--- ---

AEX-index (510,88) op weekbasis vanaf 2018

De AEX is één indexpunt gestegen ten opzichte van de vorige technische verkenning (= 509,88). Eén jaar geleden ging de AEX fors onderuit en veerde op na een bodem bij 515,96. De hoogste notering vorige week werd gezet bij 515,54. Het principe van ‘oude steun’ die ‘nieuwe weerstand’ werkt als volgt: de gekochte posities nabij 515 werden eind 2018 plots verliesgevend. De haussiers die vorig jaar de ‘buy the dip’-tactiek toepasten, krijgen nu een ‘sell the rally’-kans om alsnog ‘break-even’ te verkopen.

Technische visie: verwacht spoedig verkoopdruk

Indicatieve langetermijn steun:                 472/460

Indicatieve langetermijn weerstand:          515/525

Bekijk de Turbo’s van Commerzbank aangaande de AEX-index HIER


AEX-index (510,88) op dagbasis vanaf juli 2018

De AEX-index maakt zich op om de oranje prijs-vensters zowel aan de bovenkant bij 522,27 als de onderkant bij 500,56 op te zoeken. Tussen de top en bodem vorig jaar zijn horizontale Fibonacci-lijnen ingetekend bij 50% (ca. 525), 61,8% (ca. 537) en 38,2% (ca. 512). Onder 512 ligt de 23,6%-ratio bij ca. 497. Onder het dalende (rode) 120-daags gemiddelde ontwikkelt de trend zich nog neer-waarts. Boven het stijgend (blauwe) 20-daags gemiddelde is sprake van een technisch herstel. Verwacht tussen 497 en 525 ‘duw- en trek’-gedrag.

Technische visie: verwacht een nieuwe terugval

Indicatieve kortetermijn steun:                 497/472

Indicatieve kortetermijn weerstand:          515/525

Bekijk de Turbo’s van Commerzbank aangaande de AEX-index HIER


EuroStoxx-50 index (3.137,27) vanaf juli 2018

Het ingezette koersherstel in de Eurostoxx 50 is nog intact dankzij het proces van hogere bodems en hogere toppen. De laatste hogere bodem noteert rond 3094. Een dalende trendlijn is opwaarts gepas-seerd, hetgeen wijst op verbeterende condities. Een test van het rode 120-daags gemiddelde nabij 3222 is mogelijk. Vergelijk in dit verband de rally’s vorig jaar in augustus en september. Het (blauwe) 20-daags gemiddelde moet eventueel terugkerend aanbod gaan opvangen. De dalende trendlijn die recent opwaarts is gepasseerd behoort in theorie nog een keer te worden getest. Idealiter ontstaat er een hogere bodem, waarna een nieuwe rally inzet.

Technische visie: oude steun wordt weerstand

Indicatieve kortetermijn steun:                 3094

Indicatieve kortetermijn weerstand           3222

Bekijk de Turbo’s van Commerzbank aangaande de EuroStoxx 50 index HIER


S&P 500 index (2.664,76) vanaf september 2018

In de vorige editie werd een zgn. ‘vijfstructuur’ in de rallyfase vanaf het dieptepunt eind december in de S&P 500 index geconstateerd. Deze complete rally wordt aangeduid met de letter A. In theorie volgt nu een correctiebeweging richting de letter B. Deze beweging verloopt waarschijnlijk in een zaagtand omlaag, waarbij de daling van golf B idealiter eindigt om en nabij de bodem van golf 4 getoond in de grafiek. Het koersdoel wordt dan ook ca. 2570. Dit niveau zou in theorie de springplank moeten bieden voor een groter herstel naar ca. 2800 dit voorjaar.

Technische visie: rally golf A klaar, nu reactie B

Indicatieve kortetermijn steun:                 2570

Indicatieve kortetermijn weerstand:          2675

Bekijk de Turbo’s van Commerzbank aangaande de S&P 500 HIER


GOUD FUTURE ($ 1302,90) in krachtige ‘uptrend’

De termijnprijs van het edele metaal goud toont een krachtige opwaartse impuls. Deze impuls volgt na een korte terugval naar de bovenkant van het stijgende trendkanaal van de afgelopen maanden. Rond $ 1280 is een hogere bodem gevormd. Dit proces voltrok zich bij een stijgende hellingshoek van het (blauwe) 20-daags prijsgemiddelde. Dit laatste wijst op voldoende overtuiging in de markt dat de goudprijs glansrijke kansen heeft om door te stijgen boven de kortetermijn weerstand. In de loop van 2019 kan uitgekeken worden naar ca. $ 1360.

Technische visie: opwaartse versnellingsfase

Indicatieve kortetermijn steun:                 $ 1280

Indicatieve kortetermijn weerstand:          $ 1305

Bekijk de Turbo’s van Commerzbank aangaande de GOUD Future HIER


 

Royal Dutch Shell (€ 25,49) vanaf 2014

Het aandeel Royal Dutch Shell noteerde een week geleden € 25,49. De analyse voor Brent Oil was in de vorige publicatie negatief. De grafiek van Royal Dutch Shell is veel negatiever. De actuele situatie doet herinneren aan 14 augustus 2015 (zie grafiek) kort nadat een terugtest van een vorige bodem tot terugkerende verkoopdruk leidde. Opvallend is dat de koersniveaus ook vergelijkbaar zijn met destijds. De afloop erna is bekend. Een vrije val ligt op de loer. Verwacht dus niet veel van de steun bij € 25,00

Technische visie: een herhaling van H2 2015

Indicatieve steun:                                      € 25,00

Indicatieve weerstand:                             € 27,00

Bekijk de Turbo’s van Commerzbank aangaande Royal Dutch Shell HIER

 


Loef Technische Surveillance Legenda

Kleuren in de grafiek               Technische analyse interpretatie & kwantitatieve beslisregels voor de trendfasen

Groen (stijgend) / bullish        beurskoers boven 120-daags gemiddelde en 20-daags gemiddelde boven 120-daags gemiddelde

Rood (dalend) / bearish           beurskoers onder 120-daags gemiddelde en 20-daags gemiddelde onder 120-daags gemiddelde

Zwart (neutraal) /neutral        overgangsfase tussen stijgende en dalende trend, waarbij geldt:

beurskoers boven 120-daags gemiddelde en 20-daags gemiddelde onder 120-daags gemiddelde of

beurskoers onder 120-daags gemiddelde en 20-daags gemiddelde boven 120-daags gemiddelde.

Blauwe lijn                              4-weeks of 20-daags simpel gemiddelde (SMA)

Rode lijn                                  24-weeks of 120-daags simpel gemiddelde (SMA)

Edward Loef

DISCLAIMER 

Dit document is opgesteld door LOEF Technische Analyse in samenwerking met Commerzbank en uitsluitend voor informatieve doeleinden bedoeld en bevat op geen enkele wijze een financieel, fiscaal, juridisch of ander advies.

De informatie, grafieken, cijfers, meningen of commentaren die dit document bevat zijn gegeven uitsluitend op indicatieve titel en bevatten geen aanbod, aanleiding of uitnodiging tot aanschaf of verkoop van beursproducten van Commerzbank.

Deze presentatie/publicatie heeft geen enkele contractuele waarde. Commerzbank en/of LOEF Technische Analyse kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enig verlies of schade direct of indirect voortvloeiend uit de bestudering of het gebruik van dit document. Als u de beursproducten van Commerzbank wenst aan te schaffen of meer informatie daarover wenst, gelieve contact op te nemen met uw gebruikelijke financiële intermediair.

Op het moment van schrijven heeft LOEF Technische Analyse in privé of zakelijk geen posities in de onderliggende waarden zoals beschreven in dit document of financiële instrumenten gerelateerd aan de onderliggende waarden zoals beschreven in dit document.

De waarde van genoemde onderliggende waarden kan fluctueren. In het verleden behaalde rendementen zijn geen garantie voor toekomstige resultaten.

AUTEUR

Edward Loef CFTe, onafhankelijk geregistreerd Certified Financial Technician, eigenaar/oprichter LOEF Technische Analyse (te Utrecht)

Wilt u reageren?

Heeft u opmerkingen, vragen, suggesties over technische analyse? Stuur uw reactie naar LOEF Technische Analyse: mail@edwardloef.com

Geef een reactie