Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Nu in de bonus: certificaten en 5 concrete tips

Nu in de bonus: certificaten en 5 concrete tips
21 sep 2019 om 09:43

Brexit, Handelsoorlog, recessie en rente. Het zijn nogal wat thema’s die er momenteel spelen. Ondanks de vrees voor minder groei of zelfs krimp, liet de beurs in 2019 een ongekend herstel zien. Momenteel noteert de AEX Index zo’n 575 punten. Praktisch het hoogste niveau dat we zagen sinds de dot.com bubble in 2000. De AEX noteerde toen kortstondig boven 700 punten. De grote vraag is nu of de beurs zal corrigeren, of dat centrale banken een nieuwe reeks renteverlagingen en monetaire verruiming hebben ingezet die de beurzen langdurig een impuls geeft. Feit blijft dat beleggers die in december 2018 in paniek hebben verkocht, nu pijn lijden doordat ze de stijging misten, geen rente ontvingen en wel vermogensbelasting betaalden.

Minder risico, wel rendement
Rest de vraag: wat nu? Enerzijds wilt u profiteren van verdere stijging, terwijl het misschien nu ook verstandig is om bescherming in te bouwen. In onze zoektocht naar passende beleggingen stuitten wij op een beleggingsproduct van Commerzbank dat voor veel beleggers in deze situatie een goede oplossing kan bieden. Met een investering in een bonuscertificaat krijgt u een gegarandeerde uitkering (onder voorwaarde dat de daling niet te groot is) en profiteert volledig van de stijging. Hieronder u treft een theoretische weergave en een korte toelichting op de werken. Daarna volgen een paar actuele interessante en direct uitvoerbare beleggingsideeen. U zult zien dat het iets meer leeswerk en nadenken vergt dan simpelweg beleggen in aandelen, maar dat dit zich terugbetaalt in betere kansen op rendement met minder risico. En dat zal iedere belegger aanspreken.

Werking Bonus Certificaten

In het plaatje hierboven is de zwarte dikke lijn de weergave van een rechtstreekse belegging in een aandeel. Het groene en rode vlak geven aan wanneer je met een bonus certificaat verdient of verliest. Daarbij zie je dat de kans op rendement aanmerkelijk groter is dan met aandelen. Je ontvangt namelijk een ‘bonus’ wanneer de aandelenkoers gedurende de looptijd van het certificaat niet op of beneden de ondergrens handelt. Eigenlijk zijn er 3 mogelijke scenario’s die we het beste aan de hand van een voorbeeld kunnen uitleggen. Het betreft een Bonus Certificaat op aandeel XYZ. Het aandeel kost €25. Het certificaat is handelt kort na uitgifte rond dezelfde prijs. Het certificaat heeft een ondergrens van €2o en een bonusgrens van €28. De looptijd van het certificaat is 9 maanden.
Scenario 1 – Aan het eind van de looptijd noteert het aandeel €23. Gedurende de looptijd is het aandeel nooit €20 of lager geweest. De belegger in het bonus certificaat ontvangt de bonusuitkering van €28. Een rendement van 12 procent terwijl het aandeel niet is gestegen.
Scenario 2 – Het aandeel XYZ is behoorlijk bewegelijk, maar zit per saldo flink in de lift. Aan het eind van de looptijd is de aandelenkoers €32. De belegger in het bonus certificaat profiteert volledig van de stijging en ontvangt na de afloopdatum een bedrag gelijk aan de aandelenkoers: €32
Scenario 3 – Het aandeel XYZ zakt tijdens de looptijd door de ondergrens. Hiermee vervalt de bonusuitkering. Wanneer op de afloopdatum de aandelen XYZ bijvoorbeeld €21 noteren, is dat de uitkering. Het verlies is vergelijkbaar met een rechtstreekse belegging in de aandelen.

U ziet dat je met een Bonus Certificaat volledig profiteert van stijging, maar dat je ook een aantrekkelijk rendement kunt realiseren in een zijwaartse of dalende markt. Bij een grotere daling is het risico vergelijkbaar met een aandelenbelegging en kan het in theorie het certificaat waardeloos aflopen.
Doordat je in verschillende situaties geld verdient is de procentuele kans op winst aanmerkelijk groter. Met een Bonus Certificaat heb je dus geen volledige kapitaalgarantie, maar wel enige bescherming, waarbij je winst zult maken onder voorwaarde dat de ondergrens niet geraakt wordt.

Kosten en verhandelbaarheid
Bonus Certificaten worden in Nederland uitgegeven door Commerzbank, maar zijn gewoon verhandelbaar via de beurs wanneer deze geopend is. U koopt ze via uw eigen bank of broker. Bijvoorbeeld DeGiro of Binck hebben Bonus Certificaten in hun assortiment opgenomen. Elk Bonus Certificaat heeft een eigen ISIN-code, waarmee u eenvoudig het certificaat van uw keuze kunt vinden. U verhandelt de certificaten per stuk op dezelfde manier als aandelen. In de prijs zijn kosten verwerkt van 0,75% op jaarbasis.
Houdt voor wat betreft kosten ook rekening met de spread (het verschil tussen bied- en laatprijs) en de transactiekosten die u broker eventueel in rekening brengt. Na de afloopdatum krijgt u danwel het bonusbedrag, danwel een bedrag gelijk aan de slotkoers van de aandelen uitgekeerd. Dit gaat geheel automatisch en zonder administratieve kosten.

5 interessante voorbeelden:
Nu de theorie is besproken is het tijd voor de praktijk. We hebben vijf Bonus Certificaten geselecteerd, waarmee u volledig profiteert van verdere koersstijging, maar waarmee (onder voorwaarde dat een beursdaling niet te groot is) u dankzij de bonusuitkering aanzienlijk minder risico loopt. Wel rendement, minder risico.

