Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jordy Klijn - donderdag, 22 maart 2018 17:32

Wat is er in de bonus?

Productanalyse: Bonus Certificaten


30% korting of 2 halen, 1 betalen. Albert Hein verleidt haar klanten wekelijks met dergelijke bonusaanbiedingen. Met een bonuskaart incasseren klanten gemakkelijk hun rendement. Op de beurs werkt het veelal omgekeerd. Beleggers laten dalende aandelen links liggen om op alsmaar stijgende aandelen te springen. Ofwel, beleggers lijken minder gevoelig voor bonusaanbiedingen. Ook bij Commerzbank hebben ze producten in de bonus. Die zijn nog niet zo populair, maar kunnen in veel situaties interessant zijn. Het Bonus Certificaat is een beleggingsproduct waarbij je een bonus incasseert wanneer de koers van de onderliggende waarde gedurende een bepaalde looptijd boven een voorwaardelijke grens blijft. Uiteraard kent het Bonus Certificaat ook risico’s. In dit artikel ga ik nader in op de werking en stel ik vast of het Bonus Certificaat (BC) meer aandacht verdient.

Werking
Bij een BC ontvangt een belegger na de afloopdatum een uitkering van een vast bedrag: de bonus. Voor deze bonusuitkering moet de koers van de onderliggende waarde (bijvoorbeeld een aandeel of index) gedurende de looptijd boven een vastgesteld niveau blijven: de ondergrens. Bij het raken van deze ondergrens, vervalt de bonusuitkering. In dat geval, ontvangt je de slotkoers van het aandeel of de index na afloopdatum. Ligt deze slotkoers boven de bonusgrens, dan wordt dit bedrag uitgekeerd. Je profiteert dus volledig van de stijging.

Met een BC behaalt een belegger rendement bij een licht dalende, stabiele en stijgende koers van een onderliggende waarde: een index of individueel aandeel. Commerzbank biedt certificaten aan op de AEX, Euro Stoxx 50 en op individuele aandelen. Voor de hoogte van de aflossing op einddatum zijn 2 grenzen van belang: bonusgrens en ondergrens. Op basis van deze grenzen behoren op afloopdatum drie scenario’s tot de mogelijkheden:

 1. De onderliggende waarde stijgt tot boven de bonusgrens: je ontvangt een uitkering van een bedrag dat boven de bonusgrens ligt.
 2. De onderliggende waarde sluit onder de bonusgrens, maar noteert op geen enkel moment lager dan de ondergrens: je ontvangt de bonusuitkering.
 3. De onderliggende waarde sluit onder de bonusgrens maar noteert op een enig moment wel lager dan de ondergrens: je ontvangt een uitkering van een bedrag dat onder de bonusgrens ligt.

Op de vervaldatum wordt de waarde van het certificaat automatisch door Commerzbank uitgekeerd.

Voorbeeld
Om de drie scenario’s te verduidelijken bespreek ik in dit artikel een Bonus Certificaat op Unibail-Rodamco (ISIN – code NL0012648844).

Onderliggende waardeBonusgrensOndergrensHuidige koers Peildatum
Unibail Rodamco€205€150€19121/12/2018

Afgaande op bovenstaande kenmerken en mogelijke scenario’s gelden de volgende uitkeringen na afloopdatum:

 1. Aandelen Unibail stijgen en noteren op 21 december €225. Het BC keert op basis van deze slotkoers €225 uit. Een BC belegger maakt een rendement van €225/ €191 = 17,8%.
 2. Aandelen Unibail dalen, maar de ondergrens wordt niet geraakt en noteren op 21 december €180. Het BC keert op basis van deze slotkoers €205 uit. Een BC belegger maakt een rendement van €205/ €191 = 7,3%.
 3. Aandelen Unibail dalen tot onder de €150 maar krabbelen weer op tot €170 op 21 december. Het BC keert op basis van deze koersbeweging en slotkoers €170 uit. Een BC belegger maakt een verlies van €170/ €191 = -11%.

Groot onderscheid zit in het wel of niet (tijdelijk) raken van de ondergrens van €150. Dit niveau ligt 20% lager dan de huidige koers van Unibail Rodamco. Er is dus een behoorlijke marge.

Grafische weergave
Hieronder ziet u de schematische weergave van de mogelijke winst. U maakt tenminste 7,3% winst als Unibail niet meer dan 20% daalt ten opzichte van de huidige aandelenkoers. Bij een stijging boven de €205 loopt de winst gelijkmatig op met de stijging in de aandelen. Bij een daling van meer dan 20% in de komende 9 maanden vervalt de bonus en maakt je dus een stevig verlies. Buiten beide grenzen ben je beter af met een belegging in aandelen. Daarbinnen is het BC duidelijk in het voordeel.

