Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - vrijdag, 5 oktober 2018 15:44

Nieuwe dalingsfase AEX waarschijnlijk

200-daags gemiddelde

De AEX test al dagen het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Zoals verwacht mag worden van de door mij gebruikte risico-indicator vindt er rond dit niveau een gevecht plaats tussen de optimisten en pessimisten. Al dagen is het gevecht onbeslist waardoor vraag en aanbod zich redelijk in evenwicht houden. Conform de regels van mijn risico-indicator is de volgende fase waarschijnlijk neerwaarts. Wanneer de koers in de voorliggende periode meer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder de rode lijn heeft genoteerd, zal waarschijnlijk het negatieve sentiment continueren.

Neerwaarts vervolg waarschijnlijk

Vanaf 1 januari 2018 heeft het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (de rode lijn) verschillende keren zijn functie goed vervult als navigatiemiddel. Heel verrassend voor mij was echter dat begin april, toen het dead cross-signaal een feit was, de koersen opnieuw boven de rode lijn uitstegen. Op basis van mijn “3-dagen-regel” putte de optimist hoop dat een nieuwe lange termijn opgaande trend begon. Ook in deze opgaande trend werd de rode lijn 2x succesvol getest. Zowel eind juni als medio augustus veerde de AEX-index weer op bij het raken van de rode lijn. Nu de koers sinds begin september onder de rode lijn noteert begint het spel andersom. Conform de regels wordt verwacht dat de AEX-index zijn weg verder neerwaarts vervolgt.

Fundamentele visie

De door mij gebruikte risico-indicator is slechts een hulpmiddel. Veel belangrijker is wat uw fundamentele visie is. Die van mij is al geruime tijd negatief gezien alle geopolitieke ontwikkelingen. Daarnaast zet Italië de euro en de EU onder druk en ook de Brexit zorgt voor veel onrust op de financiële markten. De waarderingen van de bedrijven uit de AEX zijn in tegenstelling tot de Amerikaanse bedrijven veel aantrekkelijker gewaardeerd. Dus wat betreft waarderingen zie ik minder redenen tot een grote correctie.

Desalniettemin staat het financiële systeem onder druk. De geest is uit de fles wat tot veel meer onrust kan gaan leiden. Valuta- en rentemarkten lijken wat te kalmeren maar onderliggend is dit, mijn inziens, een adempauze. De hegemonie van de VS wordt bevochten en het is onwaarschijnlijk dat Trump zonder schade dit gevecht gaat winnen. Zwaargewicht Royal DutchShell weet de schade voor de AEX vooralsnog beperkt te houden, anders zou de AEX-index duidelijk verder onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde noteren. Olie is een belangrijk facet in het geopolitieke spel. Ik ga er om die reden vanuit dat Royal DutchShell het voorlopig beter zal doen dan de Nederlandse hoofdgraadmeter. De risico-indicator wijst voorlopig in de richting van een dalende AEX-index.

De Aandeelhouder TV

oktober 19, 2020

AEX 19 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 19, 2020

Blondjes beleggen beter – Starten met beleggen #Beursspel2020

oktober 19, 2020

Philips levert | 19 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 18, 2020

Trump lijkt eigen glazen in te gooien

Columns

Nieuw
19 okt 11:05 Nico Bakker

AEGON bulls aan zet

19 okt 10:52 Redactie

9% op jaarbasis op dit aandeel!

17 okt 08:58 Manus Fleskens

Fugro nieuws, fake of toch niet?

16 okt 16:41 Marco Knulst

Kansen in Gas & Olie

16 okt 13:52 Redactie

Trump vs Biden: 3 aandelen die “verkiezingsproof” zijn