AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Jim Tehupuring dinsdag, 13 maart 2018 10:59

Jim Tehupuring: Je verliest altijd

Ik denk dat het 2005 was. Vrijdagmiddag 15.30u en optie-expiratie. Ik kocht 20 AEX callopties voor €1,10 per stuk. Een optiecontract gaat over 100x de onderliggende waarde, dus een totale investering van €2200. Direct begon de AEX Index te stijgen en om 16.00u waren de opties €5,80 waard. Bij elkaar dus €11600. Een winst van een kleine €10000 in een half uur tijd! U begrijpt dat ik zeer blij was en mijn geluk niet op kon. De perfecte trade en ruim 10 jaar later herinner ik het mij nog als de dag van gisteren.

Spijt
Waarom vertel ik u dit? Omdat ik u er van wil overtuigen dat je als belegger altijd verliest. Ook als je denkt geld te hebben verdiend. Gevoelsmatig verlies je altijd. De blijdschap van de trade die ik hierboven beschreef duurde namelijk nog geen 24 uur. De ochtend erna vertrok ik naar Spanje en in het vliegtuig heb je tijd om  na te denken. De blijdschap maakte langzaam plaats voor een vervelend gevoel. Mij bekroop namelijk de gedachte hoe mooi het zou zijn geweest als ik 100 of 200 optiecontracten had gekocht. Dan had ik niet €10k, maar €50k of zelfs €100k verdiend. Je zou kunnen zeggen dat de mooie winst mij bijna het gevoel van verlies bezorgde. Wat uiteraard complete onzin is als je er over na denkt, maar waar gelijktijdig ook meer waarheid in zit dan u wellicht denkt.

Altijd verlies
Sindsdien ben ik er van overtuigd dat je altijd verliest. In elk scenario.
Het eerste scenario is simpel. Je koopt aandelen voor €10, ze dalen en je verkoopt ze voor €7. Dat is echt verlies.
Het tweede scenario is mentaal: je koopt aandelen voor €10 en ze stijgen naar €14. Je verkoopt de aandelen met (waarvan je denkt) een mooie winst. Het aandeel loopt echter door naar €20. De meeste beleggers zullen nu stiekem toch spijt hebben dat ze de aandelen niet hebben vastgehouden. Verlies?
Het derde scenario: je koopt aandelen voor €10 en ze stijgen naar €14. Die houd je rustig vast en ze stijgen door naar €20. Overtuigd van verdere stijging houd je ze nog langer in portefeuille. De aandelen zakken terug naar €17 en je besluit alsnog te verkopen. Het is helder dat er €7 winst is, maar u zult zich er misschien wel in herkennen: je baalt omdat ze €20 stonden en je meer had kunnen krijgen door eerder te verkopen.
En dan is er nog een vierde scenario. Het scenario dat ik hierboven beschreef. Het ging perfect, maar achteraf bekruipt je de gedachte dat je meer had moeten kopen. Had ik maar… En die mentale zelfkastijding komt erg veel voor. Hoeveel mensen heb ik de afgelopen tijd wel niet horen zeggen (en fantaseren) over Bitcoins die je een jaar geleden voor $1000 kon kopen en een paar weken terug bijna $20.000 waard waren.

Tevreden
U begrijpt waarschijnlijk wel wat ik bedoel met de titel. In absolute zin kun je op de beurs zeker verdienen. En dat is ook waarom we beleggen. Elke beslissing leidt echter ook dat emotie. Heb je die niet goed in bedwang, dan ga je rare dingen doen. Het is daarom ontzettend belangrijk om een aantal uitgangspunten te hebben. Zo is mijn rendementsdoelstelling 8% gemiddeld op jaarbasis. Dat betekent dat ik nooit super actief zal handelen, geen grote risico’s moet nemen en tevreden ben met bescheiden winsten. Afgelopen periode kreeg ik van meerdere leden de vraag of het nu wel zo slim was om Callopties te schrijven. Wanneer je dit doet, dan ben je namelijk verplicht om je aandelen tegen een vaste prijs te leveren. Meer dan die prijs krijg je nooit en je winst is dus beperkt. Het zal ook voorkomen dat aandelen veel verder doorstijgen dan de prijs die ik ontvang. Voor mij is dat mentaal ook wel eens verlies, maar dat heb ik inmiddels geaccepteerd. Ik beschouw het als ‘opportunity loss’. Je had meer kunnen verdienen. En dat zal altijd zo zijn. Als belegger moet je niet het onderste uit de kan willen hebben. Dat leidt meestal alleen maar tot verlies op lange termijn. Als ik nu met aandelen TomTom en een geschreven Calloptie een redelijke kans heb om in de komende 7 maanden 20% te verdienen en zelfs 8% rendement maak als het aandelen niet of nauwelijks van zijn plek kom, dan past dat uitstekend bij mijn rendementsdoelstelling. Het laat ook ruimte voor een paar daadwerkelijke verliezen. Want behalve dat je mentaal misschien altijd verliest, maak je in praktijk ook absolute verliezen. Niet iedere belegging hoeft in winst te eindigen. Je moet tevreden zijn met een bescheiden winst en je risico’s binnen de perken houden. Accepteren dat het nooit perfect gaat, altijd beter en meer had gekund,  is de eerste stap naar rendement. Je kunt beter tevreden zijn met wat je hebt verdiend, dan teleurgesteld omdat je meer had kunnen verdienen.

De Aandeelhouder TV

november 28, 2022

Onrust in China | 28 november 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 25, 2022

Index bullen op dreef – 25nov22

november 25, 2022

Zuid Koreaanse exporten als winstindicator en voorspeller van de beurs. Hoe dan?

november 25, 2022

Forfarmers, Philips, TomTom en Bayer | DeAandeelhouder Podcast Afl. 99

Columns

Nieuw
28 nov 11:55 Cees Smit

Column: Petje 750 in de AEX

28 nov 10:17 Redactie

VANAVOND LIVE: 11 aandelen voor 2023

24 nov 17:07 Nico Inberg

Geen verplicht bod op PostNL

24 nov 09:52 Redactie

Terugkijken: Stel jouw vragen aan Nico!

24 nov 09:26 Bas Heijink

Gaat de olieprijs richting de $60?

Het laatste beursnieuws