AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Marco Knulst maandag, 14 oktober 2019 09:55

Koffietijd!

De koffieprijs noteert rond een 9-jaars dieptepunt. Bloomberg heeft hier afgelopen week, in hun publicatie "Coffee Prices in London Tumble to a Nine-Year Low" aandacht aan besteed. Wanneer u een Starbucks binnenstapt, dan zult u de afgelopen 9 jaar waarschijnlijk niet gedacht hebben "wat zijn de prijzen toch lekker voordelig". Als buitenstaander krijg je eerder het gevoel dat de inflatie van koffie ver boven de 2% noteert. Het tegendeel is dus waar. Tenminste, voor wat betreft de component koffiebonen. Of het nu de Robusta of de Arabica boon betreft, prijzen lijken gevangen in een perpetuele daling. Een quant zou bijna een correlatie met de rentestanden in de wereld signaleren. Toch is dit merkwaardige verband wat wij hier schetsen wellicht helemaal niet zo belachelijk. Al geruime tijd wijzen wij erop dat economische theorieën worden overheerst door een bepaalde zwarte magie. De donkere kant van de wereld komt samen op het vlak van geopolitiek. De strijd om de dominantie in de wereld. Een strijd die momenteel het best zichtbaar is in de handelsoorlog tussen de VS en China. Maar ook tussen vele andere landen is er strijd gaande.


Koersverloop koffieprijs

In de publicatie van Bloomberg wordt als oorzaak gewezen op het overaanbod. Een situatie van overaanbod waarbij vooral hoofdleverancier Brazilië als schuldige wordt aangewezen. Maar de huidige situatie is desastreus voor de boeren en optimaal voor de grote koffiehuizen zoals Starbucks. In veel gevallen ligt de huidige koffieprijs onder de productieprijs. Boeren worden min of meer gedwongen om te stoppen met het verbouwen van koffie. Specifiek worden de landen Colombia en Mexico genoemd waar de grootste pijn zit van de huidige prijsval. Starbucks heeft zelfs besloten om 8.000 boeren in Mexico, El Salvador, Nicaragua en Guatemala een opslag te betalen bovenop de marktprijs om de boeren bestaansrecht te geven. Een premie van in totaal USD 20 miljoen. Bovenaan de keten staan een paar grote concerns die de rest van de keten uitknijpen om zo hun winsten te maximaliseren. Blijkbaar is de bodem bereikt in het uitknijpproces. Als Starbucks zelfs premies moet gaan betalen, bovenop de marktprijs, om aan hun volume te kunnen komen, dan is dit waarschijnlijk een belangrijk signaal. De dead cross-fase, gestart in 2017, loopt wellicht op zijn einde.


Bovenstaande afbeelding laat zien dat het aantal short posities weer op een langjarig hoogtepunt staan. Er wordt maximaal gespeculeerd op verder dalende koffieprijzen. Ook hier geldt dat het waarschijnlijk de grote rijke Westerse partijen zijn die met derivaten de marktprijs neerwaarts beïnvloeden. Hopelijk voor de koffieboeren zitten de shorts straks klem met hun positie, waarna zij hun shortposities moeten sluiten en de koffieprijzen kunnen herstellen. Een situatie vergelijkbaar met 2016. Toen bereikte de koffieprijs ook een dieptepunt, vrijwel gelijktijdig met een hoogtepunt van het aantal short posities. Vooralsnog liggen de pakhuizen vol met bonen. De voorraden zijn groot waardoor de prijs niet zomaar zal herstellen. Echter, geopolitieke veranderingen zouden ook zomaar de cyclus kunnen doen draaien naar positief of zelfs neerwaarts kunnen versnellen. Importheffingen op koffie betekenen tenslotte nieuwe prijsstijgingen van ons kopje koffie, maar per saldo neerwaartse druk op de prijs van koffiebonen. De WisdomTree Coffee ETF in euro's wijst voorlopig op verder dalende prijzen. Er is voldoende tijd om pas te kopen wanneer de prijzen meer dan 3 aaneengesloten beursdagen boven de 200-daags voortschrijdend gemiddelde lijn noteert (huidig niveau EUR 0,6883). Het is bijna 10.00 uur. Tijd voor een lekker kopje koffie. Maar als belegging lijkt het wachten met het aankopen van de koffie tracker of Turbo voorlopig beter. Als mens hopen wij dat de koffieboer zo snel mogelijk een betere prijs krijgt en dat Starbucks genoegen neemt met een lagere winst!

Klik hier voor een overzicht met Koffie Turbo's van Commerzbank (ze bestaan echt)


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 20, 2023

ING eerste rebound poging – 20mrt23

maart 20, 2023

Aandelen NN Group richting de 40 euro?

maart 20, 2023

Macroflits: Komt er een bankencrisis?

maart 20, 2023

Onrust financiële sector houdt aan | 20 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
20 mrt 12:46 Redactie

Hierom dalen banken ondanks de reddingen

17 mrt 10:03 Doijer en Kalff

Alles wat u moet weten over de DJIA-goud ratio 2.0 en waarom uw favoriete indicatoren en ratio’s outdated zijn

17 mrt 10:19 Cees Smit

Column: Klimaat Gekkies in Brussel

16 mrt 14:58 Redactie

Bekijk de Persconferentie ECB

16 mrt 09:57 Redactie

Terugkijken: Bankencrisis, Pharming, Basic-Fit, TomTom, ABN Amro