Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs in de lift

Olieprijs in de lift
3 feb 2022 om 10:44

De prijs van een vat Brent (olie), de benchmark voor aardolie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, heeft de afgelopen paar dagen kortstondig iets meer dan USD 90 per vat aangetikt. Dat was voor het eerst sinds 16 juni 2014.

Halverwege 2021 hebben de olieproducerende landen, verenigd in oliekartel OPEC en hun bondgenoten (OPEC+), afgesproken om maandelijks de productie met 400.000 vaten op te voeren, wat één procent is van het OPEC-aandeel. Op woensdag 2 februari staat opnieuw een vergadering gepland tussen de ministers van de OPEC+ landen om de actualiteit rondom de oliemarkt te bespreken. De OPEC+ controleren ongeveer 55% van de mondiale olievoorziening, wat hun een enorme invloed geeft op de prijs.

Verschillende reguliere media benadrukken de stijgende vraag als oorzaak voor de prijsstijging. De verwachting was dat de omikron variant de economie hard zou raken. Nu blijkt dat omikron slechts milde griepsymptomen veroorzaakt bij de meeste mensen, stijgt de vraag vanuit de markt wat de prijs opstuwt, is de beredenering. Ook de lage investeringen van de afgelopen jaren en de lage olie voorraden hebben een prijsverhogend effect. De grote zakenbanken (o.a. JP Morgan, City, Goldman Sachs) verhogen hun koersdoel voor olie. Van USD 90 per vat naar USD 100 per vat binnen 2 tot 3 maanden. En mogelijk nog verder.

Wij denken dat niet de vraagkant de grootste invloed heeft op de prijs, maar juist de aanbodkant. De aanbodzijde van de economie staat sterk onder druk. Inderdaad door te lage investeringen, maar nog meer door problemen in de toeleveringsketens. De antwoorden op het bestrijden van de coronapandemie zorgen voor een geopolitiek schaakspel. De pandemie wordt daardoor o.a. misbruikt voor een geopolitieke krachtmeting. Zo wordt de nieuwe pijpleiding NordStream 2 nog steeds niet gebruikt. Regelmatig vinden er aanslagen plaats op olie- en gasinfrastructuren. Sancties worden door wereldmachten afgekondigd om de handel in olie en gas te beperken om bepaalde mogendheden te onderwerpen aan hun gezag.

In onze goed bekeken videoboodschap getiteld “Grondstoffen supercyclus’ van december 2020 spraken wij al onze verwachtingen uit dat grondstoffen de aankomende jaren waarschijnlijk de beste beleggingscategorie zouden worden. Klik hier voor de video. In de afbeelding hierboven ziet u dat een belegging in zowel WTI als Brent Crude Oil het afgelopen jaar een prachtig rendement had opgeleverd. Evenals in 2021 hebben wij opnieuw grondstoffen opgenomen in onze top 3 kanshebbers voor beursjaar 2022. Klik hier voor de kanshebbers.

De geopolitieke spanningen in de wereld lopen nog steeds in snel tempo verder op. Vooral rondom Rusland, in de oude Sovjetstaten zoals Oekraïne, Wit-Rusland en Kazachstan. Het woord ‘oorlog’ wordt steeds vaker genoemd door de wereldleiders van de grootmachten, met aan de ene kant de VS en haar bondgenoten (G7) en aan de andere kant China/Rusland en hun bondgenoten (BRICS). Het zijn vooral de geopolitieke spanningen in de wereld die zorgen voor verstoorde vraag- en aanbodverhoudingen op de energiemarkten met verregaande consequenties voor olie- en gasprijzen. Het vechten om grondstoffen is al vele jaren in volle gang maar komt nu zichtbaarder tot uiting via een toename in proxy wars, ontploffingen in diverse olie- en gasinstallaties en opgelegde economische sancties.

Rusland staat op nummer 2 van de wereldwijd olieproducerende landen en hoeft alleen de VS voor zich te dulden. Saoedi-Arabië volgt op de voet. Mochten de conflicten in o.a. Oekraïne en Kazachstan escaleren, zelf ook grondstofrijke landen, dan zal dit grote consequenties hebben voor de olie- en gasprijs. Het feit dat het Verenigd Koninkrijk opnieuw extra mankracht en wapens stuurt richting Oekraïne stemt ons niet hoopvol.

Ook het verloop van de US Commodity Price Index laat zien dat de grondstoffen supercyclus waarschijnlijk is begonnen. Al een aantal jaren wijzen wij u op de verhoogde kans op een nieuwe escalatiefase. De huidige tijdsgeest wordt economisch omschreven als een groot succes wat zich vertaald in recordstanden op de financiële markten, voornamelijk van vastgoed en aandelen. Toch geeft Incrementum aan dat de huidige tijdsfase te omschrijven is als de “Current Depression”. Wanneer depression verwijst naar sociale depressie van de bevolking in het kader van Covid-19 dan begrijpen wij deze omschrijving. De Grote Depressie van de jaren ’30 was ook een sociale depressie gekenmerkt door hoge werkloosheid. De huidige depressie kent echter lage werkloosheidscijfers. Deze zijn ons inziens behoorlijk schijn. Veel bedrijven worden in leven gehouden met ongekende stimuleringsmaatregelen van de overheid en centrale banken. Massa-ontslagrondes blijven daardoor uit. De grote multinationals in de wereld spelen samen met regeringen en bankiers, wat het meest zichtbaar wordt in het World Economic Forum. Bekijk zelf de lijst met deelnemers (aangesloten partijen). Het meest waarschijnlijke scenario, gezien bovengenoemde afbeelding, is dat grondstofprijzen terug tenderen naar de bovenkant van het trendkanaal, wat waarschijnlijk gepaard gaat met een grote oorlog. Wij gebruiken al jaren de term “climax” waar wij naar toe tenderen. Klik hier voor de Beursvisie “De climax”.

Het is afwachten wat de uiteindelijke uitkomst van de OPEC vergadering morgen zal zijn. In de OPEC + zitten landen uit zowel het Oosterse (BRICS) als Westerse (G7) Rijk. Landen dus met tegengestelde belangen. Gezien de mondiale geopolitieke spanningen is de sfeer van de vergadering sterk beladen. De uitkomst zal zeker niet unaniem zijn! Neerwaartse correcties in de olieprijs of grondstoffen algemeen kunnen voorkomen, maar de onderliggende trend is voorlopig stijgend. Volgens de grafiek van Incrementum tot 2045. 100 jaar na dato een nieuwe climax?

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.