Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

ProBeleggen - woensdag, 9 september 2020 14:52

17% in 7 maanden met dit aandeel

Om u een beter beeld te geven van de dienstverlening van ProBeleggen bieden we u deze investment case gratis aan. Meer weten van ProBeleggen en kennismaken? Klik Hier en kijk 2 weken mee voor € 1.


Aandelenkoers op het moment van schrijven: €10,91

Het bedrijf

Het in 1950 opgerichte Orascom Construction Industries (OCI), gevestigd in Amsterdam, produceert en distribueert kunstmest (fertilizers) en industriële chemicaliën. De verdeling in omzet ligt op 50-50 tussen de beide divisies. De voornaamste kostenpost voor OCI is Natural Gas. OCI staat genoteerd aan de AMX met een beurswaarde van € 2,4 miljard. In het afgelopen jaar halveerden de aandelen bijna naar een koers nu van € 10,91. Afgelopen maart tijdens de piek van de Corona onzekerheid handelden de aandelen op een laagste koers van € 8,35. In het onderstaande overzicht uit de bedrijfspresentatie van OCI ziet u de verdeling in omzet tussen de verschillen producten en type klanten.

Investeringsprogramma

In 2015 besloot OCI een fors investeringsprogramma uit te voeren om de capaciteit uit te breiden. Dit programma rondde OCI in 2019 af. OCI beschikt nu over ‘state of the art’ productielocaties wat resulteert in relatief lage productiekosten. Door de forse investeringen de afgelopen jaren heeft OCI veel schuld op de balans staan. Per het einde van het 2de kwartaal lag de schuld op $ 3,8 miljard. De netto schuld ratio ten opzichte van de operationele winst komt daarmee op onze berekening en taxaties uit op 4x. De onderneming streeft naar een ratio op termijn van 2x. OCI moet daarom voldoende cash genereren om de rente te betalen en op den duur de schulden te kunnen aflossen.

2020

In de eerste helft van 2020 namen de geproduceerde volumes toe met 6% jaar op jaar. Op productievlak ondervindt OCI dus geen hinder van COVID-19. De prijzen van methanol en urea, de twee belangrijkste producten van OCI, stonden in het 2de kwartaal stevig onder druk. De bodemprijs lijken beide grondstoffen achter zich te hebben gelaten. De spot prijs van methanol ligt momenteel 50% hoger dan de bodemprijs tijdens het 2de kwartaal (bron: kwartaalverslag OCI).

De lagere verkoopprijzen zetten dus druk op de omzet in het 2e kwartaal. Ondanks de hogere volumes daalde de omzet met 8% jaar op jaar. De operationele winst daalde als gevolg met 20% jaar op jaar naar $220 miljoen. Onder aan de streep resteerde een verlies van $20 miljoen wat in lijn lag met de gemiddelde verwachting (Bron: DeAandeelHouder).

Zoals eerder benoemd is het aflossen van de schuld de prioriteit voor OCI. Daarvoor moet OCI vrije kasstroom genereren. Positief nieuws was dat de vrije kasstroom verbeterde met 27% jaar op jaar naar $191 miljoen in het 2e kwartaal. De netto schuld daalde met 5% naar $3,8 miljard. OCI heeft nog een lange weg te gaan, maar de positieve trend toont dat zelfs tijdens deze lastige omstandigheden OCI er in slaagt stappen te maken. In onderstaande tabel ziet u de voornaamste prestatie indicatoren van OCI over het afgelopen half jaar (Bron: kwartaalverslag OCI).

De Toekomst

Na de afronding van het forse investeringsprogramma wil OCI beginnen met het oogsten van de voordelen. De nieuwe productiefaciliteiten stelt OCI in staat om tegen een relatief lage kostprijs haar producten te kunnen produceren. Dit kan in de huidige marktomstandigheden zich als een voordeel ontvouwen voor OCI. Een verder herstel van de prijzen van urea en methanol zullen direct een positieve impact hebben op de winst- en verliesrekening. Dit komt door de stevige operationele hefboom vanwege de hoge vaste kosten.

Bij een terugkeer naar genormaliseerde grondstofprijzen kan de winst van OCI sterk oplopen. Wanneer deze normalisering tot stand komt blijft de hamvraag. De topman van OCI heeft er in ieder geval alle vertrouwen in aangezien hij honderden duizenden stukken bijkocht in de afgelopen maanden iets boven de EUR 10. Hij bezit nu in totaal 67,98 miljoen stukken.

Rendement Certificaat OCI

Zoals benoemd kunnen rendement certificaten een interessant rendementspotentieel bieden en als alternatief voor een directe investering in de aandelen dienen.

Onderstaande rendement certificaat op OCI biedt bijvoorbeeld 17% potentieel rendement voor de komende 7 maanden. Een rendement certificaat werkt als volgt: onder voorwaarde dat de aandelenkoers gedurende de looptijd niet de ondergrens raakt, ontvang je na einddatum een vaste uitkering. Raakt de aandelenkoers wel de ondergrens? Dan ontvang u na einddatum een bedrag gelijk aan de slotkoers van de aandelen op einddatum. U loopt dus wel risico, want als een aandeel fors daalt, zal ook het bijbehorende rendement certificaat dalen.

BNP Paribas heeft op OCI een rendement certificaat beschikbaar dat afloopt op 19 maart 2021. Dat is over 7 maanden. De ondergrens van het certificaat ligt op € 8,00. Een marge van 26% en een koersniveau dat zelfs tijdens de coronadip van afgelopen maart niet werd bereikt.

De prijs van dit rendement certificaat vergt wel een kleine extra investering vergeleken met de aandelenkoers: € 11,46. Onder voorwaarde dat het aandeel de komende 7 maanden ook boven de ondergrens van € 8,00 blijft, ontvangt u in maart een uitkering van €13,40. Dus bijna € 2,00 meer dan de investering nu. Dat betekent een rendement van ruim 17%. In onze optiek een interessant potentieel rendement in 7 maanden. Daarbij biedt de marge van 26% een degelijke buffer.

Het rendement is wel gemaximeerd. Meer dan €13,40 krijgt de belegger niet irrelevant hoe hoog OCI op 19 maart 2021 noteert. In ruil voor een positief resultaat bij een zijwaartse beweging of beperkte daling, geeft u dus naar boven toe rendementspotentieel op.

Mocht de koersreactie toch negatief zijn, dan is er voor de belegger in dit rendement certificaat niets aan de hand, zolang de aandelenkoers de komende 7 maanden maar boven de ondergrens van € 8,00 blijft. Daaronder loopt u hetzelfde risico als met de aandelen zelf. In het geval dat OCI de ondergrens namelijk wel raakt, betekent dit dat u na de einddatum een bedrag ontvangt gelijk aan de slotkoers van OCI die dag. Wie reeds in aandelen OCI belegt, een investering overweegt te doen, of gewoon op zoek is naar rendement met het hiervoor beschreven risico, kan dit certificaat van BNP Paribas overwegen.

Rendement Certificaat OCI - NL0015462490 (bron: BNP Paribas)

Prijs op het moment van schrijven: €11,46

Einddatum: 19 maart 2021

Ondergrens: €8,00

Maximale uitbetaling: €13,40

Matthijs Kok en Albert Jellema zijn verbonden aan ProBeleggen.nl en DeAandeelHouder.nl en hebben een zakelijke positie in OCI.

Bronnen: BNP Paribas Markets, Reuters Eikon, Jaarverslag 2019 OCI en Marketscreener.


Om u een beter beeld te geven van de dienstverlening van ProBeleggen bieden we u deze investment case gratis aan. Meer weten van ProBeleggen en kennismaken? Klik Hier en kijk 2 weken mee voor € 1.

 

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

De Aandeelhouder TV

januari 22, 2021

AEX week 3 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 22, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 2 – Hollandse Topaandelen

januari 22, 2021

Tesla: Omzetgroei niet te handhaven

januari 22, 2021

Intel verrast | 22 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
22 jan 15:51 Redactie

Aflevering 2 van DAH Podcast – Hollandse Topaandelen

22 jan 09:16 Redactie

TA DAX: Vermoeidheidsverschijnselen

22 jan 07:12 Nico Inberg

PostNL wordt dividendtopper

21 jan 12:30 Redactie

DAH.nl opende de beurs bij Euronext!

21 jan 07:46 Redactie

Dure markt? Deze 3 aandelen zijn spotgoedkoop

Het laatste beursnieuws