Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Marco Knulst vrijdag, 10 januari 2020 11:53

Olie aandelen slaan de aanval af


Het begin van beursjaar 2020 is zeer roerig begonnen. De stemmingen wisselen elkaar dagelijks in rap tempo af. Het zijn vooral de ontwikkelingen in het Midden-Oosten die de gemoederen flink bezighouden. De aanslag van de VS op de Iraanse generaal is volgens president Trump door de Iraniërs beantwoord. Beide kampen zijn niet uit op oorlog, is van beide zijden de verklaring. De (financiële) wereld haalt weer opgelucht adem. Aanvankelijk resulteerde de onrust in flink oplopende olieprijzen, maar deze vallen nu weer als een baksteen terug naar het niveau van voor de escalatie. Het was een storm in een glas water. Hoogstens een paar slachtoffers en wat schade. "Business as usual" lijkt het onderliggende verhaal. Helaas betekent dit voor beleggers in oliebedrijven dat de aanval op het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (de rode lijn) opnieuw is mislukt. De Energy Select Sector SPDR ETF viel deze rode lijn opnieuw aan, maar de koers viel gisteren weer behoorlijk terug. Het einde van 2019 was nog zo hoopgevend, met koersen die een paar dagen boven de belangrijke psychologische grens noteerden. Een forse dividenduitkering zorgde voor de eerste terugval, maar deze zou spoedig kunnen worden ingelopen. De geopolitieke spanningen zorgden opnieuw voor een test van de rode lijn. Maar door de huidige de-escalatie kan hier voorlopig een streep door worden getrokken.

De situatie voor de Europese olie en gasbedrijven is anders. De koers weet opnieuw boven de belangrijke psychologische barrière uit te stijgen. Maar dat gebeurde in 2019 wel vaker en elke keer was de uitbraak vals. Zelfs het golden cross-signaal in april was maar van korte duur. De koersen doken al weer snel onder de rode lijn. Het lijkt er sterk op dat Europese olie- en gasbedrijven opnieuw in een golden cross-fase terecht komen. Is het dit keer wel het omkeersignaal wat ervoor zorgt dat de langjarige malaise keert?

Niets is met zekerheid vooraf te zeggen. Zelfs golden en dead cross-signalen zijn geen garantie dat richtingen juist kunnen worden voorspeld. Enkel kan er iets gezegd worden over de statistische waarschijnlijkheid. Olieprijzen, en als afgeleide de koersen van olie en gasbedrijven, zijn sterk afhankelijk van geopolitiek. Zeker niet alleen van vraag- en aanbod uit de reële economie. Geopolitiek is een mistig en onvoorspelbaar terrein. Wat ons betreft is de strijd om de grondstoffen nog zeker niet voorbij. Er zullen nieuwe escalaties gaan volgen. De grootmachten rijden elkaar continue in de wielen op vreemd grondgebied. Iran, Irak, Venezuela, Syrië etc. hebben weinig te vertellen over hun eigen bodemschatten. President Trump gaf het vorig jaar nog duidelijk aan, toen Amerikaanse militairen in Syrië werden gesignaleerd terwijl er sprake zou zijn dat de Amerikanen het land zouden verlaten: "wij beschermen onze oliebelangen". De VS treedt op als de scheidsrechter van de wereld. Dat zou prima zijn als ze neutraal in de wedstrijd zouden zitten, maar met "America First" kan van een neutrale VAR nauwelijks worden gesproken. Aan de huidige spanningen zullen dit jaar nieuwe hoofdstukken worden toegevoegd. Of hogere olieprijzen daarbij een hoge correlatie hebben met de beurskoersen van olie- en gasbedrijven is maar de vraag. Want stel dat olielanden erin slagen om de Westerse olie- en gasbedrijven weg te sturen. Is dat dan gunstig voor de koersen? Of stel dat het escaleert en olie- en gasvoorzieningen worden beschadigd of vernietigd. Is dat dan gunstig voor de Westerse bedrijven? De Golden Crosses barometer wijst voorlopig op dalende koersen van olie- en gasbedrijven uit de VS. En op stijgende olieprijzen, want de Crude Oil Future noteert recent weer in een golden cross-fase.

De Aandeelhouder TV

september 23, 2021

Hoe werkt dividend uitkeren? Uitleg over ex-dividend en dividendbetaling – Nico Inberg over dividend

september 22, 2021

AEX, DAX en offensieve EL kans – 22sep21

september 22, 2021

Beurscorrectie! Bijkopen of winst nemen? – Nico Inberg over de beurs

september 21, 2021

AEX, DAX en nog een index….21sep21

Columns

Nieuw
22 sep 12:16 Redactie

3 aandelen om te kopen in deze dip

22 sep 10:07 Marco Knulst

Japanse yen, geopolitiek & financiële systeem

20 sep 11:59 Nico Bakker

ZILVER gaat glanzen

20 sep 09:13 Cees Smit

Correct en tevens juist

20 sep 08:13 Franck Vanhee

In De Vierde Volte

Het laatste beursnieuws