AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Matthijs Kok donderdag, 29 augustus 2019 14:58

Potentiële nieuwkomer in de AEX Prosus (Naspers)

Op 11 september krijgt het Zuid-Afrikaanse Prosus een notering aan Amsterdam Euronext (PRX:Euronext AMS). In een klap wordt Prosus de derde grootste onderneming na Unilever en Shell die genoteerd is aan het Damrak met een marktwaarde van $100 miljard. Als belegger kan je niet meer om het aandeel heen met de waarschijnlijkheid dat het in de AEX opgenomen zal worden.

In maart 2019 besloot het moederbedrijf van Prosus (Naspers) alle internationale activiteiten en investeringen onder te brengen in een nieuw bedrijf. Naspers besloot een carve-out te bewerkstelligen met als doel meer duidelijkheid en waarde te creëren voor aandeelhouders. Naspers wil minimaal 73% en maximaal 83% van de aandelen blijven bezitten en dus in controle blijven. Naspers houdt dus circa 75% van de aandelen in bezit en 25% komt vrij verhandelbaar op de beurs. Er worden geen nieuwe aandelen aangeboden, maar er vindt een zogenaamde capitalisation issue plaats. Zo noemt men het wanneer bestaande aandelen een nieuwe notering krijgen, in dit geval aan de Amsterdamse beurs.

Het bedrijf Prosus

Prosus is vergelijkbaar met bedrijven zoals het Belgische GBL en het Nederlandse HAL Trust. Het is een holding met een portefeuille van bedrijven, in het geval van Prosus vrijwel allemaal in de technologie sector. Prosus splitst de bedrijven in 7 segmenten; Classifieds, Payments en Fintech, Food Delivery, Etail, Travel, Ventures en Social/Internet Platforms.

Figuur 1 - Portefeuille van  Prosus (bron: Prospectus Prosus)

In de tabel hieronder ziet u de ontwikkeling van de omzet en het bedrijfsresultaat van de segmenten belicht over de afgelopen drie jaar.

Tabel 1 - Omzet en Operationele Winst van de segmenten van Prosus (bron: Prospectus Prosus)

Het grootste belang en de drijver van de operationele winst (EBIT) is het Chinese Tencent. Dit met ongeveer 79% van de omzet en 116% van de EBIT. De andere segmenten maken per saldo dus verlies. Alleen Tencent en Mail.ru leveren een positieve bijdrage aan de EBIT. Alle andere deelnemingen zijn verlieslatend. Als het segment classifieds de trend doorzet dan kan het vanaf volgend jaar ook een positieve bijdrage leveren. Het belangrijkste wat de tabel laat zien is dat eigenlijk het hele bedrijf draait om het 31.1% aandeel dat ze hebben in beursgenoteerde Tencent. Dus kijken we er op een andere manier naar.

Tencent met een discount kopen

De huidige waarde van Tencent bedraagt $394.1 miljard volgens Bloomberg op 28 augustus 2019. Door het belang van Prosus in Tencent zou de verwachte marktwaarde van Prosus rond de $122.5 miljard liggen. De andere belangen laten we even links liggen. Naspers zelf schat de waarde van Prosus rond de $100 miljard. Dit is dus een discount van 19.4% en dan moeten de andere belangen nog toegevoegd worden.

Het bedrijf Tencent is een Chinese technologie conglomeraat gevestigd in Shenzhen, China genoteerd aan de beurs van Hong Kong en de VS. Tencent verleent diensten zoals sociaal netwerken, music, e-commerce, mobiele spelletjes en betalingssystemen. Tencent is bekend van de social media app WeChat dat vergelijkbaar is aan Whatsapp. In 2019 had de app meer dan een miljard dagelijkse gebruikers. De omzet van Tencent steeg met 105% van €19.2 miljard in 2016 tot €39.5 miljard in 2018 (EURCNY:7.91886). Het operationeel resultaat steeg met 74% tot €12.3 miljard van €7.1 miljard in 2018.

Als je interesse hebt in het aandeel Tencent kan dit een interessant manier zijn om in het bedrijf te beleggen. Door de 19% korting betaal je relatief lagere multiples (waardering) dan als je het aandeel zelf zou kopen. Ten tweede krijg je een notering in Amsterdam in plaats van een notering in Hong Kong. Daardoor zijn de aandelen beter verhandelbaar en heeft u lagere transactiekosten. Het is dan wel belangrijk om in de gaten te houden wat het management van Prosus gaat doen met het belang in Tencent. De laatste berichtgeving, als vermeld in het prospectus, is dat in maart 2018 Prosus geen plannen heeft om verdere aandelen te verkopen tot 2021. Het kan zijn dat Prosus het in maart 2021 wel doet maar dat is momenteel speculatie.

Hieronder nog even een kort overzicht van de huidige waardering van het aandeel Tencent. Het aandeel handelt op 30x de winst voor het jaar 2020. Rekening houden met eventuele schulden kijk ik ook graag naar de EV/EBITDA. Deze ligt op 19,5x voor 2020. Dit zijn stevige waardering die passen bij een groeibedrijf. Dat is Tencent ook, maar de groeiverwachtingen moet het bedrijf natuurlijk wel waarmaken. Puur ter informatie over de afgelopen 12 maanden stond het aandeel tussen de HKD 250 en HKD 396. Nu staat de koers op HKD 320.

Dividend/Dividendbeleid van Prosus

Als een nieuw bedrijf heeft Prosus geen dividend historie. Het moederbedrijf van Prosus heeft wel jaarlijks een dividend betaald, dus zou het kunnen zijn dat Prosus ook dividend gaat betalen. De prospectus liet weten dat Prosus dit fiscaal jaar, eindigend maart 2020, geen dividend te betalen. Het bedrijf heeft nog geen uitgesproken dividendbeleid. Prosus sluit toekomstige dividenden niet uit en volgens het bestuur zouden toekomstige dividenden jaarlijks gebeuren in de maand juni wanneer de jaarcijfers vastgesteld zijn.

Waarde

Op basis van figuur 2 (hieronder) zullen er ongeveer 1,628,147,018 aandelen van Prosus zijn. Op basis van de stemming zal de portie vrij verhandelbare aandelen ongeveer 420.2 miljoen kunnen worden. Doordat Naspers liet weten dat de waarde van Prosus rond de $100 miljard ligt kan de waarde van het aandeel ongeveer berekend worden. Daardoor ligt de waarde van een aandeel Prosus op $61.42 oftewel €55.46 (EURUSD: 1.1074).

Figuur 2 - Portie vrijverhandelbare aandelen Prosus (bron: Prospectus Prosus)

Wil u het aandeel Prosus kopen? Dat kan vanaf 11 september. Voor de mensen die niet zo lang kunnen wachten is er nog een andere manier om nu al aandelen van Prosus te kopen. Hieronder de uitleg.

Om nu al aandelen te kopen in Prosus moet het Nasper N aandeel gekocht worden die aan de beurs van Johannesburg genoteerd staat (JSE: NPN). Wanneer u dit doet krijgt u twee opties voorgeschoteld.

Optie 1 houdt in dat aandeelhouders er voor kiezen om per Naspers N aandeel een aandeel Naspers M, het toekomstige Prosus aandeel, te krijgen. Op basis van de stemmingsronde zal 95% van de aandeelhouders de eerste optie kiezen. De overige 5% van de aandeelhouders kiezen voor optie twee.

Optie 2 houdt in dat per Naspers N aandeel, de aandeelhouders 0.37 Naspers N aandelen extra toegekend krijgen. Aandeelhouders moeten de beslissing uiterlijk voor 13 september 12:00 South Africa Time kenbaar maken. Participatie in optie 1 is automatisch en aandeelhouders moeten de keuze voor optie 2 kenbaar maken als ze geen Prosus aandelen willen.

Figuur 3 - Hoe de capitalisation issue werkt (bron: Prosus.com)

Voor verdere uitleg kunt u hier terecht.

Om de gehele prospectus van Prosus te lezen klik hier.

Samenvattend

Beleggers die graag met een korting willen beleggen in het Chinese Tencent kunnen een positie in Naspers of Prosus overwegen. Een korting voor een holding zien we echter wel vaker voorkomen zoals bijvoorbeeld het Belgische GBL en het Nederlandse HAL. Net als bij andere holdings ligt de macht niet bij de kleinere aandeelhouder. De controle over Prosus blijft liggen bij Naspers. Voor de Nederlandse beurs is een technologie bedrijf als Prosus een interessante aanwinst al is aan de activiteiten weinig Nederlands. Tenslotte merk ik nog graag op dat de koersontwikkeling in beginsel best volatiel kan zijn. Het aanbod van aandelen is namelijk afhankelijk van de huidige Naspers aandeelhouders. Hoe dit op de eerste dag gaat lopen staat in de sterren geschreven.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 24, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 24, 2023

PROSUS in de lift – 22mrt23

maart 24, 2023

ASMI 340 kantelpunt – 23mrt23

maart 24, 2023

Weeksluiting met hoopvolle bodemcandle – 24mrt23

Columns

Nieuw
23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?

22 mrt 17:18 Redactie

Fed, Pharming, Ordina, Flow en Aegon

21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers

21 mrt 12:32 Matt Christensen

AllianzGI lanceert eigen dataplatform voor duurzaamheid

21 mrt 09:34 Cees Smit

Column: Bankrun en Banken Bankrupt