Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Ontvlambaar

Ontvlambaar
29 jan 2019 om 16:08

Het wereldnieuws komt deze dagen onder andere uit Davos. Tijdens het World Economic Forum, de jaarlijkse bijeenkomst waarbij de captains of industry, internationale politici, bankiers, journalisten en overige intellectuelen bijeenkomen, wordt gesproken over de actuele mondiale thema’s. Zelf omschrijft de organisatie zich als een “onafhankelijke internationale organisatie om de staat van de wereld te verbeteren”. Zij geven vorm aan de wereldwijde, regionale en industriële agenda’s. Zij zijn onafhankelijk, onpartijdig en niet gebonden aan speciale interesses volgens eigen zeggen. De organisatie vindt zichzelf verantwoording verschuldigd aan alle geledingen van de samenleving. Een mooie quote uit hun mission statement is:

Of er na het Forum van vorig jaar veel vooruitgang is geboekt is zeer twijfelachtig. Er lijkt voor de participanten nog veel werk aan de winkel. Steeds grotere groepen uit de samenleving worden niet gehoord. Dit resulteert o.a. in de gele hesjes revolutie. Steeds grotere groepen burgers laten hun ongenoegen blijken. Onderstaand heb ik een compilatie gemaakt van afbeeldingen van de website Nu.nl. U hoopt wellicht dat dit de nieuwskoppen zijn van de afgelopen 12 maanden. Maar helaas is dit een compilatie van afbeeldingen van deze week.

Het economische nieuws wordt gedomineerd door de handelsoorlog tussen de VS en China. Hoopvolle signalen worden afgewisseld met speeches die juist wijzen op nog steeds bestaande grote verschillen. Daarnaast is er sprake van de Amerikaanse overheids shutdown. Democraten en Republikeinen voeren een bikkelharde strijd en gijzelen elkaar door vast te blijven houden aan hun eigen standpunten. Trump ligt zelf ook onder vuur. Er dreigt een onderzoek te komen naar zijn zakelijke banden met Deutsche Bank. En daarnaast wordt Cohen, de voormalige advocaat van Trump, gedagvaard. Het onderzoek van de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen gaat daarnaast ook gewoon door. Steeds meer landen presenteren economische cijfers die wijzen op vertraging. Vooral Duitsland, de groeimotor van Europa, heeft behoorlijk last van een vertragende economie. Cijfers over het consumentenvertrouwen laten in veel landen sterke dalingen zien.

Er komt een internationaal onderzoek naar de moord op Khashoggi. Wat hierbij naar boven komt, kan de druk op Saoedi-Arabië verder vergroten. Ook Turkije zal hierbij een belangrijke rol spelen.

Als klap op de vuurpijl komt daar nu de soap rondom Maduro bij. De president van Venezuela, die zijn land naar de rand van de afgrond heeft gemanoeuvreerd, is uit zijn functie gezet. De onbekende Juan Guaidó heeft zichzelf tot nieuwe president benoemd. En de Amerikanen zijn er als de kippen bij om hem te steunen door hem te aanvaarden als enige leider van het land. Wie het boek “Patronen van bedrog, niets is wat het lijkt” van Willem Middelkoop en Tim Dollee heeft gelezen, vraagt zichzelf waarschijnlijk hardop af of wij hier te maken hebben met een staaltje Amerikaanse politieke inmenging. Onder Maduro voert Venezuela al geruime tijd een agenda die anti-Amerikaans is. Wie schopt tegen de zere benen van de VS kan normaliter rekenen op economische vergelding. Via sancties en andere straffen legt de VS al jaren zijn wil op aan landen die de Amerikaanse agenda niet volgen. Rusland heeft al gereageerd en gezegd dat zij de Amerikaanse inmenging sterk afkeuren. Voor de Russen is Maduro nog wel de president van Venezuela. Naast Rusland staan ook Turkije en China nog steeds achter Maduro. Wat in Venezuela gebeurt, lijkt sterk op wat in veel andere landen eerder is gebeurd.

De geopolitieke verhoudingen lijken maar niet tot bedaren te komen. Dat doen ze nooit, maar de huidige ontwikkelingen over heel de wereld baart mij ernstige zorgen. In de tussentijd schudden internationale financiële markten alle angst van zich af. Risicovolle activa profiteren sterk en lijken momenteel positief gecorreleerd met meer onrust op het geopolitieke strijdtoneel. Eerder deze week heb ik een artikel gepubliceerd met de titel “Beste koopkansen bij maximale onzekerheid”. In het artikel refereer ik naar de World Economic Policy Uncertainty Index. De huidige indexstand geeft maximale onzekerheid in de wereld aan sinds de start van de index in 1996. Tijdens voorgaande pieken in de indexscore viel dit vaak samen met een correctiefase op de internationale financiële markten. Maximale onzekerheid is wat dat betreft een contra-indicator. “The darkest hour is just before dawn”. Oftewel, wanneer niemand nog hoop heeft op verbetering van het onderliggende sentiment, dan is verbetering nabij. De vraag blijft dan natuurlijk of wij ons nu bevinden in de darkest hour. Laten wij het hopen. Maar de nieuwe vonk in Venezuela kan de geopolitieke verhoudingen verder doen verslechteren.

Er zijn momenteel enorm veel potentiële geopolitieke vonkjes die de kans op een verbetering van de wereldhandel schaden. Het is te hopen dat de bezoekers in Davos de kwaliteit en autoriteit hebben om de wereld op het goede pad te houden c.q. te krijgen. En laten ze daarbij vooral ook denken aan degenen in de samenleving die het harder nodig hebben dan henzelf. En wie de komende weken tijd heeft om te lezen, die kan ik het boek “Patronen van bedrog” aanbevelen. Ik heb deze de afgelopen week in één adem uitgelezen. Want de CIA bepaalt uiteindelijk wanneer het “the darkest hour” is, en wanneer het weer “dawn” wordt. Venezuela mag kiezen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.