Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Naschokken van UST beinvloeden crypto

Naschokken van UST beinvloeden crypto
12 jul 2022 om 07:30

Dit artikel verscheen eerder in de nieuwsbrief van VanEck

Digitale assets moesten zich door nog een pijnlijke maand heen worstelen, omdat de bitcoin daalde met 16% en ethereum met 30%. De MVIS CryptoCompare Smart Contract Leaders Index daalde met 42% en de Nasdaq Composite met 4%.

De 30-daagse correlatie van bitcoin met de Nasdaq bereikte in mei het hoogste punt van 0,78 in twee jaar tijd, toen beleggers hun waarderingen van de meeste opkomende technologieën verlaagden als gevolg van de wereldwijd sterk gestegen obligatierente en de angst voor een recessie. Intussen heeft de ineenstorting van LUNA en de UST-stablecoin de aandacht gevestigd op aanhoudende risico's op het gebied van regelgeving en ondernemingsbestuur in deze sector.

Prestaties van digitale assets per sector
Marktkapitalisatie 7 dagen 30 dagen 90 dagen 365 dagen
BTC $ 750,57 miljard 0.53% -16.35% -7.47% -24.84%
ETH $ 352,14 miljard 2.19% -14.88% -17.31% -17.81%
DeFi $ 20,96 miljard -3.60% -14.20% -1.60% -58.21%
Beurs $ 77,75 miljard 1.88% -15.43% -9.61% -48.23%
Infrastructuur $ 39,34 miljard -0.40% -32.08% 4.41% -51.18%
Metaversum $ 24,01 miljard -4.90% -25.34% -4.32% -43.86%
Smart contracts $ 528,87 miljard -1.62% -21.63% -11.90% -13.17%

Bron: Bloomberg, Messari, CryptoCompare, MVIS, VanEck research per 31/5/2022.

Resultaten uit het verleden vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten. Bruto rendementen zijn exclusief beheervergoeding. Netto rendementen zijn inclusief beheervergoeding van 1,00%.


Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Van Eck: klik hier om u in te schrijven


Layer 1 platformen voor smart contracts

De teleurstellende prestaties van cryptovaluta in mei werden nog eens versterkt door de ineenstorting van het ecosysteem van Terra en in het bijzonder de stablecoin UST. De angst voor een run op de bank die we benadrukten in de eerdere blog is nu werkelijkheid geworden en heeft een schokgolf veroorzaakt in de sector, wat weer heeft geleid tot een marktkapitalisatieverlies van $ 43 miljard.

In de nasleep van de ineenstorting hield de prominente cryptogegevensanalist @gojo_crypto een peiling op Twitter. Het is opmerkelijk dat 81% van de respondenten met 'ja' antwoordde op de vraag of een 'sterk geadopteerde gedecentraliseerde stablecoin belangrijk is voor de cryptosector, of het nu UST is of niet'. Maar als we verder kijken naar deze doorlopende hoge vraag naar gedecentraliseerde stablecoins blijkt dat TRON de enige goede presteerder is onder de layer 1 tokens, met een stijging van 14% in mei. Marktdeelnemers stromen in grote getale toe voor de nieuwe algoritmische stablecoin USDD van Tron, die momenteel 11% uitkeert op deposits. TRON heeft ook een stimuleringsfonds van $ 10 miljoen gelanceerd om Terra-ontwikkelaars aan te trekken die toepassingen willen verplaatsen naar Tron en om stakingsbeloningen uit te betalen. Hoewel een rendement van 11% zeker houdbaarder is dan de 20% die het Anchor-protocol van LUNA uitkeerde, vinden wij het mechanisme zelf nog altijd onhoudbaar en kwetsbaar voor een 'run op de bank' in een lastige macroperiode. Voor nu wachten we het even af.

Cardano (ADA), met een indexweging van 14% in MVSCLE, presteerde ook heel goed in mei, met een daling van slechts 20% over deze maand. Alhoewel de totale vergrendelde waarde (TVL) van de gedecentraliseerde leen- en uitleenprotocollen van Cardano in absolute cijfers zeer laag blijft, op minder dan $ 200 miljoen en met een daling van 25% over deze maand, heeft de grootste stablecoin USDC op 30 mei een nieuwe bridge aangekondigd, die de overstap van USDC van het netwerk van Ethereum naar Cardano mogelijk maakt. Lagon, het cross-chain bridgeprotocol dat de integratie mogelijk maakt, is van plan om in de toekomst ondersteuning voor andere ERC-20 tokens toe te voegen. Deze ontwikkelingen lopen vooruit op het openbare, harde vork testnetwerk 'Vasil' van Cardano, dat begin juni gepland staat en een snellere verwerking, een verbeterd assortiment met DeFi-apps en een smart contractfunctionaliteit belooft. Dat gezegd hebbende, blijkt uit onderzoek van VanEck dat er weinig interesse is onder ontwikkelaars en beleggers voor de Haskell-gebaseerde programmeeromgeving. We verwachten daarom dat het project moeite zal hebben om getalenteerde mensen vast te houden nu de financieringsmogelijkheden ook beperkter worden.

