fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jaap Koelewijn -vrijdag, 24 mei 2019

Jeuk is erger dan pijn

De handelsoorlog drukt de beurs. Daar was u zelf ook achter gekomen. Trump had tot voor kort de strategie dat hij dreigde en blafte, maar niet zoveel deed.

Die tactiek lijkt hij losgelaten te hebben. Hij heeft nu de Chinezen gebeten door Huawei te straffen. Ik weet niet of hij echt bang is voor spionage – iets wat ik mij kan voorstellen – of dat hij de Chinezen echt wil dwarszitten. Ik denk het laatste en dat het spionageverhaal een mooi voorwendsel is.

Wat daar ook van zij, er zijn twee zaken echt veranderd. Het handelsconflict gaat nu echt pijn doen. Dat is tot daar aan toe. Wat nog vervelender is dat het nu allemaal zo lang duurt. In het verleden was het een paar weken onrustig, waarna de heren de strijdbijl begroeven. De koersen daalden en veerden weer op. Dat was natuurlijk in het belang van Trump.

Ik vraag mij af waar hij nu op uit is. Langdurig lage koersen drukken zijn populariteit en het is slecht voor de economie. Vroeg of laat moet hij dus ophouden met ruziemaken. Het probleem is dat hij uit dit conflict geen uitweg lijkt te kunnen vinden. Hij kan de straf terugdraaien maar daar zal hij een hoge prijs voor willen hebben. Ik weet niet of de Chinezen die betalen willen.

Deze malaise zal wel even duren. Dat is slecht nieuws. Maar u kent mijn motto: loopt niet weg bij storm. Het gekwakkel is natuurlijk wel vervelend. Ik krijg liever één keer een dreun, dan wekenlang dit gezeur. Jeuk is erger dan pijn, zei mijn huisarts ooit toen het maar bleef jeuken onder de zwachtel om mijn been...

De Aandeelhouder TV

december 13, 2019

2020 jaar voor aandelen VS en opkomende markten

december 12, 2019

Lagarde zorgt voor frisse moed

december 12, 2019

AEX 11 december 2019 Nico Bakker Daily Charts BNP

december 10, 2019

Gaat de AEX stevig onder de 600?

Columns

Nieuw
12 dec 15:21 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: China voorbij de handelsoorlog

10 dec 13:35 Bas Heijink

Week 50 – Technische analyse AEX

09 dec 15:14 Marco Knulst

Besmettings gevaar

09 dec 14:29 Marco Knulst

Centrale banken steeds actiever met goud

09 dec 09:26 Martijn Rozemuller

Geduld is een schone zaak

Het laatste beursnieuws