fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Rob Stuiver -vrijdag, 15 november 2019

Ik mis niks dankzij de VIX

De Amerikaanse beurs laat alweer nieuwe toppen zien! Ik ben altijd op zoek naar de optimalisatie tussen rendement en risico. Daarbij is een belegging die minder afhankelijk is van dollarrisico of de stand van de beurs een welkome aanvulling op mijn VOC-portefeuille. Ik neem bijvoorbeeld posities in via de VIX-index.

Deze blog gaat over een VIX-strategie die ik heb opgenomen in het VOC Fonds, een voor ons interessante strategie.

Indirect via de band
De mooiste stoten in het biljarten gaan toch vaak via de band, indirect dus. Zo beleg ik ook op de Amerikaanse beurs, op een indirecte manier met veel voordelen. Regelmatig heb ik in mijn blogs het over de volatiliteit van beleggingen, hierbij refereer ik vaak naar de VIX-index. De VIX-index is de “angst graadmeter” van de Amerikaanse beurs, om precies te zijn van de S&P500. De index met de 500 grootste bedrijven op de Amerikaanse beurs.

De VIX-index is een index waarin je niet kunt beleggen, uitleg over de VIX-index vind je hier. Maar de Amerikanen hebben er natuurlijk diverse soorten derivaten omheen gemaakt waardoor de belegger er toch indirect in kan beleggen. Zo zijn er de VIX-futures die ik graag short (verkoop) ga.

Bron: Stuiver Asset Management

Zoals je ziet beweegt de VIX-index rond een bepaald gemiddelde, deze periode was dat 16,5 punten.

VIX futures
Het belangrijkste is dat er een sterk negatieve relatie is tussen de VIX-index (en dus de afgeleide producten) en de S&P500. Normaliter bewegen zij in tegenovergestelde richting. Indien de S&P500 hard zakt schiet de angst in de markt en stijgt de VIX-index fors. Indien de S&P500 hard stijgt neemt de angst af en daalt de VIX-index richting de 10.

Waar de beweging tegengesteld is zijn de procentuele uitslagen niet gelijk. De beweging van de VIX-index is ongeveer vier keer zo groot als de S&P500. Dit noemen we in de beleggingswereld de ‘bèta’. De VIX-index heeft dus een bèta van -4.

De futures op de VIX-index zijn derivaten die geprijsd zijn op de verwachting waar de VIX-index in de toekomst staat. Zo zijn er eenmaands futures maar ook tweemaands, driemaands enzevoorts. Deze futures lopen dus af binnen een aantal maanden en worden dagelijks cash verrekend indien deze stijgt of daalt. Voor de werking van futures lees verder op Investopedia.

De opzet
Om nu een indirecte belegging te doen in Amerikaanse aandelen maak ik gebruik van de een- en tweemaands future. Om een exposure op te bouwen van USD 100.000 in de S&P500 kies ik ervoor om een VIX future ter waarde van USD 20.000 te verkopen. De USD 80.000 zet ik op de marginrekening rekening om tussentijdse verliezen op te vangen. Ik hou hierbij voor de veiligheid altijd een bèta van 5 aan (100.000/20.000). Zo benader ik ongeveer hetzelfde beleggingsrisico. Hoewel het natuurlijk niet precies hetzelfde is. De bèta is ook nog eens niet precies constant dus het lijkt een beetje op een biljartstoot over 2 banden. Dat zijn de mooiste!

Caramboles
Door de VIX-future iedere maand netjes door te rollen met een gemiddelde looptijd van één maand naar de volgende serie voel ik mij een volleerd biljartspeler die iedere keer een mooie carambole stoot. De ene keer mooier dan de andere keer maar het resultaat mag er zijn. Indien ik deze belegging gedaan had vanaf 1 januari 2006 (daarvoor waren er geen VIX futures) dan had ik een rendement op jaarbasis behaald van gemiddeld 15 procent. De beweeglijkheid (volatiliteit) van de portefeuille kwam dan uit op 12,5. Deze strategie levert dus een Sharpe maatstaf op van 1,20. Dit is beduidend hoger dan 1,0 wat al briljant is. Een normale belegging in de S&P500 behaalde in diezelfde periode een rendement op jaarbasis van ruim 9 procent maar wel met een volatiliteit van 15,0 ofwel een Sharpe van ca. 0,60. Twee maal zo goed dus! Het maximale verlies in deze periode lag voor de S&P500 op -55% (2008), voor de VIX-strategie was dit een stuk minder.

Samenvatting
Met deze alternatieve belegging lukt het mij om een beter rendement te behalen dan de beurs en tevens minder risico te lopen. Een bijzondere stoot voor een biljartende belegger. En via een serie caramboles levert dit een mooi resultaat op. Door futures op de VIX index short te gaan en mijn overige geld grotendeels cash aan te houden (in euro) heb ik ook niet al te veel valutarisico, mooi meegenomen. Deze strategie is een vereenvoudigde weergave van onze belegging binnen de ‘Alternatieven’ van het VOC Fonds.

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het RBA Fonds en het VOC Fonds. Participeren in het RBA Fonds is mogelijk via de website of via uw eigen broker (ABN AMRO & Binck Bank of informeer bij uw eigen broker). In het VOC Fonds participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Rob schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van de beleggingsstrategie van zijn beleggingsfondsen, waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

De Aandeelhouder TV

december 10, 2019

Gaat de AEX stevig onder de 600?

december 10, 2019

Verliezers 2019 zijn winnaars in januari

december 10, 2019

AEX technische analyse 9 december

december 6, 2019

Goed nieuws SBM Offshore

Columns

Nieuw
10 dec 13:35 Bas Heijink

Week 50 – Technische analyse AEX

09 dec 15:14 Marco Knulst

Besmettings gevaar

09 dec 14:29 Marco Knulst

Centrale banken steeds actiever met goud

09 dec 09:26 Martijn Rozemuller

Geduld is een schone zaak

05 dec 13:57 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: COP25 meeting: push in strijd tegen klimaatverandering