Een van de achterblijvers in de MVSCLE index, Avalanche daalde deze maand met 54%. In eerder onderzoek hebben we benadrukt dat de 'subnetarchitectuur' van Avalanche kan leiden tot zwakke gasprijzen en netwerkvergoedingen totdat Avalanche groot genoeg is. Daarnaast houdt de schatkist van LUNA nog altijd AVAX-tokens aan. De markt vreest dat dit een overhang zal vormen op de prijs als ze te koop worden aangeboden. We blijven optimistisch over de vooruitzichten van Avalanche op de lange termijn, maar wachten nog op meer duidelijkheid over een nieuwe versnelling van de vergoedingen, die enigszins tot stilstand zijn gekomen zoals bleek uit het recente onderzoek.

Smart contracts: Beste en slechtste presteerders
Marktkapitalisatie 30 dagen 365 dagen
TRON $ 7,55 miljard 14.00% 5.08%
Tezos $ 1,87 miljard -17.94% -41.55%
Cardano $ 20,36 miljard -20.22% -64.67%
Solana $ 15,44 miljard -48.60% 40.67%
NEAR-protocol $ 4,11 miljard -49.60% 77.66%
Avalanche $ 7,12 miljard -54.74% 46.53%

Bron: Bloomberg, Messari, CryptoCompare, MVIS, VanEck research per 31/5/2022.

Resultaten uit het verleden vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten. Bruto rendementen zijn exclusief beheervergoeding. Netto rendementen zijn inclusief beheervergoeding van 1,00%.

Metaversum

De MVIS CryptoCompare Media and Entertainment Leaders Index (MVMELE) daalde in mei met 42%, wat de doorlopende slechte prestaties van aan het 'metaversum' blootgestelde assets benadrukt, voor zowel aandelen als munten. Zo is de Ball Metaverse Index, waar de grootste ETF voor metaversumaandelen op is gebaseerd, nu met 42% YTD gedaald.

Toch hebben er in de afgelopen maanden aanzienlijke innovaties plaatsgevonden op het gebied van opensource, on-chain mediatoepassingen. Het social mediaproject Lens Protocol van AAVE heeft zijn eerste apps gelanceerd op de Polygon-blockchain. Lens is een softwarestapel die ontwikkelaars in staat stelt gedecentraliseerde concurrenten voor social mediaplatforms zoals Twitter en Facebook te creëren. Daarnaast hebben Robinhood en Gamestop beide de lancering van self-custody wallets aangekondigd voor het einde van het jaar. Gamestop heeft eerder een plan aangekondigd om een NFT-marktplaats te lanceren in samenwerking met Immutable X, een L2-schaaloplossing voor Ethereum. Naast het nieuwe blockchainfonds van $ 4 miljard heeft A16z als laatste een apart fonds van $ 600 miljoen gelanceerd voor startende gamingbedrijven die gericht zijn op Web3.

Binnen de gamingsector heeft STEPN de grootste groei gezien op het gebied van gebruikersactiviteit. Het maandelijkse actieve gebruikersbestand van dit NFT-platform op basis van 'exercise to earn' is in mei verdubbeld van 2,3 naar 4,7 miljoen, ondanks de dalende macrotrend. Het platform stelt gebruikers in staat beloningen te verdienen als ze buiten lopen of hardlopen. Gebruikers worden beloond met Green Satoshi Tokens (GST) en Green Metaverse Tokens (GMT), de utility en governance tokens van het project. Gebruikers moeten een sneaker-NFT kopen die het gebruik bijhoudt en kan worden opgewaardeerd door GST te verbranden om de beloningen te verhogen. Het dagelijks actieve gebruikersbestand van STEPN en de dagelijkse transacties zijn 23 en 17 keer gegroeid van maart tot en met mei. In een interview met Yawn Rong van CoinDesk en mede-oprichter van STEPN, claimde hij dat 30% van de nieuwe gebruikers van STEPN nooit eerder een blockchain hebben gebruikt. Er is interesse voor het platform, maar de tokens volgen het 'playbook' van het gemiddelde play-to-earn token, wat betekent dat er continu verkoopdruk is. GMT heeft deze maand 60% van zijn waarde verloren van $ 2,1 miljard eind april tot $ 740 miljoen op 30 mei. Deze afname werd veroorzaakt door een hoge correlatie met de bredere markt en het besluit om gebruikers van het vasteland van China te blokkeren. Dat laatste was een reactie op de cryptogerelateerde regelgeving die door de autoriteiten van het land werden geïntroduceerd. Om voor zo'n project duurzame waarde te creëren, moet het gebruikersbestand worden gecoördineerd, zodat er een bedrijfsmodel ontstaat waarin het geaccumuleerde kapitaal opnieuw kan worden geïnvesteerd. Wellicht is dit iets voor een media-onderneming of sportonderneming met een specifiek merk. We wachten vanaf de zijlijn af tot zo'n bedrijfsmodel verschijnt.

