Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Janssen Pharmaceutica – Meer dan COVID-19 vaccin

Janssen Pharmaceutica – Meer dan COVID-19 vaccin
1 apr 2021 om 07:45

Introductie…

Janssen Pharmaceutica is een bedrijf dat groeit in naamsbekendheid door het innovatieve COVID-19 vaccin dat het op de markt bracht tijdens de coronacrisis. Met name in Leiden ontwikkelde een experiment zich tot een Amerikaans vaccin onder de Johnson & Johnson groep dat een grote impact heeft gehad op het pad naar het oude normaal. Maar Janssen Pharmaceutica is meer dan alleen het COVID-19 vaccin. In deze column wordt een breed beeld geschetst over Janssen Pharmaceutica. Hoe ontstond, ontwikkelde en ziet de toekomst eruit voor het farmabedrijf?

Geschiedenis…

Janssen Pharmaceutica N.V. is een Belgisch farmaceutisch bedrijf opgericht door dokter Paul Janssen in 1953 en gevestigd in Beerse, Geel en Olen, België.Kort na de oprichting bracht hij onder het bedrijf het eerst geneesmiddel uit op de markt, genaamd Neomeritine (ambucetamide), een actieve stof tegen menstruatiepijn. 

Kort na het uitbrengen van het eerste geneesmiddel voerde het bedrijf in 10 jaar meerdere naamsveranderingen door. Eerst in 1955 naar NV Laboratoria Pharmaceutica Dr. C. Janssen, gevolgd door een tweede naamswijziging in 1964 naar Janssen Pharmaceutica als gevolg van de overname van Johnson & Johnson in 1961. Waarschijnlijk is deze wijziging doorgevoerd om zo een betere match te zijn met het Amerikaanse moederbedrijf. 

Door de jaren heen…

In de jaren na de overname Johnson & Johnson kende het bedrijf wereldwijde uitbreiding, met name in de jaren zeventig en tachtig. Janssen Pharmaceutica breidde de organisatie uit en vestigde zich in verschillende landen. Met name de uitbreiding naar Xian, China, was opmerkelijk in 1985, aangezien de firma als eerste westers farmaceutisch bedrijf werd toegelaten tot de Volksrepubliek China. 

De focus lag in deze periode voornamelijk op het onderzoek en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Dit is met name terug te herleiden aan de oprichting van de onderzoeksafdeling in Beerse in 1957. Over de jaren heen groeide deze afdeling uit tot een internationale onderzoekcampus. Hier werken momenteel 1800 wetenschappers die onderzoek verrichten naar nieuwe geneesmiddelen. 

Janssen Pharmaceutica richt zich vooral op ziektes waarvoor nog geen behandeling beschikbaar is in de markt. Met de entiteit Janssen Research & Development ligt de focus op vijf onderzoeksgebieden, namelijk de volgende:

  • Neurowetenschappen
  • Oncologie
  • Infectieziekten
  • Immunologie
  • Cardiovasculaire en metabole aandoeningen

De internationale campus richt zich vooral op de eerste drie gebieden.

Naast Janssen Research en Development en de verschillende vestigingen in België is Janssen Pharmaceutica ook actief in Nederland. In Nederland zijn Janssen Vaccines (voorheen Crucell) en Janssen Biologics (voorheen Centocor) de meest bekenden. Met name Janssen Biologics te Leiden is in de media bekend geworden met het innovatieve COVID-19 vaccin.

In totaliteit heeft Janssen Pharmaceutica ongeveer tachtig actieve stoffen op de markt gebracht. De meeste bekenden zijn hieronder weergegeven:

  • Imodium (tegen diarree)
  • Motilium (antipsychoticum en anti-emeticum, middel tegen reisziekte, psychosen en maag- en darmstoornissen)
  • Durogesic (sterke en sterk verslavende opioïde pijnstiller, pleister voor pijnbestrijding)
  • Invega (ook tegen psychosen en schizofrenie)
  • Stelara (tegen psoriasis)
  • Reminyl (tegen de ziekte van Alzheimer)
  • Velcade (tegen multipel myeloom)
  • Prezista, Intelence en Edurant (tegen hiv/aids)
  • Incivo (tegen hepatitis C)
  • Rapifen (anestheticum)

De ontwikkelingen tijdens de coronacrisis…

Op 11 maart 2021 keurde de European Medicines Agency (EMA) het COVID-19 vaccin van Janssen Pharmaceutica goed voor gebruik in Europa. Ondanks dat een Amerikaans bedrijf het vaccin uitbracht, ligt de oorsprong van het vaccin duidelijk in Nederland. De president van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei het volgende rondom het goedkeuringsmoment:  

Het Janssen vaccin is het vierde vaccin wat goedgekeurd wordt en toegevoegd wordt aan de Europese portfolio en zal ons helpen bij het verbeteren van de vaccinatiecampagne in het tweede kwartaal van 2021. Eén dossering is voldoende wat ervoor zorgt dat we een stap dichterbij komen bij het collectieve doel om 70% van de volwassen populatie te vaccineren tegen het einde van de zomer”.

Hieruit blijkt dat ze vertrouwen hebben in een succesvolle marktintroductie van het vaccin. Verder is het moment erg gunstig vanwege de kwaliteit en leveringsproblemen van Astrazeneca.