Fugro: €7,00
ISIN: NL0013405962
Ondergrens: 5,00
Bonusgrens: 8,00
Peildatum: 19/6/2020
Prijs: €7,20
Het koersverloop van de bodemonderzoeker is grillig en die volatiliteit leidt tot interessante Bonus Certificaten. Dit certificaat is nipt duurder dan een aandeel, maar geeft ook een gegarandeerd rendement van 11% onder voorwaarde dat Fugro de komende 9 maanden nooit €5 of lager noteert. Een marge van dik 30% en zo laag stond de koers overigens nog nooit. Nu de olie- en gasindustrie weer in de lift zit en Fugro haar resultaten ziet verbeteren kan het natuurlijk ook dat het aandeel fors stijgt. Met het Bonus Certificaat profiteer je daar volledig van, maar je maakt ook een goed rendement bij een zijwaartse koers of beperkte daling.

ABN AMRO: 18,75
ISIN: NL0013405897
Ondergrens: 15,00
Bonusgrens: 22,00
Peildatum: 19/6/2020
Prijs: €20,00
Aandelen ABN AMRO presteerden in 2020 zwak. Rentebedrijf onder druk, oplopende kosten, gerommel aan de top en boetes in de sector. Het hielp de koers niet. Toch is op de huidige waardering ABN aantrekkelijk geprijsd. Met dit Bonus Certificaat profiteer je van stijging, maar ook een zijwaartse koersbeweging is prima. Je betaalt nu iets meer voor het certificaat dan voor een aandeel (6,5% meer), maar daar staat tegenover dat je 10% rendement maakt indien ABN AMRO de komende 9 maanden niet onder €15 zakt. Een niveau waar het al ruim 3 jaar niet stond en bij de huidige koers een marge van meer dan 20%. Met deze Bonus Certificaten ontvang je niet het slotdividend over 2018. Deze €0,75-0,80 per aandeel is echter aanzienlijk minder dan de €2 die je met de certificaten verdiend als de koers nooit meer dan 20% zakt. Staat ABN in juni op €25? dan is dat de uitkering €25, profiteer je volledig van de koersstijging en is er een rendement van 25% gemaakt.

Eurostoxx50: 3550
ISIN: NL0013112170
Ondergrens: 2800
Bonusgrens: 3500
Peildatum: 20/12/2019
Prijs: €36,00
Wie niet in individuele aandelen belegt, maar bij voorkeur in internationale indices kan eens kijken naar de vele certificaten die beschikbaar zijn op de Eurostoxx 50. Hierin zijn de 50 grootste beursgenoteerde bedrijven uit de eurozone opgenomen. Namen als Unilever, BMW en Siemens. Wie wil inspelen op een eindejaarrally of korte termijnstijging zou eens moeten kijken naar bovengenoemd Bonus Certificaat. De prijs is gebaseerd op 1/100 van de index omdat de certificaten anders onbetaalbaar zouden zijn. Stijgt de beurs verder, dan profiteer je. In principe krijg je altijd €35 terug voor de investering van €36 nu, onder voorwaarde dat beurzen de komende 3 maanden niet met meer dan 20% dalen. Wie juist meer de lange termijnaanpak verkiest kan zeker een passend Bonus Certificaat kiezen uit de overige beschikbare series.

Royal Dutch Shell: 26,50
ISIN: NL0013406028
Ondergrens: 22,50
Bonusgrens: 30,00
Peildatum: 18/9/2020
Prijs: €27,50
Ook dit certificaat loopt 9 maanden. Blijft de aandelenkoers van Shell gelijk of in elk geval boven €22,50 (een marge van 15%) dan maak je met dit Bonus Certificaat een prima rendement. Na afloopdatum ontvang je een uitkering van €30 en verdient €2,50. De certificaten zijn nu iets duurder dan de aandelen zelf. Je betaalt 4% meer en neemt dus een beetje extra risico qua investering. Daar staat tegenover een grote kans op een aantrekkelijke 9% rendement in Shell. 3 jaar geleden stond Shell voor het laatst onder €22,50. €30 is de hoogste koers ooit.

AEX: 575
ISIN: NL0013406457
Ondergrens: 420
Bonusgrens: 570
Peildatum: 18/9/2020
Prijs: €57,50
Dit Bonus Certificaat kost momenteel 1/10 van de koers van de AEX. Dit komt door de ratio van 10. Het certificaat zal bij stijging de AEX nagenoeg 1-op-1 volgen, waardoor je volledig profiteert van stijging van de index. Bij daling zal het certificaat initieel nauwelijks reageren. Onder voorwaarde dat de AEX het komend jaar niet met 155 punten (27%) zakt, ontvang je namelijk altijd €57 retour. Daarmee sluit het certificaat perfect aan bij de huidige situatie. Een stijgende beurs, maar wel met veel onzekere factoren. Stijgt de beurs dan maak je met dit certificaat rendement, zonder dat je verliest bij een correctie.

 

Meer informatie over Bonus Certificaten? Klik hier voor de verkorte brochure of ga naar de website van Commerzbank en selecteer zelf de meest interessante Bonus Certificaten en vele andere beleggingsproducten

Let op: de hierboven beschreven beleggingsideeen zijn nadrukkelijk geen adviezen. U dient zelf te beoordelen of de besproken beleggingen aansluiten bij uw situatie en risicobereidheid. DeAandeelHouder.nl staat niet in voor winsten en eventuele verliezen op ingenomen posities.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.