Andere ontwikkelingen:

  • Yield Guild Games (YGG), de grootste Web3-gaminggilde, heeft hun Community Update voor kwartaal 1, 2022 vrijgegeven. Daaruit blijkt dat het totaal aantal studiebeurzen met 39% is gestegen tot 30.000 studenten, omdat deze gilde overvloedige hoeveelheden van de Axie breeding Smooth Love Potion (SLP) token blijft genereren ondanks een daling in de markt. Deze play-to-earn studiebeurzen stellen nieuwe spelers in staat een team van Axie NFTs te lenen van de gilde. De verdiensten binnen de game worden dan verdeeld over de speler, de communitybeheerder en de YGG DAO.
  • De Solana NFTs genereren momentum nu het maandelijkse volume en het aantal transacties in mei een recordhoogte bereiken. Volgens gegevens van CryptoSlam op 25 mei hebben de secundaire marktverkopen van Solana bijna $ 24,3 miljoen in dagelijks volume gegenereerd, terwijl de verkopen van Ethereum uitkwamen op $ 24 miljoen in hetzelfde tijdsbestek voor alle marktplaatsen. Het is een klein verschil tussen de platforms, maar dit is de eerste keer waarop duidelijk is dat het kleinere Solana een groter marktaandeel heeft verworven als Ethereum op het gebied van de hoeveelheid gegenereerde dollars uit verkopen in een tijdsbestek van 24 uur.
Metaversum: Beste en slechtste presteerders
Marktkapitalisatie 30 dagen 365 dagen
Axie Infinity $ 1,41 miljard -25.26% 380.45%
Decentraland $ 1,97 miljard -29.24% 27.15%
Basic Attention Token $ 0,61 miljard -32.27% -46.83%
The Sandbox $ 1,76 miljard -33.07% 329.32%
Enjin Coin $ 0,61 miljard -36.51% -57.26%
Gala $ 0,57 miljard -41.88% 531.30%

Bron: Bloomberg, Messari, CryptoCompare, MVIS, VanEck research per 31/5/2022.

Resultaten uit het verleden vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten. Bruto rendementen zijn exclusief beheervergoeding. Netto rendementen zijn inclusief beheervergoeding van 1,00%.

Infrastructure Applications

De MVIS CryptoCompare Infrastructure Applications Leaders Index (MVIALE) daalde in mei met 40%. REN was de grootste verliezer in de categorie met een daling van 55%. Filecoin was de tweede grootste verliezer in de categorie met een daling van 53%. Filecoin is een gedecentraliseerd netwerk voor gegevensopslag dat is ontworpen door Protocol Labs en gebruikers in staat stelt hun overtollige opslag te verkopen op een open platform. Het fungeert als de belonings- en beveiligingslaag voor IPFS (InterPlanetary File System), een peer-to-peernetwerk voor het opslaan en delen van gegevensbestanden. In mei kondigden defensiebedrijf Lockheed Martin en de Filecoin Foundation een samenwerking aan om een opensource blockchainnetwerk toegankelijk te maken in de ruimte. Deze aankondiging vond plaats tijdens een evenement dat werd georganiseerd door de Filecoin Foundation, rond dezelfde tijd als de jaarlijkse vergadering van het World Economic Forum. Volgens Joe Landon, vicepresident voor de ontwikkeling van geavanceerde programma's van Lockheed, willen ze zich met de samenwerking voorbereiden op een toekomst waarin "de ene satelliet brandstof vormt voor de andere…een transactie die volledig in de ruimte kan plaatsvinden, zonder terugkeer op aarde. Decentralisatie is daarvoor de logische keuze," legde hij uit.

In totaal is de infrastructuurcategorie nu de slechtst presterende sector over het afgelopen jaar, met een daling van 78%, omdat de schaalvergrotende oplossingen en gedecentraliseerde cloud computing-protocollen, die kenmerkend zijn voor de ruimte, nog niet veel cashflow opleveren voor beleggers.

Infrastructuur: Beste en slechtste presteerders
Marktkapitalisatie 30 dagen 365 dagen
Quant Network $ 0,86 miljard -26.59% 64.31%
OMG-netwerk $ 0,38 miljard -29.54% -58.89%
VeChain $ 2,10 miljard -32.58% -74.05%
Polygon $ 5,22 miljard -40.16% -64.86%
Filecoin $ 1,69 miljard -47.27% -89.00%
Ren $ 0,16 miljard -49.27% -72.13%

Bron: Bloomberg, Messari, CryptoCompare, MVIS, VanEck research per 31/5/2022.

Resultaten uit het verleden vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten. Bruto rendementen zijn exclusief beheervergoeding. Netto rendementen zijn inclusief beheervergoeding van 1,00%.

DeFi

De MVIS CryptoCompare DeFi Leaders Index daalde in mei met 23%. De totale vergrendelde waarde (TVL) van de gedecentraliseerde financiële markten daalde met 42% naar $ 110 miljard per 31 mei 2022. Hier is TRON wederom een vreemde eend in de bijt met een toename van 33% van de totale vergrendelde waarde, die momenteel $ 5,68 miljard bedraagt. Het grootste deel (zo niet alles) van de binnenkomende geld ging naar 'JustLend', een leen- en uitleenprotocol op TRON dat 11% op USDD bood met een gelijkaardig mechanisme als het Anchor-protocol op Terra, dat uiteindelijk onhoudbaar bleek. Hoewel het rendement van 11% (voorheen 30%) nu een realistischer niveau heeft, plaatsen we vraagtekens bij de houdbaarheid ervan, aangezien de Bitcoin-futures onlangs in backwardation zijn geraakt en de rendementen van gedecentraliseerde financiële markten in het algemeen zijn gedaald tot ver onder de 11%.

Toch zien we dat het totale handelsvolume van gedecentraliseerde financiële markten ondanks de tokenroutine op alle gedecentraliseerde beurzen in mei nog steeds de $ 115 miljard overschreed, wat neerkomt op 12,5% van het volume op gecentraliseerde beurzen, tegenover 10,7% in april.

DeFi. Beste en slechtste presteerders
Marktkapitalisatie 30 dagen 365 dagen
Maker $ 1,30 miljard -8.87% -63.23%
Uniswap $ 4,04 miljard -19.79% -79.80%
Aave $ 1,59 miljard -20.62% -69.57%
Serum $ 0,29 miljard -41.13% -76.38%
yearn.finance $ 0,30 miljard -51.80% -82.52%
Perpetual-protocol $ 0,10 miljard -56.98% -83.68%

Bron: Bloomberg, Messari, CryptoCompare, MVIS, VanEck research per 31/5/2022.

Resultaten uit het verleden vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten. Bruto rendementen zijn exclusief beheervergoeding. Netto rendementen zijn inclusief beheervergoeding van 1,00%.

TVL-groei
DeFi TVL (miljarden) 7 dagen 30 dagen 90 dagen 365 dagen
ETH $71.87 0.06% -34.75% -33.86% -7.37%
TRON $6.02 12.25% 40.37% 40.98% 145.87%
SOL $4.02 -3.89% -33.16% -45.19% 403.48%
AVAX $4.08 -6.15% -53.36% -61.56% 1616.90%
Overige $54.99 3.89% -67.33% -62.82% 0.05%
Grootste winnaar: TRON $6.02 12.25% 40.37% 40.98% 145.87%
Grootste verliezer: LUNA $0.05 -66.85% -99.82% -99.77% -98.23%

Bron: Bloomberg, Messari, CryptoCompare, MVIS, VanEck research per 31/5/2022.

Resultaten uit het verleden vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten. Bruto rendementen zijn exclusief beheervergoeding. Netto rendementen zijn inclusief beheervergoeding van 1,00%.

Beurstokens

Over het geheel genomen daalden de beurstokens deze maand met 49%. KuCoin was de beste presteerder in de categorie met een daling van slechts 5%. Eerder deze maand haalde KuCoin $ 150 miljoen op in een pre-serie B-financieringsronde, met een waardering van $ 10 miljard. Deze ronde werd geleid door Jump Crypto en werd ondersteund door Circle Ventures, IDG Capital en Matrix Partners. KuCoin zal de financiering gebruiken om het productaanbod uit te breiden, waarbij ze verder gaan de huidige gecentraliseerde handelsservices en hun aanwezigheid op de bredere Web3-markt zullen vergroten door middel van cryptowallets en DeFi- en NFT-platforms via hun dochterondernemingen op het gebied van beleggingen, KuCoin Labs en KuCoin Ventures.

Onder de achterblijvers daalde Celsius (CEL) in mei met 60%, omdat marktdeelnemers anticipeerden op de gevolgen van de ineenstorting van Terra. Celsius bood een van de hoogste rentepercentages voor geleende crypto op de grotere gecentraliseerde beurzen. De totale waarde van de assets van klanten van Celsius daalden inderdaad van $ 16,9 miljard op 6 mei naar $ 11,8 miljard op 17 mei, zo blijkt uit hun website. Directeur Alex Mashinsky heeft geprobeerd de markt op 11 mei gerust te stellen met een Tweet waarin hij stelde dat "Celsius geen aanzienlijke verliezen heeft geleden". Toch bleef de markt in mei in de modus 'eerst verkopen, dan vragen stellen'. De marktkapitalisatie van CEL is gedaald van een piek van $ 3 miljard in de zomer van 2001 naar $ 326 miljoen in mei.

Beurstokens: Beste en slechtste presteerders
Marktkapitalisatie 30 dagen 365 dagen
KuCoin-token $ 1,64 miljard -5.10% 124.45%
BNB $ 52,09 miljard -18.03% -9.59%
Huobi-token $ 1,10 miljard -24.46% -53.64%
FTX Token $ 3,92 miljard -26.30% -15.43%
Cronos $ 4,73 miljard -40.26% 49.47%
Celsius Network $ 0,20 miljard -59.84% -88.47%

Bron: Bloomberg, Messari, CryptoCompare, MVIS, VanEck research per 31/5/2022.

Resultaten uit het verleden vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten. Bruto rendementen zijn exclusief beheervergoeding. Netto rendementen zijn inclusief beheervergoeding van 1,00%.

VanEck aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de inhoud van sites van derden waarnaar we linken en/of voor inhoud die op externe sites wordt gehost. Houd er rekening mee dat beleggen risico's met zich meebrengt, waaronder mogelijk verlies van de hoofdsom.

De onderliggende index is exclusief eigendom van MV Index Solutions GmbH. MVIS heeft CryptoCompare Data Limited gecontracteerd om de index te bij te houden en te berekenen. CryptoCompare Data Limited doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de index correct wordt berekend. Ongeacht de verplichtingen jegens MV Index Solutions GmbH heeft CryptoCompare Data Limited geen enkele verplichting om derden te wijzen op fouten in de index.


Belangrijke kennisgeving

Uitsluitend voor informatie- en advertentiedoeleinden.

Deze informatie is afkomstig van VanEck (Europe) GmbH. VanEck (Europe) GmbH is aangesteld als distributeur van VanEck-producten in Europa door VanEck Asset Management B.V., een beheermaatschappij onder Nederlands recht en geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). VanEck (Europe) GmbH, met als vestigingsadres Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt, Duitsland, is een financiële dienstverlener die onder toezicht staat van BaFin, de Duitse toezichthouder voor de financiële markten. De informatie is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. VanEck (Europe) GmbH en de aan VanEck (Europe) GmbH verbonden en gelieerde bedrijven (samen "VanEck") wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze informatie neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. De visies en meningen die hier worden gegeven, zijn die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van VanEck. De meningen zijn actueel op de datum van publicatie en kunnen worden aangepast op basis van veranderende marktomstandigheden. Bepaalde verklaringen in deze bijdrage kunnen ramingen, voorspellingen en andere op de toekomst gerichte verklaringen zijn die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Wij achten de informatie die afkomstig is van derden, betrouwbaar. Deze informatie is echter niet onafhankelijk gecontroleerd. De nauwkeurigheid en volledigheid ervan kunnen daarom niet worden gegarandeerd. Alle indices die worden vermeld, zijn maatstaven voor het vergelijken van algemene marktsectoren en rendementen. Het is niet mogelijk om rechtstreeks in een index te beleggen.

Alle rendementsgegevens hebben betrekking op het verleden en bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Beleggen brengt risico's met zich mee, waaronder mogelijk verlies van de hoofdsom. Lees het prospectus en de essentiële beleggersinformatie voordat u gaat beleggen.

Niets in dit materiaal mag in welke vorm dan ook worden verveelvoudigd en er mag ook niet naar worden verwezen in andere publicaties zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van VanEck.

© VanEck (Europe) GmbH

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.