--- ---

AEX-index (552,23) imponeert door stevige rally

De AEX-index heeft vorige week een buitengewoon sterke indruk gemaakt. Na een kortstondig dipje van 544,88 naar 529,72 in twee weken tijd, werd de koerscorrectie vorige week als gevolg van een rally van ruim 4% naar 552,18 meer dan goed gemaakt. De opleving volgt na een succesvolle terugtest van de weekslotkoers van 9 november 2018 (= 529,55). Zowel het 4-weeks als 24-weeks gemiddelde is nu opwaarts gericht. De trendrichting is voor de korte als langetermijn dus opwaarts gericht. Daardoor ontstaat uitzicht op doorgaand herstel naar 575.

Technische visie: stijgend met koersdoel 570 - 575

Indicatieve langetermijn steun:                 530/515

Indicatieve langetermijn weerstand:          575

Bekijk de Turbo’s van Commerzbank aangaande de AEX-index - klik hier


AEX-index (552,23) de eerste correctie vindt steun

Na de eerste (milde) reactie op de koersstijging dit jaar is bij een slotstand op 8 maart een hogere bodem gezet (= AEX 530,55). De top in februari is gepasseerd. Dankzij deze combinatie is een stijgend trendkanaal zichtbaar waarbinnen ruimte is voor een test in de komende weken/maanden van de koerstop rond 575. Het stijgende 20-daags gemid-delde fungeert als een indicatieve vangrail ter ondersteuning van de haussiers. Een daling onder een stijgend 20-daags gemiddelde zou een nieuwe hogere bodem moeten gaan opleveren.

Technische visie: boven 545 is het koersdoel 575

Indicatieve kortetermijn steun:                 545/530

Indicatieve kortetermijn weerstand:          575

Bekijk de Turbo’s van Commerzbank aangaande de AEX-index - klik hier 


EuroStoxx-50 index (3.387,94) op Fibonacci-ratio

De EuroStoxx-50 index heeft ca. 62% van de koers-daling van vorig jaar ingelopen. Dit percentage staat bekend als een zgn. ‘Fibonacci-retracement’. In de technische analyse bestaat een filosofie gebaseerd op de Fibonacci-getallenreeks (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13…).

De opeenvolgende ratio’s (13/21 en 34/55 enz.) hebben 0,618 als verhoudingsgetal of 1,618. Deze ratio wordt in de natuur vaak herkend in groei- en vervalprocessen. Niet zelden ontstaan draaipunten bij het 61,8% Fibonacci-retracement (of 38,2%). Als de beurskoers meer herstelt dan 62% van de koers-schade, dan is de volgende stap een 100% herstel.

Technische visie: de trend is weer stijgend.

Indicatieve langetermijn steun:                 ca. 3200

Indicatieve langetermijn weerstand:          ca. 3700

 

Bekijk de Turbo’s van Commerzbank aangaande de EuroStoxx 50 index - klik hier


S&P 500 index (2.832,94) opwaartse uitbraak

De 2800-puntengrens is in de S&P 500 index in de afgelopen maanden een belangrijke weerstand ge-bleken. Deze grenswaarde wordt nu opwaarts ge-passeerd, waardoor automatisch de koerstoppen van januari respectievelijk september 2018 weer tot de verbeelding zullen gaan spreken onder haussiers.

Het optimisme wordt gerechtvaardigd door beurs-noteringen boven het 20-daags gemiddelde. De enige wanklank is de dalende hellingshoek van het 120-daags gemiddelde. Een terugkeer naar koers-gemiddelden is geen enkele beursgraadmeter vreemd. Boven 2700 maakt niemand zich zorgen.

Technische visie: terugkeer/terugtest toppen 2018

Indicatieve kortetermijn steun:                 ca. 2800

Indicatieve kortetermijn weerstand:          ca. 2935

Bekijk de Turbo’s van Commerzbank aangaande de S&P 500 index - klik hier


BRENT future ($ 67,40) positief na ‘golden cross’

De termijnprijs van Brent Oil heeft in de afgelopen weken onder het dalende 120-daags gemiddelde winstnemingen moeten tolereren. Daarentegen biedt de stijgende 20-dagenlijn tijdens dit proces voldoen steun aan de vraagzijde. Een positieve kruising (‘golden cross’ genaamd) wordt meestal beoordeeld als bevestiging van de stijgingskansen. In dit scenario dient de termijnprijs van Brent Oil boven het (dalende) 120-daags gemiddelde te blijven noteren om uitzicht te houden op verder prijsherstel. Boven $ 65 lijken recente dalingen te worden opgevangen. Boven $ 65 domineert vraag.

Technische visie: opwaartse kansen keren terug

Indicatieve kortetermijn steun:         $ 65

Indicatieve kortetermijn weerstand: $ 71

Bekijk de Turbo’s van Commerzbank aangaande de BRENT future - klik hier


EUR/USD ($ 1,1337) laatste rallypoging?

Het valutapaar EUR/USD heeft een vrije val onder $ 1,12 in de afgelopen week kunnen afwenden. De dalende trendlijn langs de koerstoppen van de afgelopen 12 maanden in combinatie met de dalende 20/120-daags koersgemiddelden duidt op aan houdende verkoopdruk. Onder het dalende 120-daags gemiddelde (en onder de dalende trend-lijn) word terugkerende zwakte waarschijnlijk geacht. Een waaier van gebroken ‘fan’lijnen (zie diagonale trendlijnen) wijst ook gaandeweg op een verzwakking. Kortom, het recente herstel in EUR/USD kan wel eens een laatste rallypoging zijn.

Technische visie: onder $ 1,12 risico’s op ‘vrije val’

Indicatieve steun:                                      $ 1,1200

Indicatieve weerstand:                             $ 1,1400

Bekijk de Turbo’s van Commerzbank aangaande EUR/USD - klik hier


Loef Technische Surveillance Legenda

Kleuren in de grafiek               Technische analyse interpretatie & kwantitatieve beslisregels voor de trendfasen

Groen (stijgend) / bullish        beurskoers boven 120-daags gemiddelde en 20-daags gemiddelde boven 120-daags gemiddelde

Rood (dalend) / bearish           beurskoers onder 120-daags gemiddelde en 20-daags gemiddelde onder 120-daags gemiddelde

Zwart (neutraal) /neutral        overgangsfase tussen stijgende en dalende trend, waarbij geldt:

beurskoers boven 120-daags gemiddelde en 20-daags gemiddelde onder 120-daags gemiddelde of

beurskoers onder 120-daags gemiddelde en 20-daags gemiddelde boven 120-daags gemiddelde.

Blauwe lijn                                4-weeks of 20-daags simpel gemiddelde (SMA)

Rode lijn                                    24-weeks of 120-daags simpel gemiddelde (SMA)

Edward Loef

DISCLAIMER 

Dit document is opgesteld door LOEF Technische Analyse in samenwerking met Commerzbank en uitsluitend voor informatieve doeleinden bedoeld en bevat op geen enkele wijze een financieel, fiscaal, juridisch of ander advies.

De informatie, grafieken, cijfers, meningen of commentaren die dit document bevat zijn gegeven uitsluitend op indicatieve titel en bevatten geen aanbod, aanleiding of uitnodiging tot aanschaf of verkoop van beursproducten van Commerzbank.

Deze presentatie/publicatie heeft geen enkele contractuele waarde. Commerzbank en/of LOEF Technische Analyse kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enig verlies of schade direct of indirect voortvloeiend uit de bestudering of het gebruik van dit document. Als u de beursproducten van Commerzbank wenst aan te schaffen of meer informatie daarover wenst, gelieve contact op te nemen met uw gebruikelijke financiële intermediair.

Op het moment van schrijven heeft LOEF Technische Analyse in privé of zakelijk geen posities in de onderliggende waarden zoals beschreven in dit document of financiële instrumenten gerelateerd aan de onderliggende waarden zoals beschreven in dit document.

De waarde van genoemde onderliggende waarden kan fluctueren. In het verleden behaalde rendementen zijn geen garantie voor toekomstige resultaten.

AUTEUR

Edward Loef CFTe, onafhankelijk geregistreerd Certified Financial Technician, eigenaar/oprichter LOEF Technische Analyse (te Utrecht)

Wilt u reageren?

Heeft u opmerkingen, vragen, suggesties over technische analyse? Stuur uw reactie naar LOEF Technische Analyse: mail@edwardloef.com

Geef een reactie