AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Cees Smit maandag, 4 juli 2022 09:15

Min 17 procent in de AEX…. tot nu toe

Min 17 procent in de AEX…. tot nu to

Het eerste halfjaar van 2022 zit erop en vele indices staan fors in de min. Zo staat onze eigen Nasdaq aan de Amstel, ook wel de AEX genoeg min 17 procent en het jaar is nog niet om. Dat betekend dat als je een gelukkig aandelen belegger geweest bent je al een brief of mail van je bank, beheerder of broker hebt gehad dat je portefeuille min 10 procent is gegaan en als je een beetje pech hebt dan heb je al twee keer een brief gekregen dit jaar. Want de autoriteiten vonden het een goed idee dat beleggers waarschuwingen krijgen bij verlies. Persoonlijk vraag ik me af of dit echt wel een goed idee is, immers Behavioural finance leert ons dat alle mensen verlies avers zijn en dus als ze geconfronteerd worden met hun verlies mogelijk hun lange termijn doel uit het zicht verliezen en te veel op de korte termijn focussen. Nu heb ik persoonlijk in mijn strategie natuurlijk niet dit probleem, omdat ik bescherming toegevoegd had, maar als iemand een beetje overweging in Tech en geen olie in portefeuille had staat hij of zij gemakkelijk meer dan 20 procent lager voor het jaar.

Einde van de storm

Alles heeft natuurlijk te maken dat de perfect positieve storm over is. Door globalisering werd alles geproduceerd op de goedkoopste plek op de aarde. Door de lage olieprijzen en lage vervoersprijzen waren alle producten goed en goedkoop op de plek van bestemming te krijgen en door de extreem lage rente koste de financiering van dit alles bijna niks. Maar dat feestje kon natuurlijk niet altijd doorgaan. We kregen een pandemie en gingen anders denken over globalisering en kregen een oorlog in de graanschuur van de wereld. Nu zijn de vrachtprijzen gestegen, de olieprijs omhoog, de rente gestegen en ook de lonen zijn omhoog. Dit resulteert in iets wat we inflatie noemen en dat waren we na een lage periode van deflatie niet meer gewend. Er lijkt nog niet snel een einde aan deze beweging te komen.

Dan hebben we nog wat ruis

Het andere nieuws gaat dagelijks over de Boeren. Nu wordt ineens door grote groepen mensen het stikstof probleem ontkend zoals corona ook geen probleem was. Nu denk ik alleen waarom ontkennen we dit nu pas? Is de hele discussie pas net om de hoek komen kijken of hebben we het al tientallen jaren over stikstof? Ook denk ik vanuit mijn marketing achtergrond: wat hebben die boeren toch goede lobbyisten. Want ik hoor niemand over het feit dat we als Inni mini land een van de grootste exporteurs van vlees in de wereld zijn. Ook vindt klaarblijkelijk niemand het intimideren dat je Tractoren gebruikt in acties. Het enige wat je als politie hiertegen kan inzetten zijn tanks al het andere materiaal moet het afleggen tegen dit voertuig.

Geen twijfel

De Candle maand grafiek van de AEX en ook andere grote indices geven geen twijfel meer. Vorige maand (mei) hadden we nog een Doji patroon dat twijfel aangaf over de beweging, maar met de grote zwarte candle van de maand juni is de lange termijn beweging omlaag alleen maar verder bevestigd. De AEX heeft grafisch gemakkelijk ruimte richting de 615, 600, 550 of zelfs 400 punten.

AEX lang

De Duitse Dax, lijkt door de recente daling op een tijdelijke steun te zijn beland, maar kan ook nog gemakkelijk veel verder dalen.

DAX lang

Tech=Pech?

De Tech index Nasdaq was hard op gelopen in de corona tijd maar nu lijkt iedereen ineens te veel voorraad genomen in de chipsector en lijkt het een klassiek technisch patroon te worden. Target onder de 8.000.

Nasdaq lang

De S&P500 heeft technisch ongeveer hetzelfde patroon als de Nasdaq en kan technisch gemakkelijk onder de 2.500 zakken…

Sp500

De brede markt

Ook de zeer brede Wilshire5000 index heeft min of meer hetzelfde patroon en hier is de technische target voor mij 25.000. Maar let op het gaat zelden helemaal in 1 streep.Wilshire5000

Even focus

AEX kort gezien geeft nog niet direct een reden voor optimisme. We zitten onder de Twindicator (685,37) en onder alle andere signaal-lijnen en trendlijnen. Om te kijken of we richting zien in de AEX kijken we naar de grote fondsen in deze index.

eoe

Kijk naar de inhoud

De AEX kan niet stijgen zonder mooie koopsignalen in zijn toppers: ASML, ASMI, BESI, Adyen. Dus lopen we ze even langs. We beginnen met ASML. De trend is helaas wel duidelijk en aangezien iedereen momentum trader is geworden zal men voorlopig niet dit aandeel willen opvangen.

ASML

H&S?

ASMI heeft een hoofd en schouder-achtig patroon en kan technisch gezien gemakkelijk lager.

ASMI

BESI

Chipt toeleverancier Besi heeft ook nog niet echt een bodem gevonden. Maar vindt in de 35-42 zone hopelijk wel steun. Echter zo vroeg is het dus nog niet.

BESI

Wie betaald bepaald?

We kijken ook even naar betaalbedrijf Adyen, dit bedrijf is weliswaar boven de Twindicator maar de neergaande trend is nog niet doorbroken.

