldt u zich aan.

Om onduidelijkheden te voorkomen publiceren we hier de sectie FAQ (veelgestelde vragen) uit Pharming's persbericht.

Wat is de relatie tussen de Gewone Aandelen en ADSs?

Elke ADS is een verhandelbaar effect dat 10 Gewone Aandelen vertegenwoordigt. De ADSs zijn goedgekeurd voor handel op Nasdaq onder het ticker-symbool: PHAR. De waarde van een ADS wordt uitgedrukt in Amerikaanse dollars.

Wat kost het om Gewone Aandelen om te zetten in ADSs?

Voor de eerste vier weken na vandaag zijn geen conversiekosten verschuldigd. Daarna wordt door de Beheerder een vergoeding voor de uitgifte van de ADSs van maximaal $5,00 per 100 ADSs (of een deel daarvan) in rekening gebracht. De conversie van uw gedematerialiseerde Gewone Aandelen zal door uw broker moeten worden beheerd, aangezien Gewone Aandelen in gedematerialiseerde vorm moeten worden geleverd aan BNP PARIBAS Securities Services (de "Bewaarder"), als bewaarnemer van de Beheerder voorafgaand aan de uitgifte van ADSs. De door u geselecteerde broker kan ook administratieve kosten in rekening brengen voor het beheer van het uitwisselingsproces.

Hoe lang duurt het en is dematerialisatie nodig?

Van de Bewaarder kan doorgaans worden verwacht dat hij binnen twee werkdagen na ontvangst van een elektronische overdracht van Gewone Aandelen van uw broker, ADSs aan uw broker via het Amerikaanse clearingsysteem levert.

Ik heb geen broker - heb ik er echt een nodig?

Ja, voor leveren van Gewone Aandelen aan de Bewaarder tegen de uitgifte van ADSs is de hulp van een broker vereist. Zie "Opmerkingen voor houders van Gewone Aandelen".

Zijn er kosten verbonden aan het houden van ADSs?

Naast de hierboven beschreven ADS-conversiekosten kan de Bewaarder bepaalde vergoedingen in rekening brengen aan houders van ADSs. De vergoedingen worden beschreven in de voorwaarden van de ADSs die zijn ingediend als bijlage bij Form F-6- bij de U.S. Securities and Exchange Commission. Uw broker kan u ook kosten in rekening brengen voor het onderhouden van uw account en het aanhouden van ADSs namens u.

Hoe converteer ik mijn Gewone Aandelen in ADSs?

Uw broker dient de Gewone Aandelen aan de Bewaarder te leveren, de Bewaarder te voorzien van ADS-leveringsinstructies en namens u de betaling van de ADS-conversiekosten te regelen (het laatste voor zover van toepassing).

Móét ik mijn Gewone Aandelen omwisselen voor ADSs?

Nee, de Gewone Aandelen zullen genoteerd blijven en verhandeld worden op Euronext Amsterdam. Als u geen ADSs wilt hebben, maar aandeelhouder van Pharming wilt blijven, hoeft u niets te doen.

Komen alle Gewone Aandelen in aanmerking voor conversie in ADSs?

Nee. Gewone aandelen die worden gehouden door een executive officer of bestuurder of een andere persoon die op basis van Amerikaanse effectenwetgeving kan worden beschouwd als een "gelieerde" van de Vennootschap en Gewone Aandelen die zijn ontvangen via een onderhandse plaatsing en die minder dan een jaar zijn aangehouden komen over het algemeen niet in aanmerking voor conversie. Als uw Gewone Aandelen in een van deze categorieën vallen, neem dan contact op met investor@pharming.com voor meer informatie over of u uw aandelen mag converteren en onder welke voorwaarden.

Toelichtingen voor houders van Gewone Aandelen:

Proces voor het omwisselen van Gewone Aandelen in ADSs:

Stap 1: Selecteer een broker met de mogelijkheid om in de VS genoteerde effecten te verhandelen. Als u nog geen rekening bij een broker hebt, kunt u er wellicht een online openen of via banken die broker-diensten aanbieden. U moet ervoor zorgen dat de broker en het type rekening dat wordt aangeboden in staat is om in de VS genoteerde effecten aan te houden en te verhandelen. Vaak is de meest eenvoudige rekening die wordt aangeboden alleen geschikt voor Nederlandse beursgenoteerde aandelen, dus u zult een rekening moeten selecteren waarmee u in de VS genoteerde aandelen kunt kopen en verkopen. Zorg ervoor dat u bij uw broker navraagt of zij ADSs van Pharming Group N.V. kunnen houden en een DTC-deelnemersaccount hebben.

Stap 2: U moet contact opnemen met uw broker en hen vragen hoe u uw bestaande Gewone Aandelen naar uw rekening kunt overboeken.

Stap 3: Uw broker zal contact moeten opnemen met de Beheerder en de Bewaarder om de timing van de levering van de Gewone Aandelen en de betaling van de ADS-conversiekosten te coördineren (voor zover van toepassing). U ontvangt één ADS voor elke 10 Gewone Aandelen die u houdt en wilt converteren.

De Aandeelhouder TV

februari 26, 2021

Cyclisch accent verder aangezet door stijgende rente

februari 26, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 7 – Help, de rente stijgt!

februari 26, 2021

AEX week 8 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 26, 2021

Beleggersvrees voor rente onterecht

Columns

Nieuw
26 feb 18:13 Redactie

De Aandeelhouder Podcast Afl. 7 – Help, de rente stijgt!

26 feb 14:28 Redactie

Dit weekend in DAZ: Pharming, PostNL, Blockchain

26 feb 14:16 Nico Inberg

Pharming: Komt er een konijn uit de hoge hoed?

26 feb 08:20 Bas Heijink

TA DAX: Duidelijke verzwakkingen

25 feb 11:57 Redactie

Kijk terug: De vierde chatsessie met Nico

Het laatste beursnieuws