Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs: Correctiemodus

Olieprijs: Correctiemodus
21 jul 2021 om 09:21

Begin deze maand testte de olieprijs (WTI) de zware weerstandszone $75 – $77. Dit was het draaipunt voor een forsere correctieve beweging. Tot hoever zal deze correctie in de komende periode worden voortgezet?

Correctie noodzakelijk voor vorming hogere bodem in langetermijnbeeld

Begin 2020 werd een top geplaatst bij $64 wat het startpunt destijds was van een extreme vrije val in de olieprijs. Hij viel toen terug tot bijna $0. Dit is de meest extreme beweging ooit in de olieprijs in slechts enkele maanden tijd. In mei vorig jaar heb ik mijn Short opinie verhoogd naar Long nadat meerdere dalende toppenlijnen werden gebroken. In het eerste kwartaal van dit jaar werd mijn 2e doel van $64 bereikt waarna ik aangaf dat een doorbraak hierboven ruimte vrijmaakte voor een test van de belangrijke weerstandszone $75 – $77. Deze zone werd begin deze maand ook getest maar te sterk bevonden. Bij dit punt werd een bearish engulfing gevormd waarna de correctieve tegenreactie werd ingezet. Inmiddels is de vanaf de bodem (net boven de $0) stijgende bodemlijn op de logaritmische grafiek gebroken. Dit zorgde voor een krachtig vervolg van de huidige correctieve tegenreactie. De kans is realistisch dat er sprake zal zijn van een forse correctie voordat de opwaartse weg zal worden hervonden. Vanuit het langetermijnbeeld is de kans groot dat na deze correctie een belangrijke middellangetermijnbodem wordt gevormd die voor een minder steil opgaande langetermijntrend zal zorgen. In het kortetermijnbeeld staat de vanaf maart dit jaar stijgende bodemlijn onder druk. Deze werd in de afgelopen 2 handelsdagen al intraday gebroken. Het 1e belangrijke steunpunt ligt bij $64. Weet de olieprijs hierboven te blijven dan is de kans groot dat er slechts sprake was van een beperkte terugval en een terugtest naar de neklijn van een zeer groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon (met een te berekenen koersdoel van $130). Toch mag een diepere terugval naar de steunniveaus van $57,50 tot $51 niet worden uitgesloten voordat een opwaarts keerpunt kan ontstaan. Tijdens de huidige correctie is er verder nog geen lagere top geplaatst. Een kortstondige herstelbeweging richting de $70 – $71 zou voor een eerste lagere top in het kortetermijnbeeld kunnen zorgen.

Visie technische analyse:

trend steunniveaus weerstandniveaus
Short 64 – 65 / 61,70 /57,50 69,80 / 71 / 75 – 77

Grafiek olieprijs (WTI) op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 20 juli 2021, Zie ook onze uitleg van technische begrippen

Grafiek olieprijs (WTI) op weekbasis (sinds 2014)

Bron: Reuters Metastock XVII, 20 juli 2021.

Technische analyse maakt deel uit van de risicoanalyse van het ING Investment Office

Risicobarometer ING Investment Office
Signaal =    
Macro-economie +   Wereldeconomie zal dit jaar sterk herstellen van coronacrisis
Liquiditeit / rente ++   Centrale banken handhaven zeer soepel beleid en houden de geldkraan vol open
Waardering   ‘Veilige’ beleggingen zoals staatsobligaties zijn hoog gewaardeerd, maar aandelen ook
Sentiment¹   Enkele marktindicatoren wijzen op overdreven optimisme onder beleggers
Technische analyse²   Signalen van topvorming, negatieve divergentie met technische indicatoren
Deze tabel wordt maandelijks geüpdatet. Laatste wijziging: 12 mei 2021

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.