Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nieuwe cryptomunt EOS haalt $4 miljard op!

Nieuwe cryptomunt EOS haalt $4 miljard op!
20 jun 2018 om 10:36

In 12 maanden haalde het blockchain project EOS het astronomische bedrag van $4 miljard op. Hiermee is het de grootste ICO ooit. Velen beschouwen EOS als platform met enorme potentie. Het richt zich net als Ethereum op de ontwikkeling van een ecosysteem voor ontwikkelaars om applicaties op te bouwen. Het platform zou duizenden transacties per seconde kunnen verwerken en tegelijkertijd decentralisatie en veiligheid waarborgen.

Lancering

De lancering voor EOS stond gepland voor 3 juni. Voorafgaand en tijdens de lancering kwamen er problemen aan het licht die deze deadline hebben beïnvloedt. In de week van lancering vindt de cybersecurity organisatie 360 een bug in het EOS protocol. Ondanks het feit dat deze snel is hersteld worden er vraagtekens gezet bij de veiligheid van het platform.

Het protocol lijkt op tijd gereed voor lancering, maar wanneer er nog 12 additionele kwetsbaarheden gevonden zijn ontstaat er onrust. De lancering wordt uitgesteld.

Uiteindelijk lanceert mens EOS op zaterdag 9 juni. Op 16 juni staat het al weer stil wegens een bug die transacties zou bevriezen. De bug wordt dezelfde dag herstelt en EOS is op moment van schrijven online. Alles lijkt momenteel goed te gaan en EOS fans zijn razend enthousiast.

Kritiek

Toch is er ook veel kritiek. De meeste blockchain projecten hebben meerdere jaren nodig voor ontwikkeling en bovendien vind er vaak een uitgebreide testfase plaats. Gezien de schaal van EOS kun je je afvragen hoe het platform binnen een jaar gebouwd is met minimale testing. Daarnaast zegt medeoprichter van EOS Dan Larimer dat Block.one, het bedrijf dat EOS ontwikkelt, afstand neemt van het platform zodra het gelanceerd is. Vanzelfsprekend blijft het wel doorgaan met ontwikkelen maar het is niet de bedoeling dat het bedrijf EOS bestuurt. Het is een community project. Dit ideaal is terug te zien in het lanceringsproces van begin juni. Het was de bedoeling dat EOS investeerders hun tokens gebruikten om te stemmen op entiteiten die de EOS blockchain zouden besturen. Voor veel investeerders was het echter onduidelijk hoe dit in zijn werking ging. Van een $4 miljard ICO mag je op zijn minst verwachten dat het investeerders voldoende informeert en de nodige tools beschikbaar stelt.

Dan is er nog het bounty reward programma van EOS. Dit soort programma’s belonen ontwikkelaars die bugs identificeren. Bij EOS werd de beloning vastgesteld op $10.000, nu klinkt dit als een mooie beloning. Wanneer je echter bedenkt dat hackers dergelijke bugs soms uitbuiten voor miljoenen is $10.000 maar een bescheiden bedrag. Vergeet niet dat er $4 miljard aan financiering is opgehaald.

Begrijp me niet verkeerd ik ben enthousiast over EOS, dat moet bijna wel voor een project dat zowel schaalbaar, veilig als decentraal claimt te zijn. De recente ontwikkelingen geven echter reden voor twijfel. Schaalbaar is het wel, maar decentraal en veilig? Ik vraag het me af.

Daarnaast snap ik niet waarom Block.one zo weinig tijd heeft uitgetrokken voor de testfase, vanwaar de haast? Ik vind het zacht gezegd opmerkelijk dat er met zo’n grote schatkist, zo weinig wordt besteed aan bounty rewards en voorbereiding van de lancering. Hierdoor lijkt het alsof veiligheid en stabiliteit niet serieus genomen worden. De 12 maanden lange ICO voelt als één grote zakkenvullerij. $1 miljard is bedoeld voor het laten groeien van het ecosysteem door financiering van applicaties. De overige $3 miljard is voor Block.one, een commercieel bedrijf. Het bedrijf kan doen wat het wil met dat geld. Andere ICO’s doen tenminste nog de belofte dat het geld wordt besteed aan de ontwikkeling van het project. Prima omzet voor een jaartje werk lijkt mij.

Conclusie

Concluderend, ik ben enthousiast over de beloftes die EOS doet en hoop oprecht dat het deze waar maakt. Tot dusver vind ik het zorgwekkend hoe alles is verlopen. Van de problemen bij lancering tot het ontbreken van een uitgebreide testfase. Tot slot blijf ik het bizar vinden dat een bedrijf $4 miljard weet op te halen voor een product dat destijds niet meer dan een whitepaper was (inmiddels wel). Tijd voor een crisis als je het mij vraagt.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.