Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Marco Knulst: Banenrapport VS geen reden voor paniek

Marco Knulst: Banenrapport VS geen reden voor paniek
9 jan 2018 om 13:46

Afgelopen vrijdag werd het banenrapport over december gepubliceerd. Er kwamen 148.000 banen, terwijl de markt gemiddeld op 195.000 nieuwe banen had gerekend. De werkloosheid in de VS bleef op 4,1% van de beroepsbevolking staan en het arbeidsparticipatiecijfer op 62,7%. De financiële markten kijken altijd met veel belangstelling uit naar deze cijfers. Is de economie over zijn hoogtepunt heen of niet? Natuurlijk zegt de stand van de werkloosheid iets over de stand van de economische cyclus, maar op basis van één cijfer kunnen niet direct conclusies worden getrokken. Vaak worden de gepubliceerde cijfers eerst nog een paar keer herzien voordat de definitieve stand bekend wordt gemaakt. Daarnaast worden de weekcijfers ook beïnvloed door bepaalde gebeurtenissen. Zo kan het weer een grote rol spelen. Dit was o.a. terug te zien in het orkanenseizoen. Ook de komende weken zal het koude weer, welke de VS nu teistert, waarschijnlijk van invloed zijn. En in het verleden was bijvoorbeeld de organisatie van de Olympische Spelen van invloed op de werkloosheidscijfers.

Het gaat dus om de grote lijnen in de week- en maandcijfers over de werkloosheid. De website van dshort.com geeft wekelijks prachtige grafieken om e.e.a. in perspectief te krijgen. Zo halen ze uit het rapport van afgelopen vrijdag o.a. het aantal eerste werkloosheidsuitkering aanvragen (Initial Unemployment Claims). In de bovenstaande grafiek hebben zij het 4-weeks voortschrijdend gemiddelde van deze eerste aanvragen gedeeld door de omvang van de beroepsbevolking (Civilian Labor Force). Door het gemiddelde van de afgelopen 4 weken te pakken, worden wekelijkse uitschieters beter gefilterd. Momenteel bevindt de ratio zich met 0,15% op het laagste niveau sinds de telling is gestart. Economen en beleggers kijken met belangstelling naar dit cijfer omdat na dieptepunten vaak een aantal maanden later een recessie start. Maar het feit dat de trend nog steeds dalend is, geeft aan dat een recessie niet direct aanstaande is.

Daarnaast publiceert dshort.com ook eenzelfde grafiek maar dan van personen die al langer werkloos zijn. De Continued Unemployment Claims brengen dus ook de langdurig werklozen in kaart ten opzichte van de beroepsbevolking. Ook dit cijfer staat rond het all-time low van de voorgaande maand. Er kan nog niet worden gesproken van een trendommekeer. De start van een recessie lijkt dus voorlopig minimaal nog een paar maanden weg.

De bovenstaande tabel van dshort.com laat zien dat op basis van een dieptepunt in de eerste aanvragen een recessie gemiddeld pas 12 maanden later aanvangt. Op basis van het 2de cijfer ligt het gemiddeld 11 maanden in de toekomst. Wat ook een aardige conclusie is, is dat een hoogtepunt in de 2 ratio’s vaak samenvalt met het exacte einde van de recessie. De werkloosheidsstatistieken hebben best een voorspellende waarde. Maar hoeveel waarde moeten wij wekelijks hechten aan het cijfer als een recessie na 3 of 22 maanden pas optreed? In ieder geval is er de bewering dat beurzen gemiddeld 9 maanden vooruitlopen op de economische cyclus. Deze 9 maanden moeten dan worden afgetrokken van de start van de recessie. Met deze laatste correctie in maanden wordt de waarde van het cijfer weer een stuk belangrijker. Voorlopig hoeven wij op basis van het nieuwe banenrapport ons nog geen zorgen te maken. Maar of beleggers, net als de laatste keer, 22 maanden de tijd krijgen om voorzorgsmaatregelen te nemen is de vraag.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.