Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jim Tehupuring - woensdag, 26 februari 2020 11:13

Minister Hoekstra toont zich een waardeloze belegger

Het gebeurde in de kelders van het binnenhof. Minister Wopke Hoekstra bereidde in het geniep plannen voor om aandelen Air France-KLM te kopen. Het idee: invloed kunnen uitoefen op het beleid bij de luchtvaartmaatschappij. Stel op sprong gaf hij eigenhandig ABN Amro de opdracht om 60 miljoen aandelen te kopen. Een uitgave van €744 miljoen. Je zou verwachten dat dit in de kamer was besproken. Maar nee, dat deed Wopke niet. Met de hand van een communistische dictator, negeerde hij adviezen van zijn ambtenaren, dwong geheimhouding af en nationaliseerde eigenhandig 14% van Air France-KLM.

Zijn handel en wandel zonder toestemming van de Tweede Kamer probeerde hij na kritische vragen en een formeel onderzoek recht te praten. Maar iets wat krom is recht praten is lastig. Toch lijkt Hoekstra er mee weg te komen. Het onderzoek richtte zich op de rechtmatigheid van het proces. Je kunt echter ook grote vraagtekens plaatsen bij de investering van bijna €1 miljard publieksgeld.

Als belegger zoek je naar bedrijven die een solide winstgevendheid (kunnen) laten zien en groeipotentie hebben. Een van de laatste aandelen waar je dan bij uitkomt is Air France-KLM. Het bedrijf is dramatisch gemanaged, gaat gebukt onder een hoge schuldenlast en ziet bijna jaarlijks de resultaten verslechteren. Het bedrijf presteert zo beroerd dat aandeelhouders al meer dan 10 jaar lang geen cent dividend (winstdeling) ontvingen. Donderdag presenteerde de blauwe zwaan haar cijfers over 2019: de omzet bleek iets gestegen, maar de kosten waren nog harder opgelopen. De winst daalde met 31%. Wie bedenkt dat gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten er helemaal geen winst was, begrijpt dat aandeelhouders wederom teleurgesteld waren. De koers dook stevig in het rood.

Exact 1 jaar geleden verwierf Hoekstra ‘zijn’ belang in Air France-KLM. Sindsdien is de aandelenkoers gedaald van €12,75 naar minder dan €8,00 nu. Voor de Staat een verlies van bijna €300 miljoen. Publiek geld dat in rook opging. Het is niet alleen de wijze waarop, maar ook investering zelf waar Wopke Hoekstra op aangepakt mag worden. Een schandalige gang van zaken en een groot financieel verlies gaan schuil achter de (vooral door hemzelf) vermeende noodzaak om een controlerend aandelenbelang te kopen.

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken

24 sep 09:37 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse versnelling

24 sep 08:31 Shaun Stevens

Angst voor de stad? Stedelijk leven en COVID-19