Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Negentig procent van online sentiment negatief over nieuwe pensioenstelsel

Negentig procent van online sentiment negatief over nieuwe pensioenstelsel
2 jun 2023 om 07:32

AMSTERDAM, 30 mei 2023 - Mensen zijn online ronduit negatief over het nieuw in te voeren pensioenstelsel. Maar liefst negentig procent van de mensen laat zich bezorgd uit. Dat blijkt uit onderzoek van het pan-Europese spaarplatform Trade Republic. Het onderzoek naar meer dan 28.500 online berichten op alle openbare bronnen legt onder meer bloot dat het doorvoeren van wijzigingen met betrekking tot pensioen zeer  gevoelig ligt. Over beleggen is men, ondanks economisch spannende tijden, een stuk neutraler. 

Vandaag wordt er over de nieuwe pensioenwet gestemd in de Eerste Kamer en naar verwachting wordt de wet aangenomen. “Ons onderzoek toont onder andere aan dat er onder veel mensen nog onzekerheid leeft met betrekking tot het nieuwe stelsel”, vertelt Erik Mauritz van Trade Republic. “Veel mensen geven aan onzeker en negatief te zijn omdat ze het nieuwe stelsel niet begrijpen en niet goed kunnen inschatten wat er gaat veranderen. Velen snappen ook niet waarom er nou precies een heel nieuw stelsel nodig is.”

Informatiebehoefte blijkt overigens ook megagroot op het gebied van wat de gevolgen voor diverse groepen in de samenleving zijn.“Door de onzekerheid over het nieuwe stelsel ontstaat er wantrouwen en mensen uiten frustraties vooral in de richting van politici. Veel mensen hebben het gevoel dat de toekomst en houdbaarheid van hun vermogenop het spel staat. ”

Neutraal sentiment rond beleggen

Om vroeg met pensioen te kunnen en hun financiële toekomst willen veilig te stellen beginnen velen nu met beleggen. Vermogen opbouwen voor de oude dag via beleggen is een topic waar mensen zich een stuk neutraler over uitlaten. “Dat sentiment is neutraler omdat mensen online minder polariseren over dit topic en juist met elkaar het gesprek aangaan. Veel mensen hebben een grote informatiebehoefte. Ze vragen zich hardop af hoe ze moeten starten met vermogensopbouw en online worden er veel adviezen en ideeën voor strategieën uitgewisseld. ze maken zich wel zorgen over bijkomende kosten”.

Ervaren belegger oververtegenwoordigd

De ervaren belegger is de grootste groep die online actief is. Twitter en Reddit zijn voor deze groep favoriete kanalen om kennis en advies uit te wisselen. Het onderzoek wijst uit dat de leeftijdsgroep 25-34 jaar oud overheerst op dit soort platforms. “Zij maken vaak onderdeel uit van de FIRE beweging”, vertelt Erik Mauritz. “FIRE mikt op het zo vroeg mogelijk bereiken van financiële onafhankelijkheid door een groot deel van het inkomen te sparen en te beleggen. Ook opvallend is dat 55-plussers, die dichter bij hun pensioen komen, online ook zeer actief zijn op het onderwerp beleggen. Jongere-en vrouwelijke beleggers praten liever op hun eigen fora met leeftijdsgenoten en vragen elkaar online om advies.”


Over Trade Republic 

Trade Republic’s missie is om miljoenen Europeanen de weg te wijzen naar vermogensvorming met veilige, gemakkelijke en commissievrije toegang tot kapitaalmarkten. Met meer dan een miljoen klanten is Trade Republic voor veel Europeanen al de app op het thuisscherm om hun vermogen te beheren. Het biedt beleggen in spaarplannen, volledige en fractionele aandelen en ETF's, evenals crypto en derivaten. Trade Republic is een technologiebedrijf dat onder toezicht staat van Bundesbank en BaFin. Als Europa's grootste spaarplatform heeft Trade Republic investeringen ontvangen van Accel, Peter Thiel‘s Founders Fund, Ontario Teachers‘, Sequoia en TCV. Het in Berlijn gevestigde bedrijf werd in 2015 opgericht door Christian Hecker, Thomas Pischke en Marco Cancellieri.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!