Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Hoe bescherm je je vermogen tegen inflatie?

Hoe bescherm je je vermogen tegen inflatie?
11 feb 2022 om 07:25

Het jaar 2021 staat bekend om de hoogste inflatie in 40 jaar. Met een stijging van 6,4% ten opzichte van het jaar 2020 is de inflatie in Nederland een stuk hoger dan in de gehele eurozone. Door de stijging gaat de koopkracht van Nederlanders achteruit en is het belangrijk om je vermogen te beschermen. De grootste stijging is vooral de prijs van de energie, benzine en de boodschappen. Waar je vorig jaar 100 euro betaalde voor je boodschappen, ben je nu 105 euro kwijt. Maar de grootste oorzaak van de inflatie is de enorme prijsstijging van energie en motorbrandstoffen. De prijs van energie is namelijk 22% gestegen in vergelijking met de prijs van het jaar 2020. De gasprijzen zijn afgelopen jaar met bijna 17% gestegen en motorbrandstoffen waren in 2021 16,2% duurder geworden. Deze prijsstijgingen hebben grote invloed op het dagelijks leven van de mensen in Nederland. Als retailbelegger is het dus belangrijk om je eigen vermogen goed te beschermen door in de juiste mogelijkheden te beleggen. Door de juiste beleggingen te doen, bescherm jij jouw eigen koopkracht. 

(Afbeelding: CBS Consumentenprijsindex)

Om je te beschermen tegen de stijgende inflatie kun je jouw geld beleggen. Op dit moment is de spaarrente gezakt naar een dieptepunt. Door de hoge inflatie is de inflatie hoger dan de rente die je krijgt op je spaargeld. Hierdoor wordt je spaargeld minder waard, want je kunt met hetzelfde spaargeld minder kopen dan het jaar daarvoor. De inflatie is sinds 2016 op een hoger niveau dan de rente die je ontvangt. Vanaf 2016 is jouw koopkracht dus aan het dalen en wordt je vermogen minder waard. Maxim Manturov, Hoofd van Investment Research bij Freedom Finance Europe, zegt: “Inflatie is een natuurlijk beweging in een markteconomie. Er zijn veel manieren om u in te dekken tegen inflatie en om uw koopkracht te beschermen. Een gedisciplineerde belegger kan zijn vermogen beschermen door te beleggen in activaklasse die in een inflatoire periodes beter presteren dan de markt. In het geval van een gediversifieerde portefeuille kunt u uw portefeuille blijven groeien tijdens een stijgende periode van inflatie. Over het algemeen is het belangrijk om activa te bezitten in goud, grondstoffen, verschillende vastgoedinvesteringen en zelfs gedeeltelijk BTC en cryptocurrency. 

Wanneer je op het punt staat om te beleggen is het belangrijk om dit met geld te doen dat je kunt missen. Beleggen neemt een risico mee. Maar wat is de reden dat je wilt gaan beleggen? Door het risico want je neemt door geld te investeren wordt je beloond. Vaak gaat de prijs van een aandeel omhoog waardoor jouw belegging meer waard is. Er zijn ook andere manieren zoals dividend krijgen. Bij dividend krijg je een uitkering van het bedrijf waarin je investeert. Hierdoor krijg jij als aandeelhouder geld in handen zonder dat jij je aandeel verkoopt. Vaak is dit bedrag een deel van de winst, het overige deel wordt terug geïnvesteerd in het bedrijf.

Investeringsmogelijkheden

Dat je vermogen minder waard wordt elk jaar is nu wel duidelijk, maar wat zijn de mogelijkheden om je vermogen te beschermen en te laten groeien? Wij hebben de best mogelijke opties op een rij gezet. Uit onderzoek van Wells Fargo is naar voren gekomen dat tijdens een hoge inflatie het beleggen in aandelen een mooi rendement oplevert. Bij het onderzoek is er gekeken naar verschillende assets wanneer de inflatie toeneemt. Opvallend is dat de olie tijdens periodes met een hoge inflatie ongeveer 41% is gestegen. 

(Afbeelding: cnbc.com)

Cryptocurrency

De afgelopen jaren is de populariteit van cryptocurrency flink gestegen en steeds vaker hoor je dat crypto als inflatiehedge wordt gezien. Helaas bestaat Bitcoin pas 12 jaar waardoor er niet genoeg data is om te kijken hoe crypto reageert op ontwikkelingen in de markt en op de inflatie. Het unieke aan Bitcoin is dat er maar een vast aantal Bitcoins zijn, er kunnen er niet meer bijgemaakt worden. 

Tech Aandelen

De tech sector is en blijft een booming markt als het gaat over aandelen tijdens inflatie. Hoewel het een groot risico is om in een bedrijf te investeren, is het mogelijk om te investeren in bedrijfsobligaties die consistent rendement opleveren. De bedrijven zijn gekozen op basis van hun rentabiliteitsratio’s en het risiconiveau van de schuldenlast van het bedrijf.

Goud de veilige klasse

De edelmetaal goud staat van oorsprong bekend om een veilige belegging in tijden van een hoge inflatie. Daarnaast is de prijs van goud heel stabiel gebleven ten opzichte van de koopkracht van de euro.

(Afbeelding: Markets Insider)

Vastgoed

In tijden van inflatoire periodes is onroerend goed en vastgoed een stabiele klasse om in te investeren. Door de krappe huizenmarkt en een tekort aan panden stijgen de prijzen enorm en levert jouw investering een mooi rendement op voor de lange termijn.

In tijdens van hoge inflatiecijfers is het verstandig om te investeren in veilige en stabiele markten. Bovenstaande sectoren zijn beleggingen die goed kunnen presteren, maar wij raden altijd aan om ook eigen onderzoek te doen.


Auteur: Dmytro Spilka

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.