Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Mijnbouwers en de stralende supercyclus

Mijnbouwers en de stralende supercyclus
3 mrt 2021 om 10:00

Toen in maart vorig jaar de coronapandemie uitbrak, gingen de mijnbouwaandelen hard onderuit. Maar in de periode daarna zagen we duizelingwekkende koersstijgingen. Deze wijzen op een herstellende economie. Wanneer we kijken naar het koersverloop van koper-, ijzererts-, platina- en andere metaalmijnbouwers, zien we dat mijnbouwers wereldwijd hun verliezen te boven kwamen en daarna doorstegen tot boven hun oude koersniveau.

Dividenden

Twee van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld lieten onlangs iets bijzonders zien. In de afgelopen tien jaar zijn de omstandigheden voor de mijnbouw nog nooit zo gunstig zijn geweest als nu. Daarom heeft BHP besloten hun aandeelhouders een hoog dividend uit te keren. En Rio Tino keerde zelfs het hoogste dividend uit van haar 148 jarige historie.

Mochten deze namen u niks zeggen, BHP en Rio Tinto behoren tot ’s werelds grootste mijnbouwbedrijven. Samen met andere mijnbouwers, zoals Anglo-American, Glencore en Vale, domineren zij wereldwijd de metaalmijnbouw.

Toen Ivan Glasenberg, de CEO van Glencore, vorige week de jaarcijfers van zijn bedrijf bekendmaakte, was hij optimistisch over de toekomst. Hij schetste hoe de vraag naar metalen vanuit China omhoogschoot op het moment dat het metaalaanbod begon te verkrappen. Hij voegde eraan toe dat de vraag naar metalen nog verder zal stijgen wanneer de Amerikaanse overheid zijn investeringsprogramma voor infrastructuur gaat uitvoeren. Er komen mogelijk hele goede tijden aan voor de mijnbouwsector.1


Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Van Eck en blijf altijd op de hoogte: klik hier om u in te schrijven


Het magische woord: supercyclus

Staan we nu aan het begin van een supercyclus, een langere periode waarin de stijgende vraag het aanbod overstijgt? De mijnbouwsector is in hoge mate cyclisch van aard. De kapitaaluitgaven gaan met pieken en dalen, wat vaak leidt tot aanbodtekorten op momenten dat de vraag stijgt (afbeelding 1). De laatste keer gebeurde dit tussen 2000 en 2010, toen de sector te maken kreeg met een onverwacht hoge vraag vanuit de Chinese bouwsector. Dit leidde toen tot een supercyclus.

Afbeelding 1: Kapitaaluitgaven in de mijnbouwsector (mld EUR)

Bron: McKinsey, Through-cycle investment in mining, 8 juli 2020.

Het is duidelijk dat de metaalprijzen momenteel omhoogschieten. IJzererts is in het afgelopen jaar bijna 85% duurder geworden. In december bereikte ijzerterts het prijsniveau van $ 175 per ton, het hoogste niveau sinds negen jaar. Daarna werd weer een daling ingezet. De koperprijs is sinds het dieptepunt in maart met 80% gestegen tot boven de $ 8400 per ton, het hoogste niveau sinds acht jaar. Zoals mijn 2-jarig nichtje zou zeggen: wow.

Afbeelding 2: London Metal Exchange Index

Bron: Bloomberg. In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. De London Metal Exchange LMEX Index wordt eenmaal per dag berekend op basis van de slotprijzen van de zes belangrijkste metalen: koper, aluminium, lood, tin, zink en nikkel. De basiswaarde van de index is 1000 met 1984 als startjaar.

Laten we weer het effect aanhalen van een CO2 neutrale economie. Dit leidt tot extra vraag naar metalen zoals staal en koper. Deze metalen worden gebruikt voor windturbines en voor de bedrading van zonnepanelen en elektrische auto’s. Denk ook aan grondstoffen die nodig zijn voor de batterijen van deze elektrische auto’s.

De EU, het VK en veel andere landen streven naar het halen van het Parijs akkoord, en daarmee en CO2 neutrale economie. Dit doel willen zij in 2050 bereiken. Voor China is het streefjaar 2060. Veel van deze landen hebben zich tussendoelen gesteld voor 2030. Dat betekent dat de transitie onmiddellijk in gang moet worden gezet.

