Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - vrijdag, 5 oktober 2018 15:44

Nieuwe dalingsfase AEX waarschijnlijk

200-daags gemiddelde

De AEX test al dagen het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Zoals verwacht mag worden van de door mij gebruikte risico-indicator vindt er rond dit niveau een gevecht plaats tussen de optimisten en pessimisten. Al dagen is het gevecht onbeslist waardoor vraag en aanbod zich redelijk in evenwicht houden. Conform de regels van mijn risico-indicator is de volgende fase waarschijnlijk neerwaarts. Wanneer de koers in de voorliggende periode meer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder de rode lijn heeft genoteerd, zal waarschijnlijk het negatieve sentiment continueren.

Neerwaarts vervolg waarschijnlijk

Vanaf 1 januari 2018 heeft het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (de rode lijn) verschillende keren zijn functie goed vervult als navigatiemiddel. Heel verrassend voor mij was echter dat begin april, toen het dead cross-signaal een feit was, de koersen opnieuw boven de rode lijn uitstegen. Op basis van mijn “3-dagen-regel” putte de optimist hoop dat een nieuwe lange termijn opgaande trend begon. Ook in deze opgaande trend werd de rode lijn 2x succesvol getest. Zowel eind juni als medio augustus veerde de AEX-index weer op bij het raken van de rode lijn. Nu de koers sinds begin september onder de rode lijn noteert begint het spel andersom. Conform de regels wordt verwacht dat de AEX-index zijn weg verder neerwaarts vervolgt.

Fundamentele visie

De door mij gebruikte risico-indicator is slechts een hulpmiddel. Veel belangrijker is wat uw fundamentele visie is. Die van mij is al geruime tijd negatief gezien alle geopolitieke ontwikkelingen. Daarnaast zet Italië de euro en de EU onder druk en ook de Brexit zorgt voor veel onrust op de financiële markten. De waarderingen van de bedrijven uit de AEX zijn in tegenstelling tot de Amerikaanse bedrijven veel aantrekkelijker gewaardeerd. Dus wat betreft waarderingen zie ik minder redenen tot een grote correctie.

Desalniettemin staat het financiële systeem onder druk. De geest is uit de fles wat tot veel meer onrust kan gaan leiden. Valuta- en rentemarkten lijken wat te kalmeren maar onderliggend is dit, mijn inziens, een adempauze. De hegemonie van de VS wordt bevochten en het is onwaarschijnlijk dat Trump zonder schade dit gevecht gaat winnen. Zwaargewicht Royal DutchShell weet de schade voor de AEX vooralsnog beperkt te houden, anders zou de AEX-index duidelijk verder onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde noteren. Olie is een belangrijk facet in het geopolitieke spel. Ik ga er om die reden vanuit dat Royal DutchShell het voorlopig beter zal doen dan de Nederlandse hoofdgraadmeter. De risico-indicator wijst voorlopig in de richting van een dalende AEX-index.

De Aandeelhouder TV

augustus 14, 2020

Bitcoin prijs houdt stand en blijft bullish

augustus 14, 2020

AEX week 33 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 14, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

augustus 14, 2020

Flow Traders profiteert van onrust | 14 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
14 aug 10:40 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

13 aug 08:34 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: EU-taxonomie – Een gids voor duurzaam herstel

12 aug 10:42 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 13 – Risk

11 aug 14:35 Marco Knulst

GOLDEN CROSS euro inflation linked bonds

11 aug 09:04 Van Eck

Goudprijs bepaald door financiële markten

Het laatste beursnieuws