Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

NFT’S: Hype of Toekomst?

NFT’S: Hype of Toekomst?
20 okt 2021 om 08:59

Dit artikel is geschreven door Vince van Hoesel. Vince heeft sinds een aantal jaren ervaring in de cryptowereld en met NFT’s. 

In de vorige editie van het magazine hebben we gesproken over wat een non-fungible token (NFT) nu eigenlijk is. Met het duizelingwekkende potentieel voor waarde in NFT’s, is het belangrijk om na te denken over de use-cases van NFT: hoe kunnen we het gebruiken in de toekomst?

Om het fenomeen beter te begrijpen: toepassingen van NFT’s leverden een aantal geweldige verbeteringen op in de huidige wereld. Hoewel velen snel aannemen dat NFT’s alleen bedoeld zijn voor digitale kunst, is er veel meer in de wereld van NFT’s dan we ons kunnen voorstellen.

Het lijdt geen twijfel dat de groeiende belangstelling grotendeels te danken is aan de recente lucratieve verkoop van digitale kunstwerken als NFT’s, denk bijvoorbeeld aan ‘Cryptopunks’; verkocht voor $11.8 miljoen. Het kunstwerk is opgebouwd uit 24×24 pixels.

 

Maar: wat kun je er dan mee? Zijn NFT’s niet gewoon een hype net als in de Middeleeuwen de tulpenbollen? Met een indrukwekkende marktkapitalisatie van de cryptomarkt van ongeveer 2.1T (op moment van schrijven) waarvan de NFT-markt maar een klein stukje van de taart is, kun je stellen dat er nu al heel veel geld in omgaat.

De NFT-markt is nog een heel jonge markt, die tot nu toe (laten we eerlijk zijn) wordt gedreven door hype. Wanneer we echter goed naar de NFT-markt en de use-case kijken komen we tot de conclusie dat er wel degelijk toekomst zit in deze markt, ondanks de enorme hype die nu plaatsvindt.

Is de NFT-hype blijvend?

De NFT-hype met betrekking tot de ‘kunstwerken’ is naar mijn visie niet blijvend. Rondneuzen op Open Sea versterkt de indruk dat de echte kunstliefhebbers hier weinig te zoeken hebben. Het platform lijkt vooral in trek bij ‘rijke internet-millennials’.

Het lijkt meer op een spelletje van wie biedt het hoogst. De aanvankelijke hype rond NFT’s lijkt af te nemen. Dit blijkt uit het feit dat de handelsvolumes sterk afnemen. Terwijl er medio augustus op piekdagen nog handelsvolumes met NFT’s van rond de 500 miljoen US-dollar waren, is de omzet momenteel gedaald tot minder dan 100 miljoen US-dollar per dag. (zie grafiek).

Voor welke alledaagse dingen zullen we NFT’s kunnen gebruiken in de toekomst?

Muziek en sociale media. Contentmakers (muzikanten) hebben de meest gunstige tool in NFT’s voor het verwijderen van tussenpersonen tussen hen en hun volgers en fans. Hoewel persoonlijk identiteitsbeheer een gebied is waarop men NFT’s kan toepassen, is het daarvoor nog wel wat te vroeg.

Omdat NFT’s code bevatten met een unieke set informatie, kunnen ze worden gebruikt om documentatie zoals titels, academische certificaten, licenties en andere kwalificaties te symboliseren, evenals medische dossiers, geboorte- en overlijdensakten.

De identiteit of certificering kan direct via de blockchain worden afgegeven als een NFT, die herleidbaar is tot de eigenaar. Het gebruik van NFT’s om medische geschiedenis, persoonlijke profielen, opleidings- en adresgegevens digitaal op te slaan en te beschermen, geeft gebruikers dus een betere controle over hun gegevens en kan identiteitsdiefstal helpen voorkomen.

Rijbewijzen en paspoorten

Een soortgelijk concept zou in de toekomst kunnen worden toegepast bij rijbewijzen of paspoorten. Hoewel NFT’s kunnen helpen bij het elimineren van vervalsingen van documenten, moeten details over de technologie – mogelijk met behulp van een mobiele app – nog worden uitgewerkt.

Een verwante toepassing is het gebruik van NFT’s voor vaccinpaspoorten. De Republiek van San Marino heeft aangekondigd dat het NFT COVID-19-vaccinatiepaspoorten heeft aangenomen. De tokens helpen de documenten te authentiseren en vervalsingen te verminderen.

Aktes of grondplannen

Je ouders hebben een huis gekocht, ze bewaren de grondplannen en akte van het huis bij hen in de kast. Na een jaar of 50 krijg je het huis als erfenis en je zoekt naar de oude akte en grondplannen, maar die zijn al in een halfvergane toestand.

Die zou je kunnen vervangen door een NFT. Verlies je die, dan kan je die opvragen bij de juiste instantie waarbij de eigenaar steeds vermeld staat. NFT’s kunnen ook gelinkt worden met real-lifeproducten zoals vastgoed, kleren of materialen.

Dit stelt je in staat om ofwel de authenticiteit of exclusiviteit na te gaan. Denk hierbij aan een echte Louis Vuitton of een enkel exemplaar van een jurk van D&G. Deze worden immers vaak vervalst en dit is wel een degelijke oplossing.

NFT’s in ons dagelijks leven

Een NFT kan optreden als een bewijs voor iets, denk bijvoorbeeld aan een toegangsticket. Het Guaranteed Entrance Token of GET Protocol is een op blockchain geïnspireerd ticketingsysteem om zonder fraude entreekaartjes te kunnen verkopen.

Dit gebeurt met NFT’s, elk entreekaartje is namelijk een NFT en is daardoor uniek. Via de blockchain, waar deze NFT’s huizen, kunnen de entreekaarten dan op een transparante manier verhandeld worden.

Er vindt zo geen fraude plaats op de blockchain omdat transacties gevalideerd worden. Vage tussenhandelaren worden nu buitengesloten en het zogenaamde ‘scalpen’ of doorverkopen van kaartjes voor een hogere prijs is niet meer mogelijk.

Conclusie

Het is vrij duidelijk dat NFT-gebruiksscenario’s de kracht hebben om productieve verbeteringen door te voeren in verschillende sectoren. Het belangrijkste van alles is dat de verschillende eigenschappen van NFT’s ze tot een sterk instrument maken om de perceptie en het beheer van activa te veranderen.

De toekomst ligt in het feit dat NFT’s gebruikt worden op momenten dat mensen zich hier helemaal niet bewust van zijn. U kunt nu zelf antwoord geven op de vraag of NFT’s een interessant fenomeen zijn dat de tand des tijds zal doorstaan of gewoon een nieuwe zeepbel die uitbreidt op de reguliere populariteit?

Disclaimer: Vince van Hoesel heeft geen positie in Get Protocol. Dit voorbeeld is alleen gebruikt ter illustratie van de gebruiksmogelijkheden van een NFT.

Vince van Hoesel (18) is student Recht & Management (bedrijfskunde) aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Vince interesseert zich in zijn vrije tijd erg voor aandelen en cryptocurrencies.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.