Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jim Tehupuring - vrijdag, 17 mei 2019 13:16

Mercedes of AMG?

De Amsterdamse beurs vervult een steeds prominentere plek op de internationale kapitaalmarkt. Uiteraard speelt het fiscale klimaat daarbij een rol, maar het is vooral omdat internationale investeerders graag zaken doen via het liquide en goed-gereguleerde Euronext Amsterdam. Het gevolg is wel dat Nederlandse beleggers stuiten op namen als Arcelor Mittal, Aperam, Pershing, AMG, OCI en Altice.

Zo zat ik laatst met de Amerikaanse CFO van een bedrijf met beursnotering in Amsterdam. Hij was benieuwd naar de Nederlandse particuliere belegger en hoe die optimaal te bedienen. Een van de eerste kwesties die ter sprake kwam was het beslissingsproces. Hij was behoorlijk in shock toen ik vertelde dat veel beleggers rustig over 1 nacht ijs gaan. Ze horen iets van een buurman of op de tennisclub en ook een positief stukje op RTLZ of in de krant kan voldoende zijn om een partijtje aandelen aan te schaffen. De CFO kon zich niet voorstellen dat beleggers zijn jaarverslag niet doorakkerden alvorens geld in het aandeel te investeren. En hij heeft natuurlijk 100% gelijk.

Het gekke is namelijk dat dezelfde ‘beleggers’ compleet tegengesteld acteren wanneer ze een nieuwe auto aanschaffen: Na maandenlange online research, showroombezoeken en proefritten wordt uiteindelijk €50.000 in een nieuwe auto geïnvesteerd. Daarvan weet je overigens zeker dat je verlies gaat maken. De meeste beleggers zouden beter kunnen doen alsof ze een auto kopen wanneer ze willen investeren op de beurs. Dat geldt voor een wat exotischer investering, maar net zo goed bij een Nederlands bedrijf. Want Albert Heijn is inderdaad onderdeel van Ahold Delhaize, maar kent u ook hun Amerikaanse onderdelen Food Lion of Stop & Shop.

De notering van internationale bedrijven aan de Amsterdamse beurs brengt interessante  investeringsmogelijkheden. Maar zonder risico geen rendement. Je moet daarom nog beter je huiswerk doen en de risico's minimaliseren. Gewoon zoals bij de aanschaf van een auto.

De Aandeelhouder TV

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal

28 sep 10:19 Nico Bakker

Spannend steunscenario ABNAMRO

25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden