Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bas Heijink: ‘Mind the gap’

Bas Heijink: ‘Mind the gap’
23 aug 2017 om 08:00

Met een krachtige herstelbeweging veerde de AEX gisteren fors op en sloot daarbij een deel van de recente neerwaartse gap. Zolang de gap (deels) open blijft staan, is de kans groot op een snelle neerwaartse draai.

Komende dagen kans op nieuwe lagere top in het zeer kortetermijnbeeld

De bovenkant van de vorige week gevormde neerwaartse gap is te vinden bij 523,15. Met een intraday-top bij 521,90 werden al 2 punten van deze forse neerwaartse gap gesloten. Ook wist de AEX opnieuw boven het afvlakkende 50-daags gemiddelde te sluiten. Als we verder nog kijken naar de toppen in het zeerkortetermijnbeeld is een dalende toppenlijn te trekken langs de toppen van 533,20 en 526,80. Deze toppenlijn ligt vandaag bij 522,30. De waarde van deze dalende toppenlijn is echter nog beperkt aangezien hij zeer steil is en slechts 1 lagere top kent. Mocht de AEX vandaag of morgen rond deze dalende toppenlijn een nieuwe lagere top vormen dan zal de waarde pas toenemen. Toch is de kans aanwezig dat deze dalende toppenlijn zal worden gebroken door zijn steilheid. Zodra de neerwaartse gap tot aan de 523,15 volledig wordt gesloten, ontstaat meer ruimte richting de recente lagere top in het zeerkortetermijnbeeld die bij 526,80 is te vinden. In dat scenario wordt ook de krachtige neerwaartse angel uit de huidige neerwaartse kortetermijntrend gehaald. De trend in het kortetermijnbeeld blijft overigens ook in dat scenario neerwaarts gericht, maar een snel verder neerwaarts vervolg in de komende week is dan minder waarschijnlijk.

Grafiek AEX-index op dagbasis

Alert zijn op nieuwe toppatronen
We moeten in de komende dagen alert zijn op de vorming van nieuwe toppatronen die een volgende lagere top kunnen aangeven. In de afgelopen maanden hebben we veel belangrijke toppatronen zien ontstaan in de AEX die het eindpunt aangaven van de sinds december stijgende trend. Deze opgaande trend sinds december was een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend. In december vond de 4e test plaats van de sinds februari 2016 stijgende middellangetermijntrend. Vanaf deze 445,65 bodem werd een opgaande versteiling gestart die zorgde voor een verhoging van de top in deze sinds 2009 aanwezige bullmarkt. Deze stijging van ongeveer 92 punten in zes maanden tijd bevatte verder geen enkele terugval van meer dan 3%, waardoor er sprake was van een euforische markt. Een periode van 6 maanden zonder correctieve tegenreacties hebben we in deze bullmarkt nog niet gezien. Na de vorming van de jaartop bij 537,80 werd de sinds december stijgende bodemlijn neerwaarts gebroken en werden grote toppatronen gevormd. De start van de 1e correctie was een feit.

Langere correctieve fase
Deze 1e correctie van 2017 is inmiddels afgerond. Toch ga ik er vanuit dat deze correctie onderdeel is van een grotere correctieve fase in de komende periode. Daarbij is ook een duidelijke vergelijking te maken met de bewegingen die na april 2015 plaatsvonden. Belangrijke overeenkomsten zijn de gevormde toppatronen en de hertest na de 1e correctie. Op de maandgrafiek werd een belangrijk toppatroon gevormd in mei en juni, een zogenoemde bearish engulfing. Deze bearish engulfing patronen zien we ook op de weekgrafiek, zowel bij de jaartop in mei evenals bij de recente 533,20-top. Hiermee lijkt een belangrijke lagere top te zijn gevormd, een soort dubbele top met de 531,60 van begin juni. Exact dezelfde bewegingen zagen we in de periode na april 2015. De kans is naar mijn mening dan ook groot dat in de komende periode de neerwaartse weg vervolgd zal worden tot onder de bodem van de 1e correctie bij 506,20. Dit zou verder ook betekenen dat het grote sinds maart in ontwikkeling zijnde hoofd-schouderpatroon wordt afgerond. Dit is een groot potentieel toppatroon dat nog in de maak is. Deze langere correctieve fase moet uiteindelijk leiden tot de vorming van een belangrijke middellangetermijnbodem die het startpunt is van een volgende opgaande beweging naar mijn volgende langetermijndoel van 564 (top van 2007).

Internationaal beeld blijft zwak
Als we kijken naar het kortetermijnbeeld dan werd begin deze week de intraday-bodem verder verlaagd naar 515,45. Zodra de AEX een lagere top onder de 523,15 weet te vormen, is een dalende driehoek zichtbaar en kan de neerwaartse druk op de 515,45 weer snel toenemen. In dat scenario is de kans groot op een snel verder vervolg naar de 506,20. Tussenliggende steunpunten zijn dan nog te vinden bij 513,80 en 510. Boven de 523,15 ontstaat ruimte voor een hertest van de lagere kortetermijntop bij 526,80. Pas daarboven lijkt de weg vrij voor een hertest van de toppenzone 531,60 – 533,20. In dat scenario ontstaat voor de komende tijd een meer zijwaartse tendens. Toch acht ik de kans groot dat de neerwaartse weg op korte termijn wordt vervolgd naar lagere bodems. Ook als we kijken naar de belangrijkste buitenlandse indices zien we duidelijke verslechteringen danwel correctieve fases. Zo bleven de STOXX Europe 600 en de DAX binnen de grenzen van hun sinds mei neerwaartse trends. De voorlopende indices als Russell 2000 en DJ Transport Index hebben hun stijgende middellangetermijnbodemlijnen gebroken en geven daarmee een duidelijke verslechtering aan met een aanzienlijk verder neerwaarts potentieel. Maar ook Amerikaanse indices als de SOX, Nasdaq 100 en de S&P 500 hebben hun stijgende middellangetermijnbodemlijnen gebroken en bevinden zich aan het begin van een verdere neerwaartse correctieve fase. Op de volgende pagina staan enkele van deze grafieken.

Grafiek Russell 2000 Index op dagbasis

Grafiek Philadelphia Semiconductor Index (SOX) op dagbasis

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 519 / 516,10 / 515,45 / 513,80 / 510 523,15 / 526,80 / 529,80 / 531,60

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.