Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Simon van Veen - dinsdag, 14 augustus 2018 15:23

Investment case: Tomra – profiteren van de afvalrevolutie

Wereldwijd recyclen
Tomra (ISIN: NO0005668905) is wereldmarktleider op het gebied van emballage-automaten en sorteersystemen. Deze automaten ziet u bijvoorbeeld in de supermarkt, wanneer u de lege flessen inlevert. Wereldwijd heeft het bedrijf meer dan 80.000 van deze apparaten geïnstalleerd. Maar ook de industrie gebruikt op grote schaal machines van Tomra. Het bedrijf levert sorteermachines aan onder andere de voedingsmiddelenindustrie, de mijnbouwsector en de afvalverwerkingsindustrie. Tomra heeft een wereldwijd marktaandeel van 75% in de emballage-automaten en afhankelijk van het type machine tussen de 40% en 60% in de sorteermachines. Dus met recht een marktleider.

Nederland, Duitsland en de Scandinavische landen lopen voorop als het gaat om het inzamelen van afval en hergebruik ervan. De verwachting is dat onder invloed van de wereldwijde aandacht voor een beter milieu meer en meer landen in de komende jaren afval zullen sorteren en inzamelingssystemen gaan gebruiken. De EU heeft hier begin dit jaar nog een flinke subsidiepot voor in het leven geroepen. In mei heeft de Europese Commissie vervolgens aangegeven dat in 2025 minimaal 90% van alle plastic flessen gerecycled moeten worden. Ik geef toe, dit betekent behoorlijk ver vooruit kijken. Maar de voorbereiding voor deze afvalrevolutie gaan toch echt in de komende jaren in gang gezet worden. En Tomra zal hier van profiteren!

Orderboek op recordhoogte
De aandacht voor recyclen blijkt ook uit de cijfers van Tomra. De divisie die sorteermachines levert heeft opnieuw een erg goed jaar. De ontvangst van nieuwe orders was in de eerste helft van 2018 maar liefst 20% hoger dan een jaar geleden. Het gevolg is dat het orderboek op recordhoogte staat. De waarde van de nog te leveren machines ligt maar liefst 50% hoger dan een jaar geleden. Het management geeft aan dat de groei zeer hoog is vanuit met name de recycling- en de mijnbouwsector. De verwachte forse groei van de markt voor sorteermachines, in combinatie met het hoge marktaandeel van Tomra, zorgt er voor dat deze positieve ontwikkelingen nog wel even aan zullen houden. De divisie die verantwoordelijk is voor de emballage-automaten is (net als een aantal concurrenten) met de regering van het Verenigd Koninkrijk in gesprek over een mogelijke opdracht voor de levering van machines. Op termijn zou dit kunnen leiden tot flinke orders en aanzienlijk hogere kasstromen.

Een duurzaam bedrijfsmodel
Voor mijn beleggingen is een duurzaam bedrijfsmodel van groot belang. Het bedrijf moet een product maken wat nog vele jaren aantrekkelijk is. Dat lijkt met de huidige wereldwijd toegenomen aandacht voor een beter milieu wel het geval. Maar er zijn meer selectiecriteria. Bijvoorbeeld de situatie op de balans. Het is goed om te weten dat Tomra maar weinig schuld op de balans heeft staan. De goede financiële gezondheid van het bedrijf blijkt ook uit de Altman Z-score. Deze maatstaf voorspelt de waarschijnlijkheid dat een bedrijf binnen twee jaar failliet zal gaan. Een gewogen gemiddelde van vijf verschillende variabelen geeft een heel aardig idee van de financiële kracht van een bedrijf. Met een score boven de 3 zit je safe en onder de 1,8 is het oppassen geblazen. Tomra heeft een Altman Z-score van 9 oftewel, verkeert in een goede financiële gezondheid.

Een groeiend dividend
Dan het dividendbeleid. Het management van Tomra heeft als doel gesteld om ieder jaar 40 tot 60% van de winst aan de aandeelhouders uit te keren. In de afgelopen zeven jaar is het dividend ieder jaar verhoogd. De gemiddelde stijging van het dividend was bijna 15%. Dat zijn indrukwekkende cijfers en die laten zien dat het management veel oog heeft voor de belangen van de aandeelhouders. Wat betreft duurzaam ondernemen heeft Tomra de zaken goed op orde. Ze maken producten die ons helpen de samenleving te verduurzamen. Maar daarnaast zijn ze zelf als bedrijf ook continu bezig hun invloed op het milieu te beperken. Zo hebben ze hun CO2-uitstoot de afgelopen jaren met 25% verminderd.

Risico’s en waardering
Zoals bij iedere investment case kijken we ook hier naar de risico’s van een belegging. Het grootste risico voor Tomra is het politieke risico. Als Nederland bijvoorbeeld zou besluiten het statiegeldsysteem op lege flessen af te schaffen, dan zullen er in de toekomst veel minder inzamelmachines nodig zijn. Maar gezien de toenemende aandacht voor het afvalprobleem lijkt de kans hierop klein. Eigenlijk is de verwachting dat steeds meer landen een dergelijk systeem ook in zullen gaan voeren. Daarnaast zijn ook valutarisico’s van belang. De verkopen zijn veelal in euro of Amerikaanse dollar, terwijl een groot deel van de kosten gemaakt worden in Noorse kroon en Nieuw Zeelandse dollar. Een stijging van deze twee valuta zal daarom een drukkend effect hebben op de winstgevendheid. Tenslotte is het belangrijk om naar de waardering van het aandeel te kijken. We doen dit door de verwachte kasstroom voor de komende jaren te vergelijken met wat er in de markt betaald wordt voor bedrijven in de machinebouwsector. Mijn koersdoel voor Tomra, op basis van de verwachte kasstromen, is 230 Noorse kronen. Dit ligt ruim 30% boven de huidige koers van het aandeel. Het dividendrendement van Tomra is ongeveer 1,5%.

Aandeel: Tomra
ISIN: NO0005668905
Beurs: Oslo
Valuta: Noorse Kroon (NOK)
Koers NOK: 1 EUR = 9,5 NOK
Koers Tomra: NOK 173
Koersdoel Tomra: NOK 230

Wilt u meer lezen over Tomra of andere investment cases van mij bekijken, dan verwijs ik u graag naar Probeleggen.nl. Wilt u meer weten over het Sustainable Dividends Value Fund? Kijk dan op Sustainabledividends.nl of stel uw vraag op info@sustainabledividends.com.

Succes met uw beleggingen!
Simon van Veen

De Aandeelhouder TV

oktober 24, 2020

Wat is een aandeel? – #Beursspel 2020

oktober 23, 2020

AEX maakt zich op voor sterke correctie

oktober 23, 2020

AEX week 43 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2020

Besi kan naar 50 euro

Columns

Nieuw
23 okt 10:00 Bas Heijink

AEX op weg naar 530

23 okt 08:58 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – verkiezingen in de VS: Alles wat u moet weten

22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020

22 okt 08:55 Shaun Stevens

Vastgoed – De terugkeer van de levende doden; nou ja, voor nu

20 okt 09:44 Bas Heijink

TA AEX: Donkere wolken

Het laatste beursnieuws