Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Lagere top AEX gevormd?

Lagere top AEX gevormd?
30 jan 2018 om 08:55

Met een klein toppatroon in de daggrafiek werd gisteren mogelijk de 1e lagere top in het zeerkortetermijnbeeld geplaatst bij 567,60. Een slotkoers onder de meest recente bodem bij 563,35 zorgt voor bevestiging van deze top.

Een van de belangrijkste verzwakkingen in het kortetermijnbeeld was de recente neerwaartse doorbraak onder de stijgende bodemlijn in het kortetermijnbeeld. Deze doorbraak vond vorige week woensdag plaats bij de 569,50. Deze opgaande bodemlijn startte bij de bodem van januari op de 1e handelsdag van dit jaar. Ook maakte deze bodemlijn deel uit van een toppatroon, een zogenoemde stijgende wig. Bij een dergelijk patroon stijgen de bodems sneller dan de toppen. Zodra de bodemlijn neerwaarts wordt gebroken, wordt dit patroon geactiveerd. Het startpunt van dit patroon bij 540,35 is het te berekenen koersdoel van deze stijgende wig. Tot aan dit koersdoel liggen er echter nog een aantal belangrijke steunpunten. Een van de belangrijkste steunpunten ligt bij de stijgende middellangetermijnbodemlijn van nu 551. Deze opgaande bodemlijn startte bij de bodem van februari 2016 bij 378. Deze zeer belangrijke langetermijnbodem volgde op een zware en langdurige correctieve fase van ongeveer 25% daling vanaf de toppenzone uit 2015, de zone 505 – 510. Inmiddels kent deze opgaande bodemlijn al veel raakpunten die telkens werden gevormd tijdens de kleine correctieve tegenreacties in de afgelopen twee jaar. Ook in de zomer van 2017 en in november werd deze bodemlijn getest maar niet gebroken. Op de 1e handelsdag werd deze bodemlijn voor het eerst intraday gebroken, maar dit bleek slechts een valse doorbraak te zijn. Zodra deze opgaande bodemlijn structureel wordt gebroken, lijkt een forsere correctie te worden gestart.

Grafiek AEX-index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 29 januari 2018

Cocktail van risicosignalen
We moeten terug naar december 2015/ januari 2016 om een forsere correctie van boven de 10% te zien in de AEX. In 2016 vonden een aantal kleine correctie plaats in de AEX en het jaar 2017 kenmerkte zich door slechts een tweetal zeer kleine correcties van slechts 5% en 6% in de zomermaanden. Vorig jaar was een zeer krachtig jaar voor de aandelenmarkten, waarbij we de trends steeds verder zagen versteilen. Lange periodes van stijgingen zonder tegenreacties die we nog niet eerder hebben meegemaakt in deze 9 jaar durende bullmarkt. Als we kijken naar de Amerikaanse indices dan zien we een 3 tot 5 versteilingen in de afgelopen twee jaar. Deze bewegingen lijken op een klassieke blow-off fase, een zeer steil opgaande trend aan het einde van een stijgende middellangetermijntrend. De euforie is naar mijn mening ook zeer groot in de aandelenmarkt. Elke kleine terugval wordt door beleggers en analisten gezien als ‘forse’ correctie en instapgelegenheid. Een zeer risicovolle situatie. Tel daarbij de tegengestelde bewegingen in de intermarktindicatoren op (krachtige stijgende 10-jaars rentes en stijgende eurodollar) en er ontstaat een cocktail aan risicosignalen.

Kans op langere en forsere correctie blijft realistisch
Toch moeten de signalen uit de grafiek zelf komen. Daarvoor moeten de belangrijke stijgende middellangetermijnbodemlijnen worden gebroken. In de AEX is deze sinds februari 2016 stijgende steunlijn bij 551 te vinden. Een structurele doorbraak is noodzakelijk om een forsere correctie op te starten. Dit risico blijft naar mijn mening groot. Ook zien we nog steeds negatieve divergentie in de RSI en gaf de MACD gisteren een negatieve crossing. Verder zien we duidelijke omkeersignalen (positief) in de volatiliteitsindex VIX. Het eerste steunpunt, de 564, zal vandaag direct onder druk komen te staan. Daaronder ligt de zone 557,40 – 557,80. Hier liggen de recente bodems en de voormalige jaartop van november. Een slotkoers hieronder lijkt meer bevestiging te geven aan het topvormingsscenario en kan de neerwaartse druk op de belangrijke 551 verder opvoeren. Zolang deze steunpunten niet neerwaarts worden gebroken, blijft de kans op een beperkte terugval aanwezig. Zolang de AEX boven deze niveaus weet te blijven, blijft een verdere stijging mogelijk. Verbetering treedt op boven de 567,60 maar de geactiveerde stijgende wig wordt pas weer opgeheven boven de 572,80. In dat scenario kan de AEX de druk op de 584 en 590 weer opvoeren. De stijgende langetermijntrend blijft naar mijn mening intact, maar de kans op een langere en forsere correctie blijft groot.

STOXX Europe 600 verzwakt onder de 392
Om een krachtige en forsere correctie in het 1e kwartaal van dit jaar te starten, is het belangrijk dat de verschillende indices ongeveer gelijktijdig belangrijke steunpunten doorbreken. De Amerikaanse indices bevinden zich nog steeds in een blow-off fase, maar door de steil opgaande bodemlijnen staan zij op het punt deze fase neerwaarts af te breken. Als we kijken naar de breed gespreide STOXX Europe 600 Index, dan zien we daar een bijna identieke situatie als in de AEX. Ook daar zien we een neerwaarts doorbraak van een stijgende wig die sinds begin dit jaar in ontwikkeling was. Recent werd nog wel de zware dubbele toppenzone bij 398 opwaarts gebroken, maar de STOXX Europe 600 bleef onder de zware weerstandszone uit de eerste helft van 2015 hangen. Er heeft dus geen krachtige vervolgdoorbraak plaatsgevonden in deze index ondanks de beweging boven de toppen van vorig jaar. Eerste steunpunt ligt bij 397, de bodems van de afgelopen weken. Daaronder kan de neerwaartse druk verder toenemen richting de belangrijke stijgende bodemlijn van nu 392. Deze bodemlijn ligt ongeveer gelijk aan het oplopende 50-daags gemiddelde. Een neerwaartse slotdoorbraak hieronder lijkt het startsein te kunnen worden van een forsere correctieve tegenreactie in de komende periode. Zolang de STOXX Europe 600 boven deze steunlijn weet te blijven, blijft de krachtige opgaande tendens intact en blijft de kans op hogere jaartoppen mogelijk in het kortetermijnbeeld.

Grafiek STOXX Europe 600 Index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 29 januari 2018

 

Grafiek technische indicatoren AEX-index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 29 januari 2018

Visie technische analyse:

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Long 557,80 – 557,40 / 555,10 / 551 567,60 / 572,80 / 575,90 / 584

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.