 

Geen maximum
Voor beleggers met meer ervaring in gestructureerde producten vertoont een BC opvallend veel gelijkenis met een Rendement Certificaat (RC). Het belangrijkste verschil zit hem in een (on)gemaximeerde aflossing. Eindigt de koers van de onderliggende waarde boven de bonusgrens, dan kent een RC een maximale aflossing. De winst is gemaximeerd. Met een BC profiteer je dus wel van een slotkoers boven de bonusgrens op peildatum. Doordat je met een BC meer kunt verdienen bij een stijging, zijn BC’s iets risicovoller dan RC’s. De ondergrens zal in de regel iets hoger zijn.

Sterke punten

 1. Zowel rendement bij een licht dalende, stabiele en stijgende koers van een onderliggende waarde. Naar boven toe kunt u ongelimiteerd profiteren.
 2. In marktomstandigheden van hoge volatiliteit kan de koers van een BC ruim onder de onderliggende waarde (het aandeel/ de index) liggen.
 3. Transparant product, welke doorgewinterde optiebeleggers niet zelf kunnen construeren.

Zwakke punten

 1. Geen dividend.
 2. Geen bescherming voor een beurskrach. Daalt Unibail minder dan 20% dan maakt de BC belegger ruim 7%. .

Let op: je loopt kredietrisico op Commerzbank. De Standard & Poor’s rating is A- en daarmee vergelijkbaar aan bijvoorbeeld ING.

Wanneer interessant?
Voor de belegger die beschermd wil zijn voor een (beperkte) daling maar wel maximaal koersrendement wil maken.

Kosten en verhandelbaarheid
Met een investering in een Bonus Certificaat moet u rekening houden met onderstaande kosten:

 • Spread: het verschil tussen de bied- en laatkoers. Deze is overigens zeer klein.
 • (Transactie)kosten bank/ broker.
 • Productkosten (maximaal 0,5%). Deze zijn verwerkt in de prijs.

Omdat een Bonus Certificaat dagelijks verhandeld kan worden, kunt u als belegger op elk gewenst besluiten om uw winst te verzilveren.

Conclusie
Het BC biedt een belegger onder veel marktomstandigheden een positief rendement. In het geval van een stijgende onderliggende waarde blijft de BC belegger door het mislopen van het dividend enigszins achter. Daar staat tegenover dat hij bij een (beperkt) dalende of zijwaarts bewegende onderliggende waarde een mooie winst boekt.

Beleggers moeten vooral letten op de looptijd van het BC. Als belegger dien je een inschatting te maken van de kans dat een index de ondergrens raakt. Des te langer de looptijd, des te groter deze kans en andersom. Hetzelfde geldt voor de impact van volatiliteit. Als de markt volatieler wordt, zal de prijs van het BC dalen maar ook de kans toenemen dat de ondergrens wordt geraakt. In rustige beurstijden verandert de prijs van het BC nauwelijks, maar neemt de kans op het raken van de ondergrens af

Om deze redenen vind ik het BC vooral aantrekkelijk bij kortere looptijden. Daarbij moet de visie altijd leidend zijn. Voorziet een belegger fors hogere koersen, dan is hij beter af met aandelen. Wanneer een belegger voorzichtig optimistisch is, dan is hij in de meeste gevallen beter af met een BC. Ik zie een BC als een interessant beleggingsproduct wat meer aandacht moet krijgen onder beleggers die zichzelf willen beschermen tegen (beperkte) koersdaling en ongelimiteerd willen profiteren van een stijging. Bovendien is de kans op een positief rendement een stuk groter. Kortom, ik maak dan ook gebruik van BC’s in mijn ProBeleggen beleggingsportefeuille.

Beoordeling

LaagGemiddeldHoog
ComplexiteitX
KostenX
OriginaliteitX
RisicoX

 

Wilt u meer weten over de Bonus Certificaten? Klik hier voor een overzicht van de uitstaande certificaten.

De Aandeelhouder TV

oktober 22, 2020

Twijfel over value-aandelen

oktober 22, 2020

AEX 22 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 22, 2020

Wat heb je nog aan obligaties? – #Beursspel2020

oktober 22, 2020

Veel cijfers! | 22 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020

22 okt 08:55 Shaun Stevens

Vastgoed – De terugkeer van de levende doden; nou ja, voor nu

20 okt 09:44 Bas Heijink

TA AEX: Donkere wolken

19 okt 11:05 Nico Bakker

AEGON bulls aan zet

19 okt 10:52 Redactie

9% op jaarbasis op dit aandeel!