AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Coinmerce vrijdag, 19 november 2021 15:44

Is de echte Satoshi Nakamoto eindelijk gevonden?

Is de echte Satoshi Nakamoto eindelijk gevonden?

Nadat Satoshi Natamoto, de mythische bedenker van Bitcoin, in 2011 verdween, rezen er een heleboel vermoedens over zijn identiteit. Kandidaten als Hal Finney, Dorian Satoshi Nakamoto, Nick Szabo, en Craig Wright kwamen allemaal voorbij. Maar helaas, hij werd toen niet met zekerheid gevonden.

Na maanden van onderzoek gelooft Gerald Votta, directeur van Gamefi Research bij Quantum Economics, dat hij Satoshi's werkelijke identiteit heeft ontdekt: De Canadese cryptograaf James A. Donald. Votta bespreekt indirecte gegevens die volgens hem het verband aantonen in een nieuw onderzoeksrapport dat op 17 november werd vrijgegeven.

Whitepaper van Bitcoin

In 2008 was Donald de eerste die een opmerking maakte over de whitepaper van Bitcoin (BTC), wat Votta's nieuwsgierigheid wekte. De bijna onmiddellijke timing was volgens Votta "uiterst verdacht", wat hem ertoe aanzette meer in Donalds verleden te graven.

Wat Votta opviel was het feit dat Donald al uiterst precieze en complexe bezwaren tegen Satoshi's idee uitte, nauwelijks minuten nadat de whitepaper was gepubliceerd.

Donald was het met Satoshi eens dat een elektronisch peer-to-peer betalingsmechanisme nodig was, maar hij stelde vast dat de beschrijving in de whitepaper schaalbaarheidsproblemen zou veroorzaken.

"Hoe heb je de whitepaper in minder dan drie minuten gelezen en geanalyseerd, om vervolgens met deze grote bezwaren en vragen te komen? Dat is vrijwel ondenkbaar," zei Gerald Votta.

Donald voldoet aan belangrijke criteria

Donald voldeed, volgens Votta, ook aan de volgende criteria: "Donald wist niet alleen veel van computers, programmeren, en encryptie, maar hij wist ook veel van economie, geschiedenis, en recht. Zijn eigen uitlatingen waren daarentegen belangrijk om een link te leggen tussen hem en Satoshi Nakamoto."

Dit is niet de eerste keer dat zo’n soort hypothese wordt gebruikt voor de ontrafeling van Satoshi Nakamoto’s identiteit. In 2014 werd er namelijk hetzelfde gedacht over een forumbericht van gebruiker Bruno Kucinskas op een Bitcoin-forum. Een gebruiker beweerde dat de tijdstempel verschilde tussen de berichten, terwijl een andere gebruiker zei dat de tijdzones anders waren dan vermeld, waardoor de hoeveelheid tijd tussen de post en het antwoord in twijfel werd getrokken.

Crypto Kong

Het is ook mogelijk dat Satoshi en Donald een privégesprek hadden voor ze de vraag en het antwoord openbaar maakten. Votta verklaarde dat hij alle tegenargumenten had bestudeerd, maar dat zijn bewijs "voor zichzelf spreekt". Hij wees erop dat Donald’s website van Crypto Kong's alleen al "in essentie Bitcoin is."

Crypto Kong, een softwaretoepassing die elliptische curve cryptografie gebruikt om elektronisch papieren te ondertekenen, was de focus van Votta's onderzoek. Hij merkte op: "Deze specifieke toepassing is vreemd genoeg vertrouwd met de principes van Bitcoin," waarbij Votta in zijn blogpost wees op de informatie die in de whitepaper en op de website is te vinden. 

Hetzelfde taalgebruik

Stel dat dit allemaal waar is, waarom zou Satoshi dan twee aparte gesprekken met zichzelf voeren? Volgens Votta was dit een list om "anoniem te blijven en een tegendraadse kijk op Bitcoin te bevorderen." Hij onderbouwt zijn bewering ook met gegevens die hij heeft verzameld via een analyse van Satoshi's taalgebruik. "De taal in Donalds e-mails deed me denken aan Satoshi," schreef hij.

Satoshi's "sterke beheersing van niet alleen de Engelse taal, maar ook het Noord-Amerikaanse Engels," wijst er volgens hem op dat hij hoogstwaarschijnlijk geboren, getogen of opgeleid is in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, of een voormalig Brits grondgebied. Satoshi gebruikt bijvoorbeeld de woorden "Chancellor" en "favour", wat Britse woorden zijn.

De relatie werd volgens Votta versterkt door het ongebruikelijke gebruik van de term "Chaumian." Op 3 augustus 2003 gebruikte Donald de term in een e-mail over Digicash patenten, en Satoshi gebruikte het in een e-mail antwoord van 11 februari 2009.

"Het enigma was eindelijk opgelost. De kans dat twee personen dezelfde kwalificaties bezitten, een grondig begrip van de Noord-Amerikaanse taal en cultuur, en praktisch identieke whitepapers, is vrij klein," vind Votta.

Als gevolg hiervan is er een nieuw idee ontstaan over de werkelijke identiteit van Satoshi Nakamoto, een idee dat zeer waarschijnlijk lijkt te zijn. Echter, zoals met alle andere ideeën, is er een schaarste aan hard bewijs. Het is mogelijk dat James Donald daadwerkelijk Satoshi Nakamoto is, maar of we het ooit zeker zullen weten is maar de vraag.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Coinmerce.

Coinmerce is een Nederlandse Crypto broker die staat voor gemak en veiligheid. Met registratie bij De Nederlandsche Bank en breed aanbod van coins, zijn zij dé crypto broker van Nederland waar je eenvoudig, snel en veilig kunt kopen en verkopen.

De Aandeelhouder TV

januari 26, 2023

Tesla, Chevron verrast en Nokia | 26 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 25, 2023

AIRFRANCE KLM erg toppish – 25jan23

januari 25, 2023

De Beursverwachting van 2023

januari 25, 2023

ASML, Tesla en MSFT | 25 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver

26 jan 09:56 Redactie

Grote overname DSM roept vraagtekens op

25 jan 13:24 Redactie

De beurs gaat crashen – Jeremy Grantham

25 jan 12:29 Redactie

(Video) Beursupdate: ASML, fusie DSM + koersbeweging Accsys

25 jan 09:41 Jordy Beuving

Cijfers ASML: Op volle kracht vooruit