Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Lagere AEX top gevormd?

Lagere AEX top gevormd?
31 aug 2018 om 11:28

De krachtige herstelbeweging van de afgelopen 2 weken lijkt in zijn eindfase te zitten. Er zijn al meerdere topsignalen gegeven in de afgelopen dagen. Het is nu wachten op een krachtige neerwaartse draai.         

Vanaf de recente augustusbodem bij 549,70 heeft een fors en snel herstel plaatsgevonden. De top van dit herstel werd in de afgelopen dagen bij 565,60 geplaatst. Of hiermee de (lagere) top al is geplaatst, is nog niet te zeggen. Wel werden er al meerdere topsignalen gegeven die wijzen op de eindfase van deze herstelbeweging. Ik gaf in de afgelopen week al aan dat het herstel beperkt zou kunnen blijven en dat er sprake zou zijn van de vorming van een lagere top. Een dalende trend gaat namelijk meestal gepaard met tussentijdse herstelbewegingen voor de vorming van lagere toppen. Wel is het huidige herstel krachtiger dan ik had verwacht. In mijn optiek zou de AEX ongeveer kunnen herstellen tot aan de voormalige (sinds maart) stijgende bodemlijn en het afvlakkende 50-daags gemiddelde. Beide niveaus liggen momenteel bij 561,60 en zijn momenteel het eerste steunpunt in de AEX. Een neerwaartse doorbraak hieronder op slotbasis zou meer bevestiging geven aan de vorming van een top in het kortetermijnbeeld. Toch zagen we in de afgelopen dagen al meerdere signalen dat een top in de maak is. Zo werd een viervoudig toppatroon gevormd vanuit de candlesticktheorie.  Deze bestond in de afgelopen dagen uit een piercing line, een tweetal shooting stars (afgelopen twee handelsdagen) en een tweezers top. Bij een dergelijk patroon ligt de intraday-toppen in twee achtereenvolgende handelsdagen nagenoeg gelijk. Deze intraday dubbele top werd bij 565,60 gevormd.


Grafiek AEX-index op dagbasis

AEX 1
Bron: Reuters Metastock XV, 30 augustus 2018

 

Neerwaartse trend blijft intact

In het middellangetermijnbeeld is er sinds begin dit jaar sprake van een groot topvormingsproces. De eerste 3 weken van januari werden nog gekenmerkt door een blow-off beweging. Dit is een zeer steile opgaande kortetermijnbeweging aan het einde van een krachtige stijgende trend. Hierna vond een forse vrije val beweging van 10% plaats tot aan de zone 516 – 517. Dit was de eerste forsere correctie sinds begin 2016. Daarbij werd ook de sinds 2016 stijgende bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek neerwaarts gebroken. Verder zien we tot op heden een drievoudige toppenzone rond de 574. In de afgelopen maand werd deze top nog opwaarts gebroken, maar deze doorbraak was te zien als een overshoot. Ook werden op de maandgrafiek duidelijke toppatronen gevormd rond de 574. Zo werden een shooting star en een bearish engulfing gevormd. Een structurele doorbraak boven deze toppenzone zou meer opwaartse ruimte vrijmaken en een vervolg van het topvormingsproces uitstellen. Als we kijken naar de 2 bodems van de 2 correcties van dit jaar bij 516 en 544 (juni) en deze met elkaar verbinden, dan werd deze lijn enkele weken geleden al gebroken. Toch zorgde het 200-daags gemiddelde voor steun als startpunt van de huidige herstelbeweging. Toch verwacht ik dat deze lijn (561,60) binnenkort opnieuw gebroken zal worden. Om de volgende fase in het dalende proces te starten, is een neerwaartse doorbraak door zowel het 200-daags gemiddelde (bij 551,40) evenals de recente bodem bij 549,70 noodzakelijk. Daaronder lijkt pas sprake te zijn van de 3ecorrectie van dit jaar. De terugval vanaf de jaartop tot aan het 200-daags gemiddelde bedroeg namelijk tot op heden 4,7% waardoor er nog geen sprake was van de 3ecorrectie. Daaronder ontstaat in eerste instantie ruimte naar de 544 (juni-bodem) maar ik acht de kans op een verdere voortzetting en mogelijke neerwaartse versnelling realistisch in de komende maanden naar opnieuw de steunzone 516 – 517. Als we kijken naar het zeerkortetermijnbeeld dan zagen we buiten de 4 gevormde toppatronen ook een doorbraak onder de zeer steile opgaande bodemlijn vanaf de 549,70. Een neerwaartse draai zou in de komende dagen ook betekenen dat de technische indicatoren een volgende lagere top hebben gevormd. Zolang de AEX boven het 50-daags gemiddelde weet te blijven, is de kans op een verdere stijging nog steeds aanwezig, ondanks de gevormde toppatronen. Weerstand ligt nu bij 565,60 en de nog openstaande gap tussen 568,70 en 571,30. Enkele dagen geleden gaf ik aan dat gap de volgende weerstand zou zijn, maar de kans aanwezig was dat hij hieronder al een lagere top in het kortetermijnbeeld zou vormen.


Eurodollar: bodem gezet?

De euro-dollarkoers is in de afgelopen maanden fors gecorrigeerd. Hij vormde in het eerste kwartaal een meervoudige toppenzone rond de 1,2530. Hierna werd de sinds begin 2017 stijgende bodemlijn gebroken. Dit was een duidelijke verzwakking wat ook het startsein voor een forsere correctieve beweging gaf. Het langetermijnbeeld blijft onverminderd positief. Na de eerdere bearmarkt en de ruim 2 jaar zijwaartse handelsfase werd in 2017 een nieuwe stijgende trend ingezet die werd bevestigd boven de 1,15-toppenzone. Mijn eerste doel bij 1,2050 werd daarna snel behaald, maar dit valutapaar topte onder mijn volgende doel van 1,2750. Na de doorbraak onder de sinds 2017 stijgende bodemlijn stond de weg in principe open voor een hertest (terugtest) van de 1,15-steun. De doorbraak hieronder leek een groot hoofd-schoudertoppatroon te activeren, maar dit lijkt een valse doorbraak te zijn geweest. Inmiddels zijn een tweetal dalende toppenlijnen gebroken van deze correctie. De bodem lijkt gezet, maar definitieve bevestiging wordt pas gegeven boven de 1,175 – 1,18. Eerste steun ligt nu bij 1,15 – 1,1550. Onder de bodem van 1,13 wordt de correctieve beweging hervat. Ik acht de kans echter realistisch dat de opgaande weg in de komende maanden wordt hervat richting de 1,21 tot mogelijk zelfs de 1,25.


Grafiek Eurodollar op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 30 augustus 2018

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.