--- ---

Aandelenbeurzen daalden vorig jaar stevig. Het sentiment was uiterst negatief en beleggers interpreteren alles negatief. Vooral de middelgrote ondernemingen daalden snoeihard. Het verlies van de AMX liep zelfs op naareen jaarverlies van 25%. Geen bagatelliserende opmerking in deze, want het is simpel een kwart is weg.

Oorzaken daling

Het klimaat op de financiële markten verslechterde door verschillende oorzaken die allemaal hun weerslag hebben op de economische groeiverwachtingen. Als eerste de Brexit. De Brexit blijft een onvoorspelbaar beest wat zo maar op een tragedie kan uitlopen. De deadline loopt af eind maart en komt het tot een harde Brexit dan raakt dat Nederland stevig.

Dan sluimert er ook nog de handelsoorlog. De Amerikanen en Chinezen lijken beide niet te willen toegeven. Eind februari moet dit geschil zijn opgelost. Of dat lukt blijft de vraag. Verder hebben we nog het cijferseizoen. De cijfers vielen vorig jaar per saldo in Nederland niet mee. De omzetcijfers waren over het algemeen nog wel prima, maar hogere kosten zorgen gemiddeld genomen voor teleurstellende marges en winstcijfers. Loonkosten, logistieke kosten en grondstofkosten nemen toe en het doorrekenen aan de eindklant lukt niet altijd. Daarbij zitten enkele sectoren zwaar in de hoek waar de klappen vallen. De chipsector (Besi, Asmi, ASML) en bedrijven gelieerd aan de auto industrie (Kendrion, Aalberts, Aperam, Arcelor). Analisten verlaagden op de cijfers hun winstverwachtingen naar de toekomst toe. Koersen daalden alleen harder dan de verlaging van de winsttaxaties. Beleggers zien de toekomst dus nog somberder in dan de gemiddelde analist. Op hoofdlijnen handelen Nederlandse aandelen op nog geen 13,5x de winst en een dividendrendement van 4%.

Centrale banken 

Dit negatieve sentiment zet centrale banken onder druk. En wat zie we? De renteverhogingen in de Verenigde Staten staan op hold de ECB spreekt van donkere wolken boven de economie. Dit betekent dat centrale banken een ruim monetair beleid blijven volgen. Dit zien we ook terug in de rente. Deze daalt naar het laagste niveau in 12 maanden. In de grafiek hierboven komt dat beeld duidelijk naar voren. De rente op Nederlandse obligaties daalt van 0,8% vorig jaar maart naar nu 0,3%. Dit zien we ook direct terug in de hypotheekrente. Kijkt u bijvoorbeeld maar een naar de Actuele hypoteheekrente van Nibcdirect.nl Deze bieden een scherpe hypotheekrente aan. Zo hebben lagere koersen op de beurs ook een voordeel. Lagere kosten voor uw hypotheek!

Redactie

Geef een reactie