Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Jaap Koelewijn - vrijdag, 24 mei 2019 15:30

Jeuk is erger dan pijn

De handelsoorlog drukt de beurs. Daar was u zelf ook achter gekomen. Trump had tot voor kort de strategie dat hij dreigde en blafte, maar niet zoveel deed.

Die tactiek lijkt hij losgelaten te hebben. Hij heeft nu de Chinezen gebeten door Huawei te straffen. Ik weet niet of hij echt bang is voor spionage – iets wat ik mij kan voorstellen – of dat hij de Chinezen echt wil dwarszitten. Ik denk het laatste en dat het spionageverhaal een mooi voorwendsel is.

Wat daar ook van zij, er zijn twee zaken echt veranderd. Het handelsconflict gaat nu echt pijn doen. Dat is tot daar aan toe. Wat nog vervelender is dat het nu allemaal zo lang duurt. In het verleden was het een paar weken onrustig, waarna de heren de strijdbijl begroeven. De koersen daalden en veerden weer op. Dat was natuurlijk in het belang van Trump.

Ik vraag mij af waar hij nu op uit is. Langdurig lage koersen drukken zijn populariteit en het is slecht voor de economie. Vroeg of laat moet hij dus ophouden met ruziemaken. Het probleem is dat hij uit dit conflict geen uitweg lijkt te kunnen vinden. Hij kan de straf terugdraaien maar daar zal hij een hoge prijs voor willen hebben. Ik weet niet of de Chinezen die betalen willen.

Deze malaise zal wel even duren. Dat is slecht nieuws. Maar u kent mijn motto: loopt niet weg bij storm. Het gekwakkel is natuurlijk wel vervelend. Ik krijg liever één keer een dreun, dan wekenlang dit gezeur. Jeuk is erger dan pijn, zei mijn huisarts ooit toen het maar bleef jeuken onder de zwachtel om mijn been...

De Aandeelhouder TV

januari 16, 2021

In hoeverre betekent de goede eerste beursweek ook een goed 2021?

januari 15, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 1 – Chiprally, olietankers, post (DHL) & bezorgsector (JET)

januari 15, 2021

AEX klaar voor 700 punten

januari 15, 2021

AEX week 2 2021 11:30 uur – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
16 jan 13:41 Redactie

Vandaag in DAZ: PostNL, Euronav en China

15 jan 18:36 Redactie

Nieuw: Luister nu De Aandeelhouder Podcast!

15 jan 07:53 Nico Inberg

Euronav: Tankers bijna gratis

15 jan 07:51 Redactie

3 aandelentips in de energiesector

14 jan 14:56 Redactie

Kijk terug! Chatten met Nico

Het laatste beursnieuws