Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Jaap Koelewijn: Blowend ten onder

Jaap Koelewijn: Blowend ten onder
30 jan 2018 om 12:07

Dankzij onze vrienden van KPN zit ik drie dagen zonder internet. Door de sneeuwval begin deze maand kon de monteur niet komen om een nieuwe kabel te trekken. Het maken van een nieuwe afspraak kon niet binnen een termijn van twee weken. Ik kreeg het gevoel dat ik zaken aan het doen was met het Kremlin.

Ik behelp mij nu met de hotspot van mijn mobiele telefoon. Dat gaat redelijk. Na twee dagen staat de teller op 1 MB. Gelukkig is mijn bundel 10 MB, zodat ik het waarschijnlijk wel ga redden zonder bijbetalen. Ik kan mij opwinden, en dat doe ik ook, maar het is ook leerzaam. Had ik mij 20 jaar geleden kunnen voorstellen dat een paar dagen niet online zijn zo’n ongemak zou kunnen veroorzaken? Ik denk van niet. Nog geen 15 jaar geleden was mobiel internet een ongekende luxe. Om mobiel online te kunnen gaan, moet ik een enorm apparaat aan mijn laptop hangen. Een abonnement van 15 MB per maand, wat toen het maximum was, kostte  als ik mij dat goed herinner, 12,50 euro per maand. Als ik mijn huidige verbruik tegen dit tarief zou moeten afrekenen, dan was ik ruim 125.000 euro per maand kwijt.

Leuk zo’n beschouwing, maar wat moet je ermee? Ik ga nu even over naar mijn eigen tak van sport: beleggen. Even terug naar 1998. Het was de tijd van het begin van de IT hype. In 1996 had Alan Greenspan al gewaarschuwd voor irrationele overdrijving. Daar hadden de markten zich niet van aangetrokken. Sterker nog, ze denderden tot aan 2000 door om vervolgens dramatisch te crashen.  In 1998 kochten beleggers alles wat maar los en vast zat, zolang het maar met Media, Technologie of Telecom te maken had. Elke bedrijf had een gouden toekomst – volgens de beleggers – en wat we nu zagen was nog maar het begin. Dat dachten we tenminste.

Ik herinner mij nog goed dat Amazon in 1997 naar de beurs ging. Dat ging – omgerekend voor splitsingen –  tegen een koers van 18 dollar. Het aandeel is sindsdien  met een factor 700 gestegen. Ik hoor mijzelf denken dat ik er destijds 1000 dollar in had moeten steken. Dat heb ik dus niet gedaan. Analisten vonden het een dom idee om in een internet boekhandel te beleggen. Maar eigenlijk ook weer wel. Ik had in 1998 ongeveer 5000 euro in een IT fonds gestoken. Dat heeft korte tijd, in maart 2000, op 30.000 euro gestaan. Daarna maakte het een duikvlucht naar 1750 euro. Ik verloor dus 94% op dit fonds. Ongetwijfeld zat Amazon ook in dit fonds, evenals Google of Netflix. Het grote probleem is dat je vooraf niet weet welk bedrijf de klapper gaat maken.

We leven nu in een tijde van nieuwe hypes. Je kunt in cryptomunten of marihuana beleggen. Ongetwijfeld is er een bedrijf dat de nieuwe Amazon gaat worden, alleen je weet niet welk bedrijf dat is.

Daarom moet je volgens mij wegblijven bij het kopen van individuele bedrijven. Een losse munt kopen? Wie zegt me dat het de winnaar is? Ik blijf bij mijn overtuiging dat je als particulier altijd achter het net vist. Toch kan ik me voorstellen dat je de behoefte voelt om een graantje mee te pikken.  Mijn advies zou zijn om dan in vredesnaam maar een beleggeinsfonds of een tracker te kopen. Sinds kort kun je zelfs in een marihuana tracker beleggen. Wordt het wat, dan is dat leuk. Wordt het niets dan verkoop je de boel en dan blow je van de opbrengst je verdriet weg met een goede joint. Dat deed ik destijds ook met de schamele opbrengst van World Online. Het leverde mij geen ton op, maar in elk geval wel een mooie fles Pomerol in een tweesterrenrestaurant. Als je ten onder gaat, doe het dan in stijl.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.