Er moet fors worden ingezet op onder andere windenergie, zonnepanelen, waterelektrolyse en batterijproductie. Volgens de Europese Commissie is er in 2050 alleen al voor Europa zo’n 240 tot 450 GW aan offshorewindenergie nodig.2 Zoals we dat kennen van andere grondstoffencycli, hebben mijnbouwbedrijven niet geïnvesteerd in nieuwe, risicovolle exploratieprojecten, zodat het grondstoffenaanbod beperkt is.

Een mijnbouw-ETF

Veel bedrijven in de VanEck Vectors Global Mining UCITS ETF beschikken over de metaalreserves die nodig zijn voor de enorme transitie. Voor batterijen is er bijvoorbeeld veel behoefte aan lithium-, nikkel- en kobaltsulfaat.

Ik verwacht dat de vraag naar metalen groeit naarmate we meer elektrische auto’s, warmtepompen en zonnepanelen gaan gebruiken. Als Nederlander die beneden de zeespiegel woont, ben ik gewend aan het idee dat windmolens de stijgende zee tegenhouden. Het verschil is dat de houten Nederlandse windmolens oorspronkelijk werden gebruikt om zeewater weg te pompen, terwijl de metalen windmolens van tegenwoordig primair zijn bedoeld om de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel tegen te houden!

Ondertussen kan iedereen die zich kan vinden in de optimistische visie van Glencore-CEO Ivan Glasenberg, via onze mijnbouw-ETF heel eenvoudig beleggen in een mandje van ’s werelds meest toonaangevende mijnbouwbedrijven. Deze ETF biedt blootstelling aan aandelen van mijnbouwbedrijven uit de hele wereld, uit zowel ontwikkelde als opkomende markten. Deze bedrijven zijn toonaangevend in de winning van goud, zilver, koper, nikkel, zink, lithium en ijzererts. Het zijn de bedrijven die we nodig hebben om de transitie naar hernieuwbare energie mogelijk te maken en om de wereldeconomie op gang te houden.

Beleggers moeten zich verdiepen in de risico’s voordat ze gaan beleggen. Beleggen in mijnbedrijven brengt risico’s met zich mee die samenhangen met natuurlijke hulpbronnen, zoals het risico op mijnuitputting, risico op prijsschommelingen en geopolitieke risico’s. Dit artikel is niet bedoeld om een supercyclus te voorspellen. Marktprijzen kunnen ook dalen.

Bron: The Times.

Bron: Europese Commissie.

Belangrijke kennisgeving

Uitsluitend voor informatie- en advertentiedoeleinden. Deze informatie is afkomstig van VanEck (Europe) GmbH. VanEck (Europe) GmbH is aangesteld als distributeur van VanEck-producten in Europa door VanEck Asset Management B.V., een beheermaatschappij onder Nederlands recht en geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). VanEck (Europe) GmbH, met als vestigingsadres Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt, Duitsland, is een financiële dienstverlener die onder toezicht staat van BaFin, de Duitse toezichthouder voor de financiële markten. De informatie is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. VanEck (Europe) GmbH en de aan VanEck (Europe) GmbH verbonden en gelieerde bedrijven (samen “VanEck”) wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze informatie neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. De visies en meningen die hier worden gegeven, zijn die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van VanEck. De meningen zijn actueel op de datum van publicatie en kunnen worden aangepast op basis van veranderende marktomstandigheden. Bepaalde verklaringen in deze bijdrage kunnen ramingen, voorspellingen en andere op de toekomst gerichte verklaringen zijn die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Wij achten de informatie die afkomstig is van derden, betrouwbaar. Deze informatie is echter niet onafhankelijk gecontroleerd. De nauwkeurigheid en volledigheid ervan kunnen daarom niet worden gegarandeerd. Alle indices die worden vermeld, zijn maatstaven voor het vergelijken van algemene marktsectoren en rendementen. Het is niet mogelijk om rechtstreeks in een index te beleggen. Alle rendementsgegevens hebben betrekking op het verleden en bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Beleggen brengt risico’s met zich mee, waaronder mogelijk verlies van de hoofdsom. Lees het prospectus en de essentiële beleggersinformatie voordat u gaat beleggen.Niets in dit materiaal mag in welke vorm dan ook worden verveelvoudigd en er mag ook niet naar worden verwezen in andere publicaties zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van VanEck.© VanEck (Europe) GmbH

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.