Adyen

Het grote plaatje

Helemaal als we naar de week grafiek van Adyen kijken dan zien we dat we gemakkelijk ook nog lager kunnen in dit aandeel.

Adyen week

Wie zijn voor de VS van belang?

Voor de Amerikaanse beurs zijn: Apple, Amazon, Google Facebook (Meta), Nvdia en Tesla van groot belang en dus kijken we ook even naar die aandelen. Apple zit onder de Twindicator (142,53 USD) en onder de 200daags lijn. Persoonlijk hou ik rekening met nog lagere niveaus.

Apple

Amazon split effect smelt weg

Amazon (AMZN) deed recent een splitsing van 1 op 20 en aandelensplitsingen zouden theoretisch positief moeten zijn, maar dit split effect lijkt weinig steun te bieden in de huidige beren markt. De koers staat wel op een horizontale steun, maar dat is een van de weinige positieve dingen die ik over de grafiek kan zeggen. Ik hou persoonlijk rekening met een verdere daling.

Amzn

Zoek het maar uit

Google is een top fonds, maar ook dit aandeel blijft ‘vrolijk’ dalen met de markt. Ook hier zijn de technische koersdoelen nog fors lager...

GOOGLE

Even virtueel bezien

Facebook oftewel Meta platform bleef ook verder dalen de afgelopen tijd en dit ondanks dat er veel bedrijven de afgelopen weken aangaven zich te gaan aansluiten en toeleggen op de Metaverse omgeving u weet wel de omgeving waar we zelfs na een kernoorlog nog leuk met elkaar kunnen praten. We lijken dichtbij een horizontale steun. Maar echt heel vrolijk wordt ik niet van de grafiek.

Meta

Nvidia, de chippies

Zoals al meerdere keren gezegd (lees gewaarschuwd), Nvidia direct verbonden met de crypto mining wereld en dus gecorreleerd met die wereld. De grafiek van Nvidia lijkt ook nog geen steun te hebben… voorlopig van afblijven zou mijn idee zijn.

Nvidia

Teslalalala

Tesla kwam dit weekend met lagere dan verwachtte verkoop en productiecijfers. De grafiek was al langer duidelijk en dus is dit wellicht net het zetje wat teveel is voor dit fonds en een versnelling omlaag kan geven. Fundamenteel is het alles behalve goedkoop.

Tesla

Kunnen we nu nergens meer op vertrouwen?

Nu had ik zelf steeds een belang in het aandeel Flow Traders als een soort hedge voor moeilijke markten en moeilijk mogen we de markten wel noemen. Maar het aandeel Flow ging vrijdag ook gewoon even meer dan 10 procent omlaag… je zou anders verwachten in deze markten. Steun lijkt vreemd genoeg ook hier nog ver te zoeken.

Flow

Ander nieuws?

Nu kan niemand de bodem voorspellen maar om een bodem te zien zou je natuurlijk de vraag moeten stellen: Wat wordt de inflatie de komende tijd? Dus wat gaat olie, gas, graan en de vrachtprijzen doen? Hoe lang heeft iedereen zijn energieprijs vast gezet in het verleden en hoelang gaat men het vastzetten als men de contracten gaat vernieuwen?

Wat zijn de effecten van de corona periode?  Ik was bijv. op Ameland en dat is een gebied dat heel afhankelijke is van het toerisme. De corona gevolgen voor horeca en winkels waren enorm. In het hele land bezien zijn ook voor sport verenigen een paar jaar zonder bar omzet en nu hogere energieprijzen niet zonder effect.

Amerika weer vrij

Op maandag de 4de juli hebben de Amerikanen weer een vrije dag, maar in de maand juli krijgen we waarschijnlijk veel protesten van vrouwen die voor vrijheid van Abortus zijn. Ook ik ben voor vrijheid van keuze. Op diverse consumenten platformen in de VS wordt oproepen om conservatieve bedrijven aan te pakken en dat is best een dingetje, want denk nog maar even aan Nike dat door de republikeinen werd geboycot…

Zomaar een gekke gedachten

En een gedachten die in het zonnetje opkwam voor de Amerikanen die met wapens om pro life zijn. Want wat is dan je positie inzake de Oeigoerse vrouwen (Moslims) die in China gedwongen gesteriliseerd worden? En wat vind je in dat licht van de rest van de Oeigoeren ‘aanpak’ (lees genocide) van China? En heeft dit Oeigoeren (12 miljoen mensen) verhaal geen voorkeur boven je eigen landelijke problemen? Aangezien ieder Chinees bedrijf gelinked is met de overheid beleg ik net als mijn bedrijf niet in China.

Disclaimer:

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.

Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

De Aandeelhouder TV

februari 2, 2023

BASIC-FIT winstnemingen? – 01feb23

februari 2, 2023

JET in de sprint – 02feb23

februari 2, 2023

Meta, Shell en ING presteren sterk| 2 februari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 1, 2023

BASIC-FIT winstnemingen? – 01feb23

Columns

Nieuw
02 feb 10:42 Redactie

Terugkijken: Q&A met Nico Inberg

01 feb 14:58 ProBeleggen

Slim beleggen in ASM International

01 feb 09:06 Bas Heijink

Gaat de euro weer stijgen?

31 jan 11:29 Nico Inberg

KPN: Hoeksteentje in de portefeuille

31 jan 09:04 Bas Heijink

Chinese aandelen de lucht in?