Het grote voordeel van het vaccin is dat er maar één prik nodig is voor bescherming. Dit in tegenstelling tot de andere drie vaccins van Pfizer, Moderna en Astrazeneca waar na een aantal weken een tweede inenting gezet moet worden. Daarnaast is een ander groot voordeel dat het vaccin bewaard kan worden op kamertemperatuur. Het benodigd dus geen  speciale koelingen/opslag wat ruimte en elektriciteit kost.

Een verder belangrijk verschil tussen het vaccin Johnson & Johnson en de andere vaccins is dat het vaccin van Johnson & Johnson gebaseerd is op een verkoudheidsvirus. Terwijl de Pfizer en Moderna mRNA-vaccins zijn waar een deel van een genetisch code van het COVID-19 virus wordt verpakt in vetbolletjes die in het lichaam worden ingebracht. Het toebrengen van deze vaccins zorgt ervoor dat de productie van een eiwit op gang komt die voorkomt dat het coronavirus zijn gang kan gaan aangezien het immuunsysteem zich aanpast. Astrazeneca is een vectorvaccin wat vergelijkbaar werkt als de mRNA-vaccin. Alleen in tegenstelling tot Pfizer en Moderna is de genetische code niet verpakt in vetbolletjes. Het kan meer worden gezien als een onschuldig verkoudheidvirus net zoals het vaccin van Johnson & Johnson. 

In tegenstelling tot het voordeel van één prik is de werkzaamheid beduidend minder qua percentage. Pfizer heeft een beschermende werking voor 95%, Moderna 94,5%, Astrazeneca 60% en Johnson & Johnson 66%. Daarnaast beschermt het vaccin Johnson & Johnson voor 57% beschermend tegen de Zuid Afrikaanse variant. De andere drie vaccins bieden ook minder bescherming tegen mutaties van de klassieke COVID-19 variant. 

Janssen Pharmaceutica verwacht om het vierde vaccin op 19 april op de markt te brengen. In het tweede kwartaal wil Janssen Pharmaceutica 1,4 miljoen vaccins leveren met de grootste leveringen in mei en juni. De grote vraag is of het bedrijf de beloftes kan nakomen aangezien tot nu toe alleen Pfizer levert conform de planning. 

De ontwikkelingen op de beurs…

Na de hiervoor beschreven ontwikkelingen van de afgelopen periode is het natuurlijk de vraag hoe Johnson & Johnson  gepresteerd heeft op de beurs. Hoe is het koersverloop van Johnson & Johnson vergeleken met Pfizer, Moderna en Astrazeneca? Zie hieronder de grafiek over het afgelopen jaar.

Source: Tradingview.com

Johnson & Johnson had aan het begin last van de pandemie. Het aandeel daalde met 28% van 150 USD op 21 februari 2020 naar 108 USD een maand later op 20 maart 2020. 

In de periode daarna, eigenlijk tot aan vandaag (27 maart 2021) profiteert Johnson & Johnson van het positieve beursentiment en komt het bedrijf aardig door de crisis heen. De koers ontwikkelde zich in een opwaartse trend terug omhoog en steeg met 52.8% van 108 USD tot afgerond 165 USD op het moment van schrijven. 

Verder is er in bovenstaande grafiek te zien dat het aandeel Johnson & Johnson stabiel opwaarts beweegt en dus een prima middenvelder is voor de portfolio op de lange termijn. Zeker ook in vergelijking met de andere vaccinatiebedrijven, zie hieronder. Moderna presteert beter maar is volatieler. De andere twee partijen laten lagere stijgingen zien maar nog steeds presteren ze in het afgelopen jaar.

Vaccin Koers 20-03-20 ($) Koers 27-03-21 ($) Stijging in $ Stijging %
JNJ 108 165 57 52.8
PFE 27 36 9 33.3
MRNA 25 133 108 432
AZN 39 51 12 30.8

Source: Tradingview.com

Vooruitzichten…

De vooruitzichten van Janssen Pharmaceutica en dus Johnson & Johnson zijn positief. Vanaf de goedkeuring EMA op 11 maart 2021 is het aandeel Johnson & Johnson gestegen met 4,43% in twee weken van 158 USD naar afgerond 165 USD!

In de komende maanden is het belangrijk dat de leveringen van het Johnson & Johnson COVID-19 vaccin en kwaliteit betrouwbaar zijn. Daarnaast is het de vraag hoe het coronavirus zich ontwikkelt en of het vaccin effectief blijft. Zoals eerder beschreven is Johnson & Johnson met zijn Janssen Pharmaceutica het investeren waard zoals te zien is in het afgelopen jaar. De verwachting, zie bovenstaande technische analyse, is dat het aandeel een opwaarts potentieel heeft tot een koers rond de 180 USD midden juni 2021. In een ongunstig scenario zal de prijs dalen van de huidige koers van 165 USD tot mogelijk het jaarlijkse dieptepunt van 109 USD.

Bronnenlijst:


Disclaimer:
Rutger Bloemenkamp geeft geen financieel advies en dit artikel dient enkel voor informatieve doeleinden gelezen te worden. Rutger bezit op het moment van schrijven geen aandelen Johnson & Johnson of andere vaccinbedrijven genoemd in het artikel.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.