Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olierally stagneert door dalende gasprijs en overleg met Iran

Olierally stagneert door dalende gasprijs en overleg met Iran
1 nov 2021 om 09:06

Wekelijks grondstoffenoverzicht Saxo Bank

De aanhoudende rally van ruwe olie sinds half september vertoont tekenen van uitputting. De markt gaat mogelijk een periode van consolidatie tegemoet, alvorens op te veren naar het jaareinde toe.

Er zijn verschillende redenen voor de correctie, afgezien van het feit dat speculanten hun longposities terugschroeven. Sommige daarvan houden rechtstreeks verband met de oliemarkt, andere redenen hebben te maken met China, Poetin en de Duitse regering.Tot deze week stond de wereldwijde energiemarkt in brand met sterke stijgingen in olie, gas en steenkool. Er werden recordhoogten bereikt. De krappe gas- en steenkoolvoorraden in Europa en Azië zorgden de afgelopen weken voor de extra prijsstijgingen van ruwe olie. Het vooruitzicht van een stijgende vraag naar diesel, stookolie en propaan ten koste van gas zal de wereldwijde vraag naar ruwe olie naar schatting met één miljoen vaten per dag doen toenemen.

De afzwakkende stijging van de ruwe olieprijs van de afgelopen week heeft te maken met deze belangrijke ontwikkelingen:

  • Iran en de EU kwamen afgelopen woensdag overeen om de nucleaire onderhandelingen te hervatten, wat uiteindelijk kan leiden tot een groter aanbod van olie. Voordat Trump de sancties in 2018 opnieuw instelde, produceerde Iran ongeveer 3,8 miljoen vaten per dag, zo’n 1,3 miljoen vaten per dag boven het huidige niveau.
  • Het wekelijkse voorraadrapport van de EIA toonde een groter dan verwachte stijging van de voorraden ruwe olie. Hoewel de stijgende voorraden in lijn zijn met de seizoensverwachtingen,
    deed de aanhoudende daling in Cushing, Oklahoma, enige bezorgdheid rijzen. Dalende voorraden in Cushing onderstrepen de krapte op de markt in de wedloop voor fysieke ruwe olie.
  • De daling van de gasprijzen, in reactie op de belofte van de Russische president Poetin om de gasvoorraden in Europa aan te vullen. Hij deed dat mogelijk in reactie op de uitspraak van het
    Duitse ministerie van Economische Zaken dat de certificering van Nord Stream 2 geen risico zou vormen voor de voorzieningszekerheid van de EU.
  • De Nederlandse TTF-gasbenchmark dook onder €80/MWh. Maar tegen een prijs die vijf keer hoger ligt dan het vijfjaarlijkse gemiddelde, blijft de markt bezorgd over een nieuwe koude winter en over de vraag of een stijging van de Russische leveringen aan de verwachtingen zal voldoen.
  • De dalende steenkoolprijzen in China werkten door in de rest van de wereld. De Chinese regering voerde haar inspanningen op om de energiebevoorrading veilig te stellen door prijslimieten te overwegen. Bovendien deed ze een oproep aan mijnbouwers om de productie te verhogen.

De sterke fundamentele vooruitzichten die de hoge prijzen van fossiele brandstoffen tot 2022 ondersteunen, zijn volgens ons niet veranderd.  Maar de recente ontwikkelingen tonen aan welke volatiliteit deze markten kunnen veroorzaken wanneer er zowel de onzekerheid over het aanbod als over de vraag naar boven komt.

WTI, de markt met de sterkste fundamentals op de spotmarkt, is er al in geslaagd om steun te vinden boven $80,50, het 21-daags voortschrijdend gemiddelde. De technische korte termijn vooruitzichten voor Brent lijken daarentegen iets uitdagender. Vooral als de vraag naar de overschakeling van gas naar olie vertraagt en als de Iraanse nucleaire besprekingen, na verschillende mislukte pogingen, eindelijk voor een positieve verrassing kunnen zorgen.

Ole Hansen, Hoofd Grondstoffenstrategie Saxo Bank

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.