--- ---

Misschien kent u het gevoel wel, uw favoriete Amerikaanse artiest treedt op in de AFAS Live en voor u ’t wist waren de kaarten al uitverkocht. Gelukkig kunt u voor de dubbele prijs de kaarten via een of andere doorverkoopsite alsnog op de kop tikken en heeft u toch nog een prachtige avond. Schaarste ja, alleen te omzeilen door het dubbele te betalen…

Bij schaarste denkt u waarschijnlijk niet meteen aan aandelen. De omvang van de wereldwijde aandelenmarkten ligt zo rond de 50.000 miljard EUR. Dus met die schaarste zal het wel meevallen, toch? Daarbij komen er regelmatig nieuwe bedrijven naar de beurs…

Amerikaanse aandelenberg neemt langzaam af

Zo simpel liggen de zaken echter niet. Daar waar de welvaart groeit en pensioenfondsen en particuliere beleggers steeds meer geld hebben om te beleggen, daalt al een paar jaar gestaag het aantal uitstaande aandelen in Amerika. Ook de omvang van emissies van bedrijven die nieuw naar de beurs gaan of bedrijven die een vervolgemissie doen is zeer beperkt ten opzichte van de totale marktkapitalisatie. Bedrijven die naar de beurs komen zijn vaak klein en laten we vooral niet vergeten dat er ook bedrijven van de beurs worden gehaald die (deels) met cash worden betaald. Daarbij gaat het vaak om veel grotere bedragen dan bij de emissies. De omvang van de Amerikaanse beurs is circa 30.000 miljard USD (ca. 25.000 miljard EUR) en beslaat. qua waarde, daarmee de helft van alle aandelen wereldwijd.

Bron: Bloomberg. Stock repurchases by U.S. companies are leading to a “self-cannibalization” of the equity market, Pavilion Global Markets Ltd. wrote in a report. The firm cited the S&P 500 Index’s divisor, which falls when companies reduce the number of shares outstanding and vice versa, as an indicator of this trend. The divisor dropped in July to its lowest level since March 2000.

Inkoop aandelen door grote bedrijven neemt toe

Nee, dan de grote jongens! Over 2017 en 2016 werd er voor ruim 500 miljard USD aan aandelen ingekocht door deze bedrijven, alleen Apple kocht al voor tientallen miljarden aandelen in. Hierdoor kromp de beschikbare voorraad met ruim 1,5%!

Deze inkoopprogramma’s kennen voor- en tegenstanders. Sommigen noemen het een zwaktebod dat deze bedrijven geen goede investeringsmogelijkheden vinden. Anderen, waaronder ik, vinden het een goede vorm van kapitaaldiscipline.  Deze besteding zorgt er in ieder geval voor dat het geld niet zinloos naar megalomane overnames gaat zoals in het verleden nogal eens gebeurde. Bovendien, hoe moet Apple nou 50 miljard USD per jaar in nieuwe projecten steken, bovenop wat zij nu al doen?

Maar los van de argumenten voor of tegen, dit is nu de situatie. Sinds de nieuwe belastingregels in de VS die dit jaar in werking zijn getreden kunnen bedrijven makkelijker hun opgepotte buitenlandse winsten terughalen. U raadt al wat ze daarmee gaan doen: nog meer aandelen inkopen. Het tempo in 2018 is dan ook nog eens flink opgeschroefd tot waarschijnlijk 750 mrd USD dit jaar en mogelijk zelfs 1.000 mrd USD.

Is 750 miljard USD veel geld en wat is dan de invloed op de beurs?

Ach, 750 mrd USD scheelt weinig met het Bruto Nationaal Product van de 20ste economie ter wereld. Dat nijvere volkje aan de zee, land van Wesley Sneijder en Kiki Bertens om maar twee dappere strijders te noemen. Dus alles wat wij met ruim 17 miljoen mensen bij elkaar zwoegen per jaar...slikt de automatische opkoopautomaat in de VS in qua uitstaande aandelen. Dus om de vraag te beantwoorden of 750 miljard USD veel is... Wat dacht u zelf?

Dan het tweede gedeelte van de vraag: heeft het invloed op de beurs? Laten we eens stellen van niet. En laten we ook stellen dat de bedrijfswinsten vanaf vandaag niet meer verder stijgen in de komende 40 jaar. Daarbij stellen we dat de beurskoersen stabiel blijven. Niet echt realistisch natuurlijk, maar doe even mee met dit gedachten experiment. Dan zijn er dus na 40 jaar inkopen géén aandelen meer over…en bezit jij 100% van alle Amerikaanse bedrijven, van Microsoft tot McDonalds tot Pfizer. Want na het lezen van dit artikel had u er een paar aangeschaft van elk en nooit meer verkocht natuurlijk! U bezit nu alle uitstaande aandelen… Gefeliciteerd!

De realiteit van een beurs waarin jaarlijks 750 miljard USD van de aandelen verdwijnt

Uiteraard gaan die 500 bedrijven in de fameuze S&P500 gewoon hun stinkende best doen om de komende 40 jaar hun bedrijfswinsten in absolute zin te laten stijgen. Er komt dus steeds méér geld beschikbaar om aandelen in te kopen. Met af en toe een terugval tijdens een recessie natuurlijk. Die hogere winst per aandeel wordt nog eens verder aangewakkerd door het noemereffect, steeds minder uitstaande aandelen. Dus ja, de winsten per aandeel kunnen zo prima doorstijgen en niet geheel verrassend de beurskoersen ook. Zodat de totale marktkapitalisatie toch nog wel wat toeneemt (ondanks de inkoop eigen aandelen) net als de omvang van de Amerikaanse economie!

Het dagelijks effect op de beurs

Gemiddeld wordt er per beursdag voor maar liefst 3 miljard USD aandelen ingekocht. Een extra koper dus, naast die grote institutionele beleggers met hun steeds grotere pensioenpotten. Rijke particulieren, vreselijk onevenwichtig verdeeld in de VS maar daar kan ik helaas niks aan veranderen, kopen per saldo ook bij. Al met al een mooie steun in de rug van de langste bull markt ever. Opdat deze Bull nog maar een lang leven mag leiden.

Rob Stuiver

Rob Stuiver (1968) beheert het VOC Fonds en is eindverantwoordelijk voor het resultaat. Rob is vanaf de jaren ’90 actief in de beleggingswereld. Vanaf 1993 als als beleggingsadviseur bij ABN AMRO. In de laatste 5 jaar hiervan werkte hij als adviseur van de meest vermogende families van Nederland binnen de afdeling Private Wealth Management. Eind 2013 begon Rob voor zichzelf om zijn, geheel door hemzelf uitgewerkte, manier van beleggen door te ontwikkelen tot de VOC strategie. Hierover schreef hij in 2015 het boek “Van Stuiver tot Miljardair” en heeft hij het kennisportaal www.vocbeleggen.nl opgericht. In 2017 is Rob gestart met het VOC Fonds. Zijn visie omtrent beleggen in combinatie met een hefboom is in de loop der jaren steeds verder verfijnd. Reageren op dit artikel? info@vocbeleggen.nl.

Geef een reactie