fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

ProBeleggen -donderdag, 8 augustus 2019

Korte Uitleg Resultaten AMG 2e Kwartaal 2019 (1 augustus 2019)

Het aan het Damrak genoteerde AMG publiceerde op 31 juli 2019 de resultaten over het 2e kwartaal. De onderneming verlaagde haar doelstellingen voor 2019 en presenteerde teleurstellende cijfers. ProBeleggen ging in gesprek met AMG om meer duiding te geven op de resultaten. Naast een aantal algemene vragen duiken we dieper in de twee divisies en bespreken we de vooruitzichten voor AMG.

Algemeen


-Wat zijn de oorzaken van de teleurstellende cijfers van AMG versus de gemiddelde verwachting van analisten?

Antwoord AMG We hadden duidelijk een teleurstellend kwartaal. De winstgevendheid werd negatief beïnvloed door de verslechterende marktprijzen, aangezien de huidige spotprijzen voor de gehele portefeuille van AMG aanzienlijk lager zijn dan de prijzen die we in het eerste kwartaal van 2019 hebben ervaren.

-Er zit een grote shortpositie in aandelen AMG. Hoe kijkt AMG naar deze zogenaamde short sellers?

Antwoord AMG Dat kan te maken hebben met het negatieve sentiment dat momenteel kenmerkend is voor de grondstoffensector. Wij zijn een van de weinige grondstoffen gerelateerde aandelen die in Amsterdam worden verhandeld.

Critical Materials unit


-Kan AMG uitleggen wat de oorzaak is van de enorme bewegelijkheid, oftewel daling, van de Vanadium prijs? Hoe werkt deze markt?

Antwoord AMG Het tweede kwartaal van 2019 werd vooral beïnvloed door de ongewone prijsontwikkeling in vanadium over de afgelopen kwartalen. De marktprijzen zijn vanaf begin 2018 tot en met het eerste kwartaal van 2019 voortdurend gestegen om vervolgens in een zeer korte periode tot heden te zijn ingestort.

We hebben al eerder pieken en crashes gezien in de vanadiummarkt, maar dit patroon is uniek in de geschiedenis van het metaal. Traditioneel volgen de vanadiumprijzen een consistent patroon - een korte piek gevolgd door een snelle daling. Dit parallelle patroon heeft een minimaal effect op onze voorraadpositie, aangezien we in de korte periode van een piek slechts een beperkt volume aan dure voorraden opbouwen.

Deze keer resulteerde de aanhoudende periode van hogere prijzen in 2018 en in 2019 in de opbouw van een aanzienlijk volume aan hoog geprijsde vanadiumvoorraden. Dit ongebruikelijke patroon resulteerde in een wezenlijke invloed op onze winstgevendheid. Dit  aangezien we kostenaanpassingen aan onze voorraadpositie moesten doen vanwege de plotselinge en stevige daling van de marktprijs. Hierdoor wordt de winst op behaalde omzet geelimineerd voor vrijwel de gehele werkkapitaalcyclus.

Ondanks de prijsdaling zijn de vanadiumactiviteiten van AMG, als men de overgangsimplicaties van de hogere kostenvoorraad voor de winstgevendheid buiten beschouwing laat, robuust en zeer winstgevend tegen de huidige marktprijs. Daarnaast zijn wij ervan overtuigd dat de winstgevendheid van de recycling van katalysatoren de komende jaren sterk zal profiteren van de verschillende macrotrends die de sector beïnvloeden.

-Uit de presentatie blijkt dat de prijzen van alle critical materials van AMG dalen. Welke achterliggende oorzaken liggen hieraan te grondslag?

Antwoord AMG De prijzen voor veel van onze belangrijkste producten daalden snel, wat resulteerde in de verkoop van voorraad met hoge kosten basis. Onze primaire operationele focus is het opruimen van deze hoge kosten basis voorraad en het terugkeren naar "run rate" winstgevendheid.

AMG Technologies unit


-Waarom kwam de omzetgroei jaar op jaar plots tot stilstand in het 2e kwartaal na een aantal mooie kwartalen?

Antwoord AMG Dit heeft allemaal te maken met de timing, zoals hieronder uitgelegd.

-Op een gelijkblijvende omzet jaar op jaar daalde de brutowinst en operationele winst met respectievelijk $4,8 en $2,3 miljoen. Wat verklaart deze daling?

Antwoord AMG De daling werd gedreven door lagere prijzen in Titaniumlegeringen en Coatings, alsook door de timingseffecten binnen de Engineering business.

-Het aantal nieuwe orders in het 2e kwartaal viel wat tegen, maar in juli kwamen er veel nieuwe orders binnen. Wat betekent dit voor de rest van het jaar voor de AMG Technologies divisie?

Antwoord AMG De opbrengst bleef vrij onveranderd op $105 miljoen, in vergelijking met $106 miljoen in het tweede kwartaal van 2018.

De bruto winst in het 2e kwartaal daalde aangepast voor bijzondere items met $4.2 miljoen, oftewel met 15% tot $23.4 miljoen. De aangepaste brutomarge was 22% in vergelijking met 26% in het tweede kwartaal van 2018. De daling werd gedreven door lagere prijzen in Titaniumlegeringen en Coatings, evenals timingseffecten binnen de Engineering business.

De verkoop-, algemene en administratieve kosten daalden licht tot 15,9 miljoen dollar in het tweede kwartaal, vergeleken met 16,3 miljoen dollar in dezelfde periode in 2018.

De EBITDA van het tweede kwartaal voor AMG Technologies daalde met 20%, oftewel met $ 2,8 miljoen tot $11,4 miljoen. De daling komt voort uit de daling van de brutowinst.

AMG haalde $33.2 miljoen in nieuwe orders binnen in het 2e kwartaal van 2019. De verhouding orders versus omzet (book to bill ratio) komt daarmee uit op 0.54. Het kwartaalcijfer van de orders werd sterk beïnvloed door timingskwesties. Deze timingskwesties worden duidelijk aangetoond door de orderopname van meer dan $40 miljoen in juli. Gedreven door sterke orders voor coatings van turbinebladen en inductieovens voor de ruimtevaartmarkt wordt gedreven.  De orders in juli zorgen voor een terugkeer naar de backlog op het historisch hoge niveau van de laatste 18 maanden.

-In de conference call gaven jullie aan een gelijkblijvende operationele winst te halen jaar op jaar voor de Technologies divisie. Kunnen jullie duiding geven hoe jullie dit denken te bereiken?

Antwoord AMG Dit heeft allemaal te maken met de timing, zoals hierboven uitgelegd.

-Is het mogelijk een update te geven over de mogelijke aparte notering van AMG Technologies?

Antwoord AMG Met de hulp van financiële adviseurs bestuderen we 3 alternatieve noteringslocaties voor een IPO (beursgang) van AMG Technologies: Amsterdam, Frankfurt en New York.  Amsterdam, omdat we daar al aanwezig zijn; Frankfurt, omdat de twee bedrijfsonderdelen onder AMG Technologies, ALD Vacuüm-Technologies (nu AMG Engineering) en GfE Gesellschaft für Electrometallurgie (nu AMG Titanium Alloys & Coatings), meer dan 100 jaar oude Duitse technologiebedrijven zijn; en New York, omdat de luchtvaartklanten van AMG Technologies zich in de Verenigde Staten bevinden.

Guidance


-AMG verlaagde de verwachting voor de operationele winst (EBITDA) in 2019 van $150 naar $120 miljoen. Hoe komt deze guidance tot stand?

Antwoord AMG AMG maakt voortdurend analyses gebaseerd op diverse scenario’s met input verschillende variabelen inzake de te verwachten financiele resultaten. Ten tijde van de publicatie van de half jaarcijfers was het resultaat hiervan USD 120 miljoen

-Binnen vijf jaar wil AMG de operationele winstgevendheid opschroeven naar $350 miljoen. Wat zijn de uitgangspunten om tot deze taxatie te komen en in hoeverre is dat realistisch gezien de huidige neergang van de prijzen van veel critical materials?

Antwoord AMG De omvangrijke high-impact projecten in lithium- en recycling en de activiteiten van AMG Technologies bevestigen ons vertrouwen in onze guidance op lange termijn. Onze lange termijn guidance blijft daarom staan.

De Aandeelhouder TV

december 6, 2019

Goed nieuws SBM Offshore

december 6, 2019

Opwaarts potentieel olieprijs onder druk

december 6, 2019

Belegger moet voorzichtig zijn met Aramco

december 5, 2019

Op korte termijn venijnige correctie AEX

Columns

Nieuw
05 dec 13:57 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: COP25 meeting: push in strijd tegen klimaatverandering

05 dec 13:34 Redactie

2% Rendement per maand met ArcelorMittal

03 dec 09:32 Bas Heijink

AEX Bearish Engulfing

02 dec 09:46 Redactie

De schuld van de Turbo

28 nov 10:48 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Verder naar duurzame financiering

Het laatste beursnieuws