Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Na 20 jaar op de beurs is Google nu zelf op zoek

Na 20 jaar op de beurs is Google nu zelf op zoek
21 aug 2024 om 08:39

Dit artikel is geschreven door Erik Mauritz van Trade Republic. 


Google (Alphabet) is deze week 20 jaar geleden naar de beurs gegaan. Elke dollar die toen belegd was, is nu ongeveer $6.600 waard.

Ondanks dit fenomenale succes gaat de vlag waarschijnlijk niet uit op het hoofdkantoor in Mountain View, Californië.

Achterstand in AI-strijd

De belangrijkste reden is Google’s achterstand in de AI-strijd. Daar waar Google (vanzelfsprekend) het Google is onder de zoekmachines is Google met Gemini een beetje de Bing van het AI. Net niet dus.

Om het allemaal nog erger te maken is het nu zelfs denkbaar dat Google’s monopolie op zoekgebied kan worden doorbroken (o.a. door SearchGPT).

Voor Google’s AI achterstand zijn allerlei verklaringen. De toon werd gezet toen Google als antwoord op de succesvolle introductie van ChatGPT vrij snel kwam met Bard.

Bard gaf tijdens de eerste demonstratie echter een verkeerd antwoord waardoor Alphabet die dag in een klap $100 miljard minder waard werd.

Vervolgens kwam Gemini, dat allerlei problemen had met plaatjes genereren (een vrouwelijke paus en zwarte nazi-soldaten om er maar een paar te noemen).

Thuis meedoen is belangrijker dan winnen

Google’s ex-CEO Schmidt gaf in een lezing op Stanford die vorige week op YouTube opdook een nieuwe reden voor de achterstand. Volgens Schmidt ligt het aan Google’s thuiswerkbeleid:

“Google decided that work-life balance and going home early and working from home was more important than winning. The reason startups work is because the people work like hell.”

Opvallend, want voormalige CEO’s klappen normaal gesproken niet zo uit de school, dus hij zal het echt wel gehad hebben.

Ook opvallend omdat OpenAI hetzelfde beleid hanteert als Google op dit gebied; medewerkers moeten minimaal drie dagen per week op kantoor zijn.

Bij de beursgang twintig jaar geleden hadden Schmidt en mede-oprichter Brin overigens afgesproken minimaal 20 jaar samen te blijven werken. Dat heeft Schmidt echter niet gehaald, in 2020 stapte hij op. Ik denk dat hij nu thuis werkt.

Thuiswerken is ook in Nederland een thema. Wolters Kluwer gaat werknemers nu verplichten minimaal acht dagen per maand op kantoor te komen.

Een stuk soepeler nog dan de volgens Schmidt al te coulante drie dagen per week bij Google. Wolters Kluwer gaat het dus niet redden op AI gebied als Schmidt een punt heeft.

Ook al weet ik niet of er enig bewijs voor is, het lijkt me dat het de cohesie, kennisoverdracht en creativiteit binnen een bedrijf inderdaad ten goede komt als er fysiek wordt samengewerkt.

Wat dat betreft kan ik me dus goed voorstellen dat bedrijven hier mee bezig zijn.

Een beetje mea culpa
Na wat ophef nam Schmidt halfslachtig zijn woorden terug via een e-mail aan de Wall Street Journal:

“I misspoke about Google and their work hours. I regret my error.”

Niet bepaald overtuigend. Hij lijkt het vooral te betreuren dat het openbaar gemaakt is, maar neemt zijn woorden niet echt terug.

Wat mij betreft is dat ook niet nodig, je kan het er mee eens zijn of niet, maar het is gewoon zijn mening.

De video met Schmidt’s speech is op zijn verzoek inmiddels van YouTube gehaald (op privé gezet).

Een klein beetje goed nieuws voor Schmidt op dit vlak is dat waar vorige grote innovaties met name de werkgelegenheid voor lager opgeleiden troffen, AI waarschijnlijk de banen van hoger opgeleiden gaat raken.

En dan vooral thuiswerkers. Dus als de AI revolutie doorzet worden met een beetje mazzel voor Schmidt al die thuiswerkers bij Google vanzelf overbodig en blijven er alleen medewerkers over die met een winnaarsmentaliteit naar kantoor gaan.

Of het nu (ook) door thuiswerken komt of niet, Google heeft nog niet echt een overtuigende AI-strategie en lijkt last te hebben van “big-company inertia”; het bedrijf is log en heeft niet de structuur om adequaat en snel te reageren en innoveren.

Nog een vervelende zaak

AI is niet de enige reden waardoor de vlag nu niet uithangt bij Alphabet, er is ook het recente verlies van de antitrustzaak in de V.S.

Hierdoor bestaat er zelfs een kans dat het bedrijf moet worden opgesplitst. Hoe groot die kans precies is en wat het effect zal zijn is onbekend, maar dit verlies was in ieder geval ook niet positief voor het sentiment.

Alphabet is echter niet voor niets een van de grootste en winstgevendste techbedrijven ter wereld dus het is nog veel te vroeg om ze af te schrijven op welk vlak dan ook.

Bovendien is zoals gebruikelijk een en ander al ingeprijsd, waardoor de waardering van Alphabet nu zelfs lager is dan van het S&P500 gemiddelde.

Het lijkt me dan ook geen moment voor overhaaste beslissingen. Een herhaling van het rendement van ~6600% in de eerste twintig jaar lijkt me echter onwaarschijnlijk, want het is voor Alphabet door alle uitdagingen geen thuiswedstrijd meer.

Disclaimer: op het moment van schrijven heb ik geen positie in Alphabet aandelen (natuurlijk wel indirect via ETF’s op de S&P500 en de NASDAQ).

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.