Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jaap Koelewijn -vrijdag, 24 mei 2019

Jeuk is erger dan pijn

De handelsoorlog drukt de beurs. Daar was u zelf ook achter gekomen. Trump had tot voor kort de strategie dat hij dreigde en blafte, maar niet zoveel deed.

Die tactiek lijkt hij losgelaten te hebben. Hij heeft nu de Chinezen gebeten door Huawei te straffen. Ik weet niet of hij echt bang is voor spionage – iets wat ik mij kan voorstellen – of dat hij de Chinezen echt wil dwarszitten. Ik denk het laatste en dat het spionageverhaal een mooi voorwendsel is.

Wat daar ook van zij, er zijn twee zaken echt veranderd. Het handelsconflict gaat nu echt pijn doen. Dat is tot daar aan toe. Wat nog vervelender is dat het nu allemaal zo lang duurt. In het verleden was het een paar weken onrustig, waarna de heren de strijdbijl begroeven. De koersen daalden en veerden weer op. Dat was natuurlijk in het belang van Trump.

Ik vraag mij af waar hij nu op uit is. Langdurig lage koersen drukken zijn populariteit en het is slecht voor de economie. Vroeg of laat moet hij dus ophouden met ruziemaken. Het probleem is dat hij uit dit conflict geen uitweg lijkt te kunnen vinden. Hij kan de straf terugdraaien maar daar zal hij een hoge prijs voor willen hebben. Ik weet niet of de Chinezen die betalen willen.

Deze malaise zal wel even duren. Dat is slecht nieuws. Maar u kent mijn motto: loopt niet weg bij storm. Het gekwakkel is natuurlijk wel vervelend. Ik krijg liever één keer een dreun, dan wekenlang dit gezeur. Jeuk is erger dan pijn, zei mijn huisarts ooit toen het maar bleef jeuken onder de zwachtel om mijn been...

Jaap Koelewijn werkt als hoogleraar Corporate Finance aan Universiteit Nyenrode is hij frequent te horen op BNR en te zien bij RTL Z. Hij studeerde algemene economie en promoveerde aan de Vrije Universiteit. Bij MeesPierson was hij actief als vermogensbeheerder en aandelenanalist van de Europese financiële sector. Vanaf 1996 was Jaap Hoofd research en strategie bij IRIS. Na een aantal jaren bij de AFM besloot Koelewijn zich volledig te richten op zijn eigen bedrijf Financieel Denkwerk. Jaap adviseert  verscheidene professionele partijen op het gebied van beurs, financiering, beleggen en toezicht. Hiernaast vervult Jaap een aantal commissariaten. Jaap belegt zelf rustig in voornamelijk indexfondsen. Benieuwd hoe zijn eigen portefeuille is opgebouwd? U kunt meekijken in zijn portefeuille bij ProBeleggen.

De Aandeelhouder TV

augustus 22, 2019

AEX 22 augustus 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 22, 2019

Komt de volgende crisis uit Hongkong? • Z zoekt uit

augustus 22, 2019

Effecten lagere rentestanden

augustus 22, 2019

Private video

Columns

Nieuw
22 aug 16:48 Matthijs Kok

Kraft Heinz: Rood als Ketchup

21 aug 16:56 Marco Knulst

HSBC Hongkong and Shanghai Banking Corp gevestigd in het VK

20 aug 13:27 Bas Heijink

AEX op weg naar lagere niveaus Bas Heijink

20 aug 13:50 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: The hard road ahead for oil

20 aug 12:36 Stefaan Casteleyn

Zal de ECB aandelen kopen ?