Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Opnieuw winsten voor landbouw- en energiesector in april

Opnieuw winsten voor landbouw- en energiesector in april
29 apr 2022 om 15:56

De grondstoffensector boekte in april een vijfde maandwinst, maar in vergelijking met de brede stijgingen in maart waren de winsten geconcentreerd in de landbouw- en energiesectoren. Edele en industriële metalen kregen een terugval als gevolg van langdurige Covid-19 lockdowns in China, de vrees dat een snelle opeenvolging van renteverhogingen in de VS de reeds verzwakte economische vooruitzichten zal schaden en niet in het minst door een stijgende dollar.

De Bloomberg Spot Index, die 23 belangrijke grondstoffentermijncontracten volgt, steeg voor de vijfde maand op rij en bereikte daarbij een nieuw record. Daarnaast klom de dollar naar nieuwe meerjarige hoogtepunten ten opzichte van verschillende valuta. Met name een hoogtepunt in 20 jaar ten opzichte van de Japanse yen en een hoogtepunt in vijf jaar ten opzichte van de euro.

De huidige situatie in China is door een grote investeerder in Hongkong omschreven als de slechtste in 30 jaar. Het steeds meer omstreden Covid-beleid van Beijing vertraagt de groei en doet de ontevredenheid onder de bevolking toenemen. Als gevolg daarvan worden de wereldwijde bevoorradingsketens opnieuw op de proef gesteld: de congesties in de Chinese havens nemen toe, terwijl de vraag naar belangrijke grondstoffen, van ruwe olie tot industriële metalen, een duidelijke daling laat zien. 

Het Chinese Politbureau heeft afgelopen vrijdag op deze groeiende ongerustheid gereageerd met de belofte de economische stimulansen op te voeren om de groei aan te zwengelen, hoewel het niet veel details heeft gegeven. 

Ruwe olie blijft binnen een smalle bandbreedte handelen, in Brent momenteel tussen $98 en $110 per vat. Dit heeft echter niet verhinderd dat de kosten van brandstofproducten de hoogte in zijn gegaan. Diesel, het werkpaard van de wereldeconomie, trok sterk aan onder impuls van het krappe aanbod in de regio New York, waardoor de prijzen naar historische hoogten stegen. De oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende sancties tegen Rusland hebben de bevoorradingsketens wereldwijd overhoop gehaald en tegelijk voor heel wat stress gezorgd op de fysieke markt, vooral in Europa waar Rusland jarenlang de belangrijkste leverancier van brandstofproducten is geweest.

Om de leegte op te vullen en te profiteren van de snel stijgende prijzen, hebben de raffinaderijen aan de Amerikaanse Golfkust meer ladingen naar Europa en Latijns-Amerika gestuurd. Dit ging ten koste van de Amerikaanse oostkust, waar de voorraden zijn gedaald tot het laagste niveau sinds 1996. 

Gezien de aanhoudende oorlog en het risico op bijkomende sancties of acties van Rusland, blijft het neerwaartse risico voor ruwe olie naar onze mening beperkt. In onze onlangs gepubliceerde Quarterly Outlook hebben wij aangegeven waarom de olieprijs dit kwartaal tussen $90 en $120 zou kunnen liggen en waarom structurele problemen, met name de aanhoudende onderinvesteringen, de prijs de komende jaren zullen blijven ondersteunen.

Met betrekking tot het gebrek aan investeringen, zullen wij deze week de winstcijfers van Europese oliemultinationals zoals Shell, Enel, BP en Equinor nauwlettend in de gaten houden. Gezien de stijging van de raffinagemarges zal ook het resultaat van Valero in de gaten worden gehouden.

Goud liet haar eerste maandelijkse verlies in drie maanden zien, waarbij een verwacht verhoogd verkrappingstempo door de Amerikaanse Federal Reserve en de genoemde sterke dollar twee belangrijke katalysatoren waren. Zilver daalde naar een laagste punt in 2½ maand rond $23 per ounce als gevolg van China-gerelateerde zwakte in de industriële metaalsector. 

Recentelijk is mij de vraag gesteld waarom goud het zo slecht doet, gezien de inflatie op het hoogste niveau in decennia. Mijn antwoord blijft dat goud het heel goed doet en in lijn is met wat een gediversifieerde belegger zou hopen.

Wij concentreren ons hoofdzakelijk op goud dat in dollars wordt verhandeld. Wanneer we kijken naar goud dat in andere valuta wordt verhandeld, zien de prestaties er een stuk beter uit door de impact van de sterke dollar.

Beleggers in Europa die beschutting zoeken tegen de stijgende inflatie en de sterk verslechterde economische vooruitzichten, hebben in goud betere rendementen behaald dan in de Euro Stoxx 50 benchmark en in staatsobligaties in euro. Wij handhaven onze positieve vooruitzichten voor goud, gedreven door de noodzaak om te diversifiëren van volatiele aandelen en obligaties, de inflatie die steeds meer verankerd raakt en de aanhoudende geopolitieke zorgen. 

Koper brak de uptrend vanaf het laagste punt in 2020, wat resulteerde in een daling tot bijna een laagste punt in drie maanden rond $4,40 per pond, voordat het sentiment een boost kreeg van de belofte van China om de 5,5% groeidoelstelling te handhaven. Dit is een niveau waar de Chinese economie momenteel ruim onder zit. 

Hoewel de kortetermijnvooruitzichten zijn verslechterd en de voorraden in de door de beurs gecontroleerde opslagplaatsen de afgelopen vier weken zijn toegenomen, blijven de vooruitzichten naar onze mening prijsondersteunend. De vraag naar maatregelen om Rusland te isoleren door de afhankelijkheid van zijn olie en gas te verminderen, zal waarschijnlijk de elektrificatie van de wereld versnellen, iets waarvoor een overvloedige hoeveelheid koper nodig is.

Landbouw: Futures voor sojaolie bereikten in Chicago een recordhoogte nu een ingrijpend verbod in Indonesië op de export van palmolie en de rantsoenering van zonnebloemolie in supermarkten in Europa de mondiale aanvoer van eetbare oliën verder oprekken. De exportbeperkingen voor palmolie, dat gebruikt wordt in alles van koken tot cosmetica en brandstof, zullen van kracht blijven tot de binnenlandse prijzen dalen. Aangezien Indonesië slechts een derde van zijn productie verbruikt, mogen we verwachten dat de export hervat zal worden zodra de voorraden weer opgebouwd zijn en de prijzen stabiliseren. 

De sector eetbare oliën, die volgens de voedselindex van de VN het afgelopen jaar met 56% is gestegen, wordt het hardst getroffen door de weersproblemen en de oorlog in Oekraïne, ’s werelds grootste exporteur van zonnebloemolie. Dit leidt tot voedselprotectionisme bij de producenten, wat de prijzen onbedoeld verder kan opdrijven.

Ole Hansen, hoofd Grondstoffenstrategie Saxo Bank

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.