Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nieuwe inflatiepiek

Nieuwe inflatiepiek
27 apr 2021 om 11:00

Terwijl aandelenbeurzen vanaf het dieptepunt van 2009 naar aanleiding van de kredietcrisis record op record boeken, hebben grondstoffen relatief zwak gepresteerd. Dit heeft mede als gevolg gehad dat inflatiecijfers relatief laag bleven, ondanks een goed presterende wereldeconomie. Een economie die per saldo de afgelopen 10 jaar in het teken stond van een technologische revolutie, op de beurs te herkennen aan de onstopbare opmars van technologie aandelen. Het lijkt erop dat de komende 10 jaren in het teken zullen staan van een energierevolutie, aangejaagd door de strijd tegen klimaatverandering. Uiteraard zullen techaandelen daarin opnieuw een rol vervullen. Maar wij schatten in dat er ook een ongekende vraag en dus uitputting van grondstoffen zal plaatsvinden. En of dit een klimaatrevolutie waard is, is ons inziens nog maar de vraag. Daarnaast zal deze zgn. ‘grondstoffenhonger’ van vooral Westerse grootmachten de geopolitieke verhoudingen verder onder druk zetten. De grondstoffen komen namelijk grotendeels uit de opkomende landen. De huidige verstoringen van veel supply chains komen ons inziens mede voort uit de geopolitieke strijd tussen de grootmachten. En wij sluiten zelfs nog steeds niet helemaal uit dat het ontstaan van het coronavirus voortkomt uit deze geopolitieke strijd. Ons inziens staan wij aan het begin van een inflatiepiek. Eenzelfde soort piek als laatste gezien in de jaren ’70. Ook toen kwamen de oliecrisissen voort uit een geopolitiek schaakspel.

Het ritme van de wereld wordt bepaald door cycli. Bovenstaande afbeelding hebben wij recent nog gebruikt in onze bijdrage over de grondstoffen supercyclus. Wij verwachten dat grondstoffen aan het begin staan van een enorme inhaalslag ten opzichte van de koersen van aandelen en vastgoedprijzen. Op basis van deze grondstoffencyclus, een inflatie component, verwachten wij stijgende prijzen. De wereldverhoudingen lijken nog kouder te gaan worden dan tijdens de Koude Oorlog. Toen was er voor de Westerse wereld vooral één tegenstander; de Russen. Nu zijn ze met z’n tweeën, want de Chinezen en Russen hebben elkaar als partner gevonden. Vele andere opkomende landen hebben zich ondertussen aangesloten bij de Nieuwe Zijderoute. De Belt Road Initiative heeft een sterk blok gevormd tegen de hegemonie van het Westen. Het 10-jaars voortschrijdend gemiddelde van het Amerikaanse inflatiecijfer ligt momenteel op 1,73%. Het laatst gepubliceerde inflatiecijfer op jaarbasis ligt iets boven de 2,6%. Dit is nog steeds behoorlijk lager dan het langjarig gemiddelde van 3,76%, wat volgens AdvisorPerspectives sinds de Tweede Wereldoorlog is berekend. De laatste 3 decennia kunnen het best omschreven worden als een fase van desinflatie. Desinflatie wijst op een periode van stijgende prijzen, echter het tempo van de prijsstijging neemt steeds verder af. Waarschijnlijk gaan wij nu naar een fase van toenemende inflatie.

Hyperinflatie is duidelijk nog een brug te ver. Hyperinflatie doet zich voor wanneer prijzen explosief stijgen. Zover is het in de Westerse wereld nog lang niet. Maar er zijn in de wereld genoeg landen te vinden die daar momenteel wel last van hebben. Opvallend is dat dit vaak landen zijn die via sancties en andere economische maatregelen worden buitengesloten door Westerse instituten. Dit kan terecht zijn omdat er een beestachtig regime aan het bewind is, maar dit beleid wordt ook gebruikt tegen regeringen die niet onder de gewenste condities van het Westen willen handelen. De Duitsers werden in de jaren ’20 door ongekende herstelbetalingen min of meer ook in een hoek gedreven waarbij enig perspectief op een gezonde opbouwfase onmogelijk werd. De Turken worden momenteel als NAVO land ook via diverse sancties bij de les gehouden, terwijl het ernaar uit ziet dat Erdogan Turkije liever “zelfstandig” een belangrijkere rol ziet spelen op het wereldtoneel. Of zelfs een hernieuwd Ottomaans Rijk opbouwt. Gezien de strategische ligging van het land, als scharnierpunt tussen het Westerse en Oosterse rijk, profiteert het ook graag van de handelsmogelijkheden met het Oosten. De ontwikkelingen in de Turkse lira en de inflatie zeggen ons inziens iets over de geopolitieke verhoudingen. Deze zijn bij Turkije blijkbaar nog steeds aan het verslechteren ten opzichte van het Westerse Rijk.

Wij verwachten dat de inflatie verder zal gaan toenemen. Wellicht gaan wij opnieuw een periode tegemoet van stagflatie. Een situatie zoals in de jaren ’70 toen de prijzen van goederen flink opliepen, maar er per saldo nauwelijks economische groei was. Stagflatie is dan ook een woord wat komt uit de samentrekking van de woorden stagnatie en inflatie. Een periode die in de VS gepaard ging met dalende aandelenkoersen. Het tegenovergestelde dus van de afgelopen jaren. Het laatste decennium hadden wij te maken met desinflatie in combinatie met asset inflatie (stijgende aandelenkoersen). Nu gaat de geschiedenis mogelijk weer terug naar asset deflatie in combinatie met inflatie van de prijzen van goederen en diensten. Uiteraard hebben wij deze visie als één van de meest waarschijnlijke scenario’s verdisconteerd in de Golden Crosses Beleggingsportefeuille.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.