NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Nico Inberg woensdag, 19 mei 2021 11:24

Nieuwe Portefeuille bij DAZ: Archegos

Vanaf deze week starten we bij De Aandeelhouder een nieuwe portefeuille op. Naast de shortportefeuille, waarin we veelgeshorte aandelen volgen, is gisteren een nieuwe portefeuille aangekocht: de 'fallen angels' uit de boedel van Archegos.

U herinnert het zich nog wel: op vrijdag 26 maart werd bekend dat hedge fund Archegos failliet was. Banken namen de posities over en liquideerden de bezittingen van Archegos. De Amerikaanse banken wat sneller dan de buitenlandse (Credit Suisse, Nomura, UBS) en de laatste schreven miljarden af.

 

Archegos' manager Bill Hwang hield een zeer geconcentreerde portefeuille aan waarin hij met hoge hefbomen belegde. Dat deed hij via swaps met banken, zodat zijn naam, of die van Archegos, nergens boven tafel kwam.

Hwang runde feitelijk een uit de kluiten gewassen family office en daarom kwam ook de toezichthouder nooit een kijkje nemen. Het ging mis toen één van zijn grootste holdings een kapitaalverhoging doorvoerde (ViacomCBS op $85) en de banken niet konden plaatsen bij Hwang.

Daarop moesten zij de markt op en dat betekende voor Hwang dat zijn hefboomproducten dik onder water kwamen te staan. Hij kon niet meer bijstorten en de rest is geschiedenis. Hwang is definitief uitgespeeld na al een eerdere tik op de vingers wegens insider trading in 2012.

Failliete boedel van Archegos

Wat zijn die 8 aandelen uit Bill Hwang's portefeuille? U ziet ze hieronder op een rij, met de hoogste, laagste en laatste koersen, de koersen waarop de aandelen zijn aangekocht voor onze portefeuille.

  • Baidu
  • Discovery
  • Farfetch
  • GSX Techedu
  • Iqiyi
  • Tencent Music Entertainment
  • ViacomCBS
  • Vipshop

De bovengenoemde fondsen lieten het afgelopen jaar allemaal min of meer hetzelfde patroon zien. Ze profiteerden van de lockdowns maar vooral van de koopwoede van Bill Hwang. Die joeg de koersen van deze aandelen op tot grote hoogte, met behulp van agressieve hefboomproducten.

De echte hype ontstond echter pas dit jaar. Vooral aandelen als Discovery en Viacom werden vanaf januari dit jaar agressief opgekocht: Discovery steeg vanaf januari 2021 tot de val op 26 maart van 30 dollar tot 78 dollar. Wat dat betreft is het nog steeds geen koopje op 34,50.

Soros: catch a falling knife

George Soros denkt daar echter anders over. Hij kocht meteen na de val agressief deze aandelen in. In de vorige week gepubliceerde 13F-Filing, waarin hedge funds hun posities bekend moeten maken, zien we dat Soros vooral Viacom en Discovery opkocht.

Soros stapte groot in een aantal Hwang-aandelen en financierde dat met de verkoop van het hype aandeel Palantir. Daarvan verkocht Soros er 18 mln, goed voor een tegenwaarde van $436 mln.

Afbeelding

Ten eerste: Bill Hwang mag dan een enorme gokker zijn, hij is niet gek. Hwang was vroeger een van de discipelen van Julian Robertson bij Tiger Capital en toen Robertson er mee ophield, begon Hwang voor zichzelf en kreeg $25 miljoen van Hwang als startkapitaal.

Dat bouwde hij snel uit tot een vermogen onder beheer van $5 miljard. In 2012 ging Hwang in de fout met insider trading en kreeg hij een flinke tik op de vingers van de SEC. Enige tijd later begon hij een family office: dat mocht wel.

Hij belegde daarin geld voor vrienden en familie. Hoe het mogelijk is geweest om dat op zo'n enorme manier uit te bouwen is nog steeds een raadsel. Daar zal Hwang de komende tijd hopelijk tekst en uitleg over geven.

De vraag is natuurlijk: in welke mate zijn de aandelen voor de val omhoog gemanipuleerd, en in welke mate zit er wel degelijk waarde in deze aandelen? We zullen dat de komende weken/maanden gaan bekijken.

Portefeuille aangelegd

Om de focus te behouden, koop ik ze alle acht zodat het monitoren ervan gemakkelijker gaat. We gaan dan zien of de tijdelijke koersdruk, die momenteel boven deze aandelen hangt, inderdaad tijdelijk van aard is of een meer structureel karakter krijgt.

 

Gecombineerd met het slechtere sentiment rond tech-aandelen en dus de verkoopdruk vanuit de banken die de brokstukken van Archegos in hun mik kregen (Credit Suisse, UBS, Nomura) zien we onder druk liggende koersen waaraan de bedrijven zelf niet veel kunnen doen.

Ik ga ervan uit dat het vooral een tijdelijk karakter heeft nu maar we moeten niet onze ogen sluiten voor het feit dat ze ook wel ongelooflijk hard zijn opgekocht in de eerste maanden van dit jaar. Sterker nog: Tencent Music Entertainment kondigde meteen na de koersval een aandeleninkoopprogramma aan van $1 miljard:

SHENZHEN, ChinaMarch 28, 2021 / -- Tencent Music Entertainment Group, the leading online music entertainment platform in China, today announced that its board of directors has authorized a share repurchase program under which the Company may repurchase up to $1 billion of its Class A ordinary shares in the form of American depositary shares during a twelve-month period commencing on March 29, 2021.

Mr. Tong Tao Sang, Chairman of the Board, said, "The Share Repurchase Program is a strong indication of the Board's confidence in the Company's business outlook and long-term strategy, and we believe it will ultimately benefit TME and create value for its shareholders."

Vanaf komende week zullen we de portefeuillepagina wekelijks afwisselen: de ene week becommentariëren we de shortportefeuille, de andere de Archegos portefeuille. Deze portefeuille houden we in ieder geval tot 31 december 2021 aan, dan zou het effect van de verkopende banken in ieder geval weg moeten zijn. Uiteraard zullen we de komende weken aandacht besteden aan de individuele namen in deze portefeuille.

Bent u al lid van De Aandeelhouder op Zaterdag? Elke zaterdagochtend om 07.00 uur verschijnt ons nieuwe online beursmagazine boordevol kooptips, achtergrondinformatie, interviews en verdere wetenswaardigheden die u als belegger eigenlijk niet mag missen.

Het lidmaatschap kost €99 per jaar. Hier kunt u een gratis exemplaar inkijken (na registratie) en via deze link kunt u zich bij ons aansluiten.

De Aandeelhouder TV

juli 1, 2022

Philips en Inflatiecijfers | 1 juli 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juni 30, 2022

AEX Maandafsluiting – 30jun22

juni 30, 2022

De ideale wereld. De wereld is momenteel ziek, maar wij gaan hem samen beter maken | Golden Crosses

juni 30, 2022

KansHebber Galapagos

Columns

Nieuw
30 jun 11:50 Redactie

ETF v/d Week: Infrastructuur

29 jun 11:25 Nico Inberg

Uitkotsmoment Just Eat Takeaway

29 jun 09:19 Nico Inberg

Sofina: Grootste deelneming een vraagteken

29 jun 09:27 Bas Heijink

AEX: klassieke terugtest

29 jun 08:51 Nico Inberg

Wat Prosus kan, kunnen deze drie holdings ook

Het laatste